Alat untuk melipat baju


Alat untuk melipat baju satu alat yang di cipta untuk mengajar anak-anak untuk melipat baju sendiri. Sebenarnya sudah lama alat ni. Korang mesti pernah tengok kan alat ni. Alat untuk melipat baju di perbuat daripada 100% kotak.hehe

Sebagai Guru Penyelaras Susu Sekolah, segala kotak-kotak susu yang tidak digunakan (bukan kotak susu yang kecik-kecik tu ye) boleh di kitar semula menjadi alat untuk melipat baju.

Baarisss....!!!! Time bagi susu kotak kat murid :P
Haaa yang kotak warna koko tu yang nak diguna tau

Ehem.. lagipun Hana kan Guru Pendidikan Khas boleh juga alat melipat baju ni dijadikan bahan pengajaran untuk subjek dalam Pendidikan Khas. Haa.. nampak tak kebijaksanaan di situ. hahaha Tak kira lah guru subjek apa pun, ibu bapa ke boleh je buat alat melipat baju ni.. Bukannya khas untuk Pendidikan Khas pun

Sebelum memulakan proses membuat alat untuk melipat baju. Kita kita buat aktiviti panaskan badan dulu tau.huhu ok mula-mula... buat peace and take a picture


Ni ja aktiviti panaskan badan. Senang kan.. hehe

Untuk menghasilkan alat melipat baju ni, Hana perlukan 4 kotak susu. Murid Hana ada 4 orang, so Hana perlukan 16 kotak susu.

Ukuran untuk membuat satu alat melipat baju 

Garisan putus-putus tu untuk penyambungan. 

Mudah je buat alat melipat baju ni. Cuma ketelitian diperlukan untuk mengukur setiap inci kotak-kotak tersebut. Bab-bab mengukur ni keja Cikgu Hana le :)

  
Teliti teliti Hana pun masih ada kesilapan dalam pengukuran T_T

    
Kerja-kerja memotong dan penyambungan murid Hana yang buat :). Erm... ketelitian untuk membuka salotape pun diperlukan hehe

Cikgu sebagai pemudahcara :)

Inilah hasilnya

video

Disebabkan terdapat sedikit kesalahan dalam ukuran, Alat tersebut akan jadi bertindan macam dalam video tu. Tapi still boleh pakai dan menghasilkan lipatan yang baik :)

Siap untuk 3 alat untuk melipat baju. Kesian seorang murid Hana tak dapat sebab tak cukup kotak.huhu

P/s: Hana dengar alat melipat baju ada jual kat kedai. Sampai sekarang Hana tak pernah jumpa lagi

Sambutan Hari Guru peringkat sekolah 2014


Seminggu sudah majlis sambutan Hari Guru peingkat sekolah selesai. Macam terlambat ja kan Hana buat entri ni. hehe Mood ke laut dah Hana maklumlah 2 3 hari lagi dah nak cuti pertengahan tahun. Sambutan Hari Guru peringkat sekolah telah dia adakan pada hari Isnin 19hb Mei 2014

Pertama sekali semestinya gambar tuan empunya blog dulu

Hana di tugaskan sebagai AJK persembahan murid. Selesai latihan terakhir untuk persembahan, sekarang giliran untuk susun atur murid pula

Seperti biasa,Setiap majlis akan dimulakan dengan bacaan doa, nyanyian lagu kebangsaan dan ikrar murid


Apabila selesai semua tu. Kami cikgu-cikgu menyanyikan lagu Guru Malaysa dan Pendidik Bumi Kenyalang. Pertama kali Hana dengar lagu Pendidik Bumi Kenyalang. Nasib ada lirik kalau tak memang Hana kena buat miming muka jelah. hehe Selepas nyanyian kami membacakan ikrar sempena Hari Guru 

 Acara memotong kek pun bermula

  
Tak sangka kami mendapat sponser kek daripada pelbagai pihak. Yang kek besar di tengah tu di sponser oleh Bank Rakyat Satok. 3 kek yang lain di sponser oleh Recret Recipe

Sambutan Hari Guru.Guru : Penjana Kreativiti Pencetus Inovasi


Sambutan Hari Guru
Guru: Penjana Kreativiti Pencetus inovasi

Baru berkesempatan nak ucapkan Selamat Hari Guru kepada guru-guru, tenaga pengajar di seluruh Malaysia. Sedar tak sedar sudah 13 tahun kita menghabiskan masa kita di sekolah. Tak termasuk tadika dan universiti, kolej, institut dan seamgkatan dengannya.

