An apple a day keeps the doctor away


Hana pilih apple fuji sebab kerangupan epal tu kriup krip kriup bila makan. ngee Sebelum kukus pastikan buang kulit dan biji epal yee.


Lepas tu, potong dadu


Stim atau rebus. Hana guna 2 in 1 Food Processor Auntumz. Masukkan air ikut sukatan maximum


Pusing tombol ke kanan untuk stim. Kalau epal ni Hana stimkan selama 15minit.


Bunyi 'ting' dah siap stim.

Kemudian pusing tombol ke kiri untuk blander. Blander sampai halus. Tak halus blander lagi. hehehe


Dah siap

Isi dalam bekas kecil ni untuk sekali makan. 


Ni untuk makan di rumah. 
Kalau untuk makan di rumah pengasuh better bekas yang tapak lebar sikit untuk kesenangan pengasuh

Tunggu sampai puree ni sejuk barulah masuk dalam peti ais untuk difrozenkan. Kalau nak makan ambil satu bekas rendam dalam air biasa or air suam.


See...  excitednya beliau kalau makan puree epal sampai rambut tercacak πŸ˜‹

Suap sendiri, mama dia asyik ambik gambar je, lambat sangat. ngeee



Nie kalau bubur nasi, mama dia kena menyanyi lagu Baby Shark dulu baru nak buka mulut T_T



Happy Travelling : Keperluan baby untuk 2 hari 1 malam


Sambungan dari entry Happy Travelling

Ni keperluan yang paling simple mimple kalau Hana

Pakaian 

Cukup 3 pasang. Nak senang bawa yang jumpsuit or rompers. Tapi dalam bilik hotel kan sejuk so bawa seluar panjang. Nak pakaikan rompers pun boleh tapi slowkan aircond. Hehe pampers 5 helai. Stokin sepasang. Kain napkin sehelai. Baju sendiri bawa sepasang dah cukup buat pakai time tidur. Esok tu pakai baju yang sama time datang hotel ngeee Tudung sehelai kot baby termuak. Bawa tudung ekpress yang ironless. Telekung jangan lupa.

Toiletries dan sebagainya 

  
Semua dalam travel pack. Sikat, sabun baby, nappy cream, minyak telon dan bedak pureen. Wet tissue dan changing mat memang dah tersedia dalam diaper bag tu dah. Tak pernah bawa keluar. Hana pula, sunblock, sikat, pencuci muka, berus gigi dan ubat gigi. Semua ni letak dalam plastik ziplock asingkan yang basah dan yang kering. Nanti kalau emergency memang ada gunanya plastik tu nanti. Tapi kalau korang yang jenis bawa banyak barang pilih beg toiletries yang ada partition tu lagi senang

Barang penyusuan

Kalau mama yang breastfeeding bawa kain untuk cover dan breastpump kalau nak buat stok :) Kalau untuk susu fomula Hana bawa 3 botol susu. Mamanya malas nak basuh botol kalau time tidur. Itu sebab sampai 3 botol. Ngeee Thermos air panas, paket susu. Kenapa paket susu? Sebab mudah. Lagipun semalaman je tidur hotel. Nak letak dalam bekas dispenser or dalam bekas lain, makan ruang juga. Pack ikut sukatan baby minum, kalau macam ni lepas dah guna, plastik tu terus buang. Nampak tak bijak di situ, bukan saja bijak tapi dapat menjimatkan masa, ruang dan tenaga anda. Kalau dah 2 hari baik letak susu dalam bekas, Opsss berus botol dan pencuci jangan lupa. Masih tercari-cari berus botol travel. Huhu berus botol dan pencuci masukkan sekali dalam plastic ziplock toiletries yang basah tadi

Baby carrier / stroller 

Mestilah stroller. Sebab stroller ni 4 in 1 ok. Carseat boleh, baby carrier pun boleh, tapi baby carrier yang tempat tidur tu. Stroller ni telah diiktiraf oleh semua Aircraft. So korang boleh transformers jadi carseat dan letak di atas seat flight tapi jangan lupa beli tiket flight untuk seat tu juga. Eh terpromote pula. Tapi baby carrier yang dukung baby tu pun bawa juga tapi letak dalam kereta.

