Kebaikan SENYUM


 http://thousandmedia.co.uk/wp-content/uploads/smile2520cat.jpg
Senyuman yang diakhiri dengan ketawa mengaktifkan kimia badan dan secara tidak langsung merendahkan risiko penyakit jantung, tekanan darah tinggi, strok, dan ulser.

Senyuman dan ketawa antara senaman yang baik kerana ia membabitkan diafragma, abdomen, sistem pernafasan, muka, kaki dan otot belakang badan. Ketawa ‘mengurut’ organ dalam abdomen dan menguatkan otot abdomen, merangsang kedua-dua belah otak dan meningkatkan keupayaan untuk belajar. Ia melegakan ketegangan otot dan tekanan psikologi; membuatkan otak lebih peka serta bersedia menerima maklumat baru

Ketawa juga dikatakan mampu memperbaiki fungsi usus, sekali gus meningkatkan pencernaan dan penyerapan nutrient dalam badan. Ada juga yang percaya ketawa boleh membakar kalori seperti kita bersenam beberapa minit.

Otot-otot muka yang digunakan untuk senyum membuatkan wajah kelihatan lebih muda. Cukup dengan menghiaskan wajah dengan senyum sepanjang hari untuk mendapatkan wajah yang berseri dan bercahaya.

Mampu memperbaiki fungsi usus, sekali gus meningkatkan pencernaan dan penyerapan nutrient dalam badan. Ada juga yang percaya ketawa boleh membakar kalori seperti kita bersenam beberapa minit.

Apabila kita senyum kepada orang lain, mereka tentu akan membalas senyum kita. Apabila semua orang tersenyum, rasa gembira secara automatik akan muncul. Maka wujudlah suasana yang membahagiakan dan menyihatkan.


Silence and Smile


http://4.bp.blogspot.com/-9fqJ3WvPl0Y/UWkEcCYGmwI/AAAAAAAADAI/abTpvZCNSnc/s1600/16111_623656177649390_635407381_n.jpg


Throwback : 7 tahun yang lalu di Sek Men Teknik Seberang Perai


Sebelum ni Hana budak teknik batch ke 4 cos elektrik. Ehem....jauh beza dengan bidang yang Hana ceburi sekarang. Selepas Habis kenduri di sekitar Bukit Mertajam, sempat juga singgah sekolah lama Hana iaitu Sekolah Menengah Teknik Seberang Perai (sekarang Kolej Teknik Vokasional) Sekolah berasrama penuh wehh..

Di hadapan pintu pagar sekolah. Lepas bergambar kat depan ni, terasa nak bergambar kat dalam kawasan sekolah pula

"Pak cik, boleh ka kami masuk bergambar kat dalam ni"
"Kami bekas pelajar sekolah ni, saja nak ambik gambar kenang-kenangan"
"Saya dari Sarawak, yang ni Johor, ni KL ni Penang"
(padahal kami negeri Kedah dan Penang ja, tempat kerja yang jauh)

Nie lah pintu gerbang sekolah teknik. Sebelah kanan dewan utama dan sebelah kiri tu kantin.

Kami pun meneruskan perjalanan kami sehingga ke penghujung sekolah. Dulu tiada ni pokok-pokok besar maklumlah sekolah baru lagi. Sekarang bukan setakat pokok-pokok dah membesar tetapi bagunan-bagunan turun berkembang pesat. Segala tembok, arca, tugu dan segala benda semua ada.hehe

Berlatar belakangkan student mall, lebih kurang macam dewan terbuka juga di mana pelajar-pelajar membuat study group or meeting. Sekarang dewan terbuka tu dah di tutup dengan dinding.hehe Dulu tiada laluan pejalan kaki dan taman sekeliling tu tau, kosong semata-mata. Pelajar bebas berlari dan bermain dengan sesuka hati.

Berlatar belakangkan dewan makan atau nama saintifiknya DM.hehe bunyi loceng habis kelas, memang berebut-rebut nak ke DM. Bukan Hana haa... hehe malas nak beratur panjang katanya.

Berlatar belakangkan surau merangkap masjid besar di kawasan Bukit Minyak ni. "Siapa tah yang selalu dating kat tangga tu?"."Weh, sapa sapa?".haaa... sampai sekarang Hana tak tahu siapa yang dating. Alaa bukan dating pun sekadar jumpa ja. Biasalah kehidupan asrama ada ja yang mengusik.

Sampai kat sini baru kami tahu, tahun 2011 sekolah ni di anugerahkan sekolah berasrama penuh..

Akhirnya smpailah ke penghujung sekolah, iaitu garaj. Siapa yang tak pernah naik van ni memang tak pernah sakit.hehe sebabnya van ni lah yang bawa kami pergi klinik.

Hari dah lewat, kami pun nak keluar dari kawasan sekolah. Mak aaaii..jauh betul perjalanan nak ke pintu pagar..hehe tak sedar asyik berjalan pusing-pusing bagunan. Bila nak balik kami ambik jalan straight..


Apa nak jadi dengan blog ni wehh..


Hana sekarang cuti sekolah tau.. Eh baget macam budak sekolah la pulak kan. Tapi apa salahnya kalau orang kata Hana budak sekolah pun. Sweet seventeen gitu. Ngeeee... Berdiri di alam nyata "Beringat sikit ko tu cikgu Hana oooiiii...."

 
 Hari terakhir bersama pelajar tahun 6.

Mata tutup tapi peace tetap ada :)
Diorang nie lah yang ajar Hana bahasa Sarawak.hehe

Sepatutnya cuti sebulan lebih ni Hana habiskan masa dengan berblogging tapi entah macam mana sikda (tiada) mood mahu mengadap blog.

Aduh.. kesian blog Hana terabai tanpa kasih sayang dari tuannya.. Lagipun Ftec Hana tu dah selamat tidur buat selama-lamanya..huhu Hana tak sanggup tengok Ftec Hana tu nazak. jadi dengan rela hati, Hana melepaskan ia pergi.. Tapi hatinya (hardisk) Hana dah ambik. hehehe

Nothing to say.. kira berupdate juga la kan blog ni. hehehe

Tapi apa-apa pun blogwalking tetap dijalankan.. Galaxy Mega kan ada.. hehehe


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...