Kalau macam Hana ni, dari umur 7 tahun sampai lah 25 tahun ulang alik ke sekolah je. 19 tahun kot ulang alik ke sekolah. Erk, Institut Pendidikan Guru pun lebih kurang macam sekolah juga :) Insyallah kalau masih berpeluang bernafas di muka bumi ini, sampai umur 60 Hana ulang alik ke sekolah :)

Macam biasa kalau dah bergelar guru ni, bersusun aktiviti-aktiviti yang perlu dilaksanakan di sekolah.

22 April 2014 : Program Jom Membaca dan firedrill
Jom Membaca ni diadakan serentak seluruh sekolah di Malaysia. Penyelaras program Cikgu Rosmah yang bertudung purple tu. Hana nak buat entri ni sebenar tapi tak berkesempatan.huhu  So gambar je lah ek :)

   
Ada aktiviti lagi tu. Bukan semata-mata membaca je tau

Beralih pula kepada firedrill yang dilaksanakan pada waktu petang. Siapa penyelarasnya ek.. tak ingat sudah

        
Hujan-hujan pun boleh buah latihan kebakaran. Yang penting payung hijau tu sebenar :)

10 Mei 2014 : Gotong-royong PIBG
Masa ni Hana kemas bilik Pendidikan Khas. Kusyuk kemas tak ingat nak ambik gambar. Biasalah ada pelawat nak datang.

13 Mei 2014 : Cuti sekolah sempena Wesak
Di kira aktiviti juga tau :) Aktiviti pengemaskinian file-file dan sebagainya T_T

14 Mei 2014 : Lawatan dari PPD dan Sukaneka Hari Guru
Buat pertama kalinya Kelas Pendidikan Khas Integrasi menerima lawatan dari PPD. Banyak perkara yang perlu diperbaiki. Biasalah Kami budak baru belajar.


Di sebelah petangnya di adakan sukaneka Hari Guru. Penyelarasnya Cikgu Adelly. Sukaneka dalam hujan pun boleh :)

  
5 acara sukaneka dipertandingkan. Antaranya ialah isi air dalam botol, sepit char koew teow, bawa buah kelapa guna gelung, Tiup belon sehingga pecah dan pengilan buah, Pengilan in Bahasa Sarawak mean kenduri. Makan buah semangka. Haaa.. semangka tu buah timun kalau di Kelantan. Secara formal semangka tu buah tembikai :)

15 Mei 2014 : Program Bebas Denggi dan Penjagaan Gigi
Program di bawah unit HEM. Penyelaras Program Bebas Denggi of course Cikgu Hana dan Cikgu Faizal. Siapa tak kenal cikgu Hana memang Hana ketuk-ketuk kepala. ngeee..


Program Penjagaan Gigi pula dikendalikan oleh Cikgu Fauziah dan Cikgu Rosmah. 


16 Mei 2014 : Pertandingan mewarna dan menghasilkan Kad Hari Guru
Masa ni murid-murid mewarna dan menghasilkan Kad Hari Guru. Para guru pula sibuk menguruskan persiapan untuk Sambutan Hari Guru peringkat sekolah pada hari Isnin 19hb ni.

   
Hana di tugaskan sebagai AJK persembahan. Persembahan apa? Tungguuu.... Hari isnin ni ok

17 Mei 2014 : Sambutan Hari Guru Peringkat Zon
Baru ja berakhir petang tadi. 3 sekolah yang terlibat. Sekolah Hana berbaju batik merah. Masih bau kedai lagi batik ni tau :)  Gambar besar sikit maklumlah gambar terlatest
 Aktiviti :  pertukaran hadiah, karaoke, dan yang paling penting makan-makan

Bergambar bersama Penolong Kanan 1, satu-satunya lelaki dalam gambar di atas :)

Meja yang mempunyai pencahayaan yang baik, tak macam meja-meja lain, samar-samar je

Cikgu-cikgu yang sporting habis

Lain benar tudung yang Hana pakai. hehe ter'purple' la pula kan. sepatutnya merah

19 Mei 2014 : Sambutan Hari Guru Peringkat Sekolah
Next entri ..................

My mom is always right


"My mom is always right". Siapa sokong?


Hana bersama mak beli kain untuk di buat baju kurung. "Ni elok tak mak?" "Tak elok lah" "bla..bla..bla..." Huh, Hana tengok corak kain tu cantik kot T_T. Tak kira nak beli juga kain ni. Pada masa yang sama juga mak berkenan kain yang corak-corak daun tu. Sangat tak cantik di mata Hana. Dalam hati jelah Hana kata macam tu. hehe Demi tidak menghampakan mak, Hana pun beli. Sudah beli terus ke kedai jahit.Ekspres tak? hahaha. Dalam 3 minggu lepas tu 2 pasang baju dah siap. Not bad tapi cantik lagi baju yang kain mak hana pilih. Siap baju kain tu di puji-puji lagi. Sampai sekarang kalau pergi shoping dengan mak. Memang Hana serahkan 100% untuk mak buat pilihan. Bukan setakat kain ja, beg, kasut semua mak pilih :) My mom is always right