Solid Food 

Disebabkan jarak hotel hanya berapa minit ja tak perlu le bawa food jar segala benda tu. Bawa terus yang frozen food. Hotel yang Hana booking ni ada sediakan peti ais jadi yang frozen food boleh letak dalam peti ais.  Kat rumah ada stok frozen carrot je so bawa yang ni je. Kalau korang ada pisang lagi senang letak je dalam food feeder. Kalau semata-mata nak beli buah yang senang baby makan tak perlulah kot lainlah kalau nak duduk hotel 3 hari 3 malam.

Lain-lain 

Baby pillow sebab kat hotel bantal besar. Permainan favroute baby. Satu dah cukup. Plastik kecil untuk pampers baby dan untuk kegunaan lain juga. Kebersihan perlu dijaga yee.. Mosquito patch nak jalan malam. Sooo… dah siap. Cuma nanti bantal, mainan dan napkin minta tolong baby bawakan. Hehe

 p/s : Doakan baby Ainul Mardhiah selamat tiba di UK dan menjalani rawatan selanjutnya


Happy Travelling


Travelling lah sangat. Nak Tidur hotel satu malam je pun bawa si kecik ni. Hotel yang dipilih mestilah harga berpatutan yang sesuai untuk satu malam, jauh dari kesesakan jalan raya, ada peti ais dan bathtub. hehehe

So dah melalui fasa pemilihan 3 hingga 4 hotel, Hana pilih Grand Continental Kuching. Ni kali ke-3 Hana akan bermalam di hotel ni. So tahu juga lah keadaan bilik hotel tu macam mana :) Jarak antara Grand Continental Kuching dengan rumah Hana lebih kurang 20 minit.

"Duduk di Kuching pun nak checkin?" Ada sebab juga kenapa checkin

Sekarang ni musim panas 24jam Jasmin pun kerap berjaga berjaga malam. Bangun dari tidur basah tilam, peluh punya pasal.  Dengan harapan Jasmin dapat tidur yang berkualiti. hehehe

Enviroment baru untuk Jasmin. Mana nak tahu lepas ni ada cuti-cuti Malaysia. Kiranya yang ni sebagai persediaan awal gitu. Hehe

‘Me Time’ untuk Hana. Mama Jasmin kalau kat rumah ada je kerja nak di buat. Nak nak pula dah ada baby carrier. Lagi banyak kerja yang dapat dibuat sambil bawa Jasmin ‘jalan-jalan’ dalam rumah. Haha so hotel ni sebagai reward untuk diri sendiri.

Belajar cara bawa dan pack barang baby untuk bermalam.  “Wow..woww” Hana tanya “kenapa?” “Bawa baby seorang diri kot, terbaiklah.” Biasa ja Hana rasa. Cuma sebelum terkeluar ayat “ “Ok jom hotel” terfikir juga mesti banyak barang baby nak di bawa. Hehe tapi apa-apa pun cabaran untuk diri sendiri kan. Hana boleh buat seorang diri. Tiada yang mustahil kalau Hana. Ok dah ada idea untuk next entry : Keperluan baby untuk satu malam :P

Yeaaah dah sampai...

Buka pintu dah nampak cermin. ngeee

       

Biar Jasmin berseorangan dulu. Mama dia nak check keadaan bilik kot-kot air paip tak keluar ka, air panas tak berfungsi ka, boleh complain tukar bilik. hehe Tapi setakat ni semua tip top :)

  

  

Nampak keterujaan beliau di situ

Rehat-rehat jap. sambil tengok channel Fox Movie sampai Jasmin terlelap. Bangun ja Jasmin bawa dia ronda-ronda dalam hotel.

Aih Jasmin posing lebih dari mama dia pula :P
Ni dinner Hana. Dinning in 😜

Harga RM 26 kot nasib baik sedap dan banyak. 

Ni pula desert breakfast.

