Pasta for baby


Pasta buddis nampak je sikit tapi bila dah di sekalikan dengan kuah jadi banyak pula.. Nasib anak mama ni dapat habiskan. ngee.

So bahan utamanya mestilah

   
pasta
Pasta apa pun boleh janji blander kasar yang sesuai dengan umur.

bahan ke dua

daging cincang aka daging mince
Jangan cari yang frozen sebab yang di frozen tu dah bercampur dengan bahan-bahan lain so cari yang jenis macam ni tak pun cari daging minta penjual tu mesinkan jadi daging macam ni. Lepastu boleh kita frozenkan sendiri

Pasta bolognese

Pasta buddies ( rebus dan blander kasar)
Tomato + bunga kubis ( blander halus)
bawang putih
unsalted butter
daging cincang aka daging mince

Tumis bawang putih guna unsalted butter. Masukkan daging gaulkan dalam kuali tu sampai naik bau. Kemudian masukkan bahan blander tomato+bunga kubis. Sehingga kuah jadi pekat sedikit. Dah siap..

See....

pasta bolognese daging is done

   


Pasta cabonara

Pasta buddies ( rebus dan blander kasar)
Cbb (chicken bone broth)
Bayam (blander kasar)
Cream cheese tatura
bawang putih
unsalted butter
daging cincang aka daging mince

Tumis bawang putih guna unsalted butter. Masukkan daging gaulkan dalam kuali tu sampai naik bau. Kemudian masukkan cbb dan air sedikit untuk mencairkan cbb. Lepas tu masukkan bayam dan cream cheese. Dah siap..


  

Abaikan potongan mangga tu tak ada kaitan dalam resepi ni  hahaha

Leek a.k.a daun bawang perai



Selalu kita sebut leek

Pertama kali gunakan leek dalam masakan Jasmin. Selain dari celery, leek juga dapat di masukkan dalam resepi CBB (chicken bone broth)

KEBAIKAN LEEK
  • merangsang pertumbuhan sel-sel darah merah 
  • melindungi dari jangkitan pernafasan 
  • meningkatkan kesihatan pencernaan 
  • membantu dalam perkembangan saraf
  • membersihkan sistem penghadaman

Suatu hari di Toys "R" Us



Misi mencari educational toys untuk si Jasmin. 

Mamanya rambang mata masuk sini. Dah hilang misi mencari educational toys. ngeee Setiap lorong Hana masuk dari toys untuk boy/girl, dari baby sehingga dewasa. Semua mainan Hana try. Tapi.... ada satu station ni.....

Waaaahhh Station Pinkfong dipenuhi warna pink, biru dan kuning... Bukan setakat Hana je waaaaaah Jasmin pun aaaaaa......taaa....taaa Jasmin membesar dengan lagu Baby Shark ja mama dia tak ajar lagu lain. ngee

    


     

Banyak lagi sebenarnya.. 
Macam nak beli semua ngeee

"Which one?" Sambil tunjuk satu per satu kat Jasmin. 
Tau tak dia excited yang mana??
tadaaaaa...
Plush toy RM 7+.++

 Tapi Hana tak lupa educational toy untuk Jasmin so Hana ter... suka yang ni

Sound Book RM 7+.++

Berbalik kepada Jasmin tadi.. 
Punya lah susah nak bayar kat kaunter. Jasmin tak lepas plush toy dia T_T

Nak scan toy pun da bunyi mengamuk dia.
Bila toy masuk plastik "Ni ada kat mama ni" sambil tunjuk toy dalam plastik. Senyap dia.. huhuhu.
Bila tak nampak toy dari pandangan dia, dia mengamuk lagi.. 

Terpaksa lah buat macam ni..

   

Besarkan plush toy ni tapi ada lagi yang besar. ngeee
Tak ingat suruh casher tu bukakan kotak😅

So ni reaksi dia bila dapat pegang toy



Habis cerita pasal plush toy
Ni pula educational toy pilihan mama :)




Sebelum tidur belek-belek buku dulu lepas tu tidur dengan lena biar mimpi sampai ke bulan :D

Tempek di sini buat back up

Semasa Raya 2019 habis semua gambar hilang. Itu lah tak buat backup lagi. huhu

Setiap 28hb mesti Hana ambik gambar  si Twin untuk dibuat album sempena bulan baru diorang. Start dari lahir sampai ke 7 bulan Hana edit cantik punya. hilang macam tu je T_T

Nasib baik adik ipar ada backup gambar-gambar dari group family tapi gambar yang tak dipost di group memang tak dapat di selamatkan le. huhu

so untuk kali ni nak tempek beberapa gambar walaupun tak semua tapi sekurang-kurangnya ada juga daripada tak ada langsung macam hari tu huhu 7 hari 7 malam menyesal tak sudah.

Aathif & Jasmin
Masih di hospital

edited by Abah

Aathif & Jasmin
Lepas habis berpantang. Bawa tidur rumah