Perkara-perkara lain juga yang Hana rasakan my mom is always right. Pasal makanan dan nak di jadikan cerita time kat jalan raya pun boleh jadi my mom is always right. Hana dah yakin belok ke kanan, mak kata belok kiri. Disebabkan Hana drive, Hana ikut kata Hana lah, memang lah sampai ke destinasi cuma jauh ja tapi bila dah ada bunyi "bla..bla..bla.. " terpaksa hana u-turn balik dan ikut jalan mak kata tu T_T zzuuupp.. dah sampai ke destinasi. Pergh.. cepat. So my mom is always right

Kadang-kadang bila Hana 'melawan' cakap mak. Mesti Hana yang akan menyesal tak ikut cakap mak T_T. Di sebabkan Hana tak nak menyesal di kemudian hari, Hana akan serahkan 100% tugasan penting ini kepada mak sebab my mom is always right. dan mak pun dah kata OK :) 

Tapi bila Hana bersendirian, buat keputusan sendiri + ada orang yang tak senang dengan keputusan Hana. Hana tetap dengan keputusan Hana tanpa mak. Ok ja tiada masalah dan Hana tak menyesal dengan apa yang Hana buat. So inilah keputusan Hana :)


Hangout with housmate - The Amazing Spider-Man 2 (2014) in 3D


The Amazing Spider-Man 2 (2014) in 3D. Filem yang Hana nanti-nantikan. Hana tak nak komen pasal filem ni. Korang tengok dan nilai sendiri ok. Hana cuma boleh bagitau 'Woooww' ja. hehe lebih-lebih lagi bila tengok filem ni dalam bentuk 3D.hehe


Hana servey tiket dan memilih tarikh 3 Mei 2014 pukul 2.50 petang untuk tengok The Amazing Spider-Man 2 in 3D. Disebabkan hari Sabtu, memang jalan tersangat-sangat lah jem ditambah pula dengan hujan. Dalam hati "sempat ke tak tengok The Amazing Spider-Man 2. Semangat berkobar-kobar nak tengok tapi tak kesampaian kang lebur hati ni siapa yang susah. Diri sendiri juga yang susah" . Korang nampak tak semangat ke'spider-man' Hana di situ :)

Sesampainya tempat yang nak dituju, Ku sangkakan panas sampai ke petang rupanya hujan di tengahari. Terpaksa pula berbaris panjang nak beli tiket. Nak beli tiket online kena daftar segala bagai. malas hana. hehehe. Demi menunaikan hajat di hati nak tak nak kena beratur juga. Panjang pun panjang lah janji hari ni dapat tengok The Amazing Spider-Man 2. Tapi kami bernasib baik sebab sempat membeli tiket 5 minit sebelum filem tu nak start.

Hana beratur
diorang sempat posing. Ini tidak adil.hahaha

Spiderwomen

OK
Yeaaah selamat menonton

Boleh pakai sebagai sunglass ke tak ek.. :P

Lepas habis ber'spider-man'. Kami ukur bangunan Baitumal Kuching. Cari tudung dan baju katanya.hehe Tapi sebelum tu perut kena isi dulu. Lapar tahap gaban tak makan dari pagi. Pukul 7 baru nak makan. huhu. Pekena nasi beriani.Opss.. tak ter'snap' pula gambar. Lapar punya pasal

        

Next destination, kami ke Satok, cari tudung sebab tudung di baitumal tak ada yang berkenan. Lepas tu, kami ke Choice Ria Samariang, beli barang sikit. Memang sikit pun. 1 barang je..

Destinasi terakhir, balik rumah sebab dah pukul 9.++ malam. Alang-alang nak balik rumah, kak housemate ajak cari Penview Inn tempat berkursus hari Selasa ni. Ok best juga ambik angin malam. Tenang rasa jalan tak sibuk. Penview Inn tak jumpa tapi Penview Hotel tersergam indah kat tepi jalan tu. Mungkin Penview yang sama kot.


Guru yang hebat


Jadilah guru yang hebat


Nampak tak gambar takda motif

Dr Abdullah Yusoff, Pensyarah Jabatan Pendidikan Khas, IPG KKB
"Kamu semua adalah guru yang hebat, tiada seorang guru pun tak hebat"

En Anuwar, pensyarah Jabatan Ilmu Pendidikan, IPG KKB
" Nanti kalau kamu di tempatkan di sekolah dan mengajar murid, Kamu jangan sesekali susahkan murid kamu"

"Best teacher teach from the heart not from the book"


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...