RM11 kot. Nak pisang punya pasal order banana split. Pisang dilenyek untuk dijadikan makanan Jasmin. heheh

Siap-siap untuk checkout pula

   


Happy 6 month


Anak Kpop mama dengan rasminya dah bolah makan solid food. Teringat mertua ada bagitau

"Nanti bagi makan air nasi mendidih dulu"
"Sebab apa?"

Disebabkan jawapannya yang diberi ada loghat kelantan terus Hana

" Haa ok ok " Dalam hati "petua orang tua dulu dulu la n"

Opss..πŸ™Š

Terus google apa kelebihan makan air nasi mendidih.
Secara ringkasnya...

  • Menurun suhu badan
  • Bekalkan tenaga
  • Rawat ekzema
  • Merawat cirit birit
Tapi yang betul-betul petua orang dulu dulu minum air nasi adalah untuk intro kepada solid food.  Banyak juga khasiat air nasi ni.

Tak sabar pula nak bagi anak Kpop mama makan strawberry hehe. Time pregnant mengidam nak makan strawberry korea yang manis takda strawberry di atas muka bumi ni yang dapat lawan kesedapan strawberry korea (hiperbola sangat). Time tu abang ipar outstation kat korea tapi dia tak singgah Namdaemum Market pula. Sampai ke sudah asyik sebut strawberry korea. Family pun cari strawberry cameron. Boleh la dari tak da..

Tup Tup keluar baby Kpop, yang sorang  lagi 'Mat Saleh' Aatif, rambut, mata warna coklat nasib tak biru, mau speaking London mama nanti. ngeee

Makanan pertama baby Kpop ni air nasi dan honeydew. 

  

Call mertua.. rupa-rupanya baby 'Mat Saleh ' Aatif dah start makan air nasi dan strawberry. Erm... terlaksana juga si Aatif makan strawberry penganti mama mengidam time pregnant. 



Tunggu Jasmin pula makan strawberry

Yeaaah Tak sabar nak buat puree..




Kamu yang terindah


Kamu yang terindah...
Kamu yang melengkapkan hidupku
Kamu yang menerangkan
Sinar hatiku pabila jiwaku sepi

Ainul Mardhiah bidadari syurga


Ainul Mardhiah bidadari syurga. Nama yang menjadi perbualan di Malaysia.



Mama tahu Ainul seorang yang kuat. Start Mama kenal Ainul, Mama selalu teringatkan Ainul. Ainul buat apa hari ni? Main dengan Walid dan Ummi ka?Dah minum ka?

Tak sabar nak tunggu Ainul sembuh.Nanti dah sembuh dapat kita jumpa kan. Mama ada anak sebaya dengan Ainul nanti dapat Ainul main dengan anak mama .

Sumbangan untuk Ainul

Ahmad Safiuddin bn Ahmad Razak Joffri
No akaun: 554110509928-Maybank
No tel : 012-2456220

Silent day of Wednesday #25




Hari Kesedihan Hana Hadi


9/5/2019

Hari ni hari sedih aku ka apa huhu. Mood suram dari pagi baget tengok movie best buat hilang sedih. Tah terbuka movie sedih pula "dia tak berdosa"huhu nak stopkan dah nak separuh jalan😒 Teringat Aatif Jasmin walaupun takda kaitan dengan movie tu.

Nak cari ketenangan
Ok bye


Terima kasih Nuffnang


Terima kasih Nuffnang.Sepanjang berblogging ni banyak iklan yang sentiasa "on going" di Blog Hijau itu Duniaku. Terima kasih juga kepada pengunjung yang datang mungkin mencari info berkaitan subjek di IPG. Mungkin dalam diam-diam ada pengunjung misteri. treng... teng... teng...

Yang tak bestnnya bila rakan-rakan seperjuagan blogging ni menyepi tanpa khabar berita Boni Kacak, Jaa Kechik, Ayee. Domain diorang tak aktif huhu. Ayee pula, blog dah remove.. huhu Adakah Blog Hijau Itu Duniaku akan menyepi lalu menghilang. T_T Pleaase rakan-rakan yang lain munculkan diri...

Walaupun tak pernah jumpa, melalui penulisan dah dengan hanya memberi komen dah cukup membuatkan kami rapat dan tak lupa juga banyak kenangan pahit manis bila ada rakan alam maya . Pssst.. pernah juga main serang blog orang hahaha Rindunya kat semua..

Hari ni tergerak hati pula nak tengok statistik Nuffnang...



Alamak terhenti di 12 Julai 2017... Lama juga iklan Nuffnang tak menari-nari dalam blog ni T_T. Tak mau tak mau merajuk ye Nuffnang. Nanti Hana up lagi ok. ngeeee

Tiba-tiba jadi semangat balik bila tengok



Bila nak cash out ni. Biar beranak dulu lah kan hehe

Perkhidmatan terakhir Spectra 9 plus


Setelah 5 bulan, akhirnya Spectra 9 plus menamatkan perkhidmatannya 15hb Mac 2019. Kenapa awal?

Memang niat Hana nak smpai 6 bulan tapi apakan daya atas sebab faktor-faktor tertentu EBM jadi terkurang. Baru Hana tahu perasaan mak-mak yang pasang niat nak teruskan penyusuan selama 2 tahun tiba-tiba susut. Ni yang kes Hana ni nak sampai ke 6 bulan ja pun dah rasa erm....

Ok nak review la sikit spectra 9 plus ni setelah menggunakannya selama 5 bulan. 5 bulan je.. beli mahal kot T_T. Tapi ni entry next time ek. hehe ni nak buat entri faktor-faktor sebab EBM jatuh merudum. Ni pengalaman Hana selama 5 bulan ye..

1. Salah makan ubat

Ubat hormon. Biasalah lepas pregnant hormon tak menentu. Makan lah ubat atas arahan doktor entah macam mana tersalah makan ubat. Time tu pelik kenapa boleh merudum ni. Tanya doktor dan tukar ubat balik. Perasaan masa tu dah ada sedikit down. Makanlah ubat yang baru ni masih macam tu juga tapi ada lah peningkatan sikit walaupun tak macam sebelum-sebelum ni. Dah nak masuk seminggu masih macam tu tak balik ke asal pun huhu. Ni yang 'malas lah nak pump kalau macam ni, pump sehari sekali jalah' nampak tak di situ huhu.

2. Pump tak ikut time


Awal-awal selepas melahirkan si twin ni semangat le sehari 4 kali ke 6 kali pump. Lepas habis pantang 4 hari sekali. Lepas tu makin lama sehari 2 kali sampai lah sekarang sebelum perkhidmatan terakhir Spectra. Lagipun bila bekerja ni kadang-kadang nak pump tu tak sedar dah lewat huhu

3. Emosi tak stabil


Yang ini paling susah nak elak huhu. Kadang-kadang marah, sedih, susah hati semualah. Baru-baru ni emosi jadi tak tentu. Orang kata tengok gambar baby makin happy ni macam makin sedih buat rindu kat sorang baby twin yang duduk jauh nun di perantauan sana (pisahkan baby twin atas sebab tertentu). Salah konsep di situ T_T. Lagipun dapat pula berita 1 per 1 dari orang tah dari mana. Benda tu pun buat Hana berfikir sampai ke tidur. Confirm susah nak tidur juga. Kadang-kadang orang keliling pun buat jadi emosi tak stabil. Tapi salah kita juga tak pandai control. ngeee tapi nak juga salahkan orang keliling. Baru puas hati.


Introduce my first twins.


Pejam celik pejam celik dah masuk 4 bulan anak mama :)

Couple Twins 
Time ni umur 2 bulan

Tak sabarnya nak tunggu 6 bulan. Tak sabar nak bagi makanan pertama untuk anak mama ni. 

Sekarang ni pun Hana dah mengali info berkaitan pemakanan bayi 6 bulan ni. hehehe Nampak tak excitednya Hana.. Nak buat stok makanan baby, nak beli food processor nak beli baby food storage, sudu, bib yang kiut miut. hehe 

Agak-agaknya apa makanan pertama anak mama nanti yee.. 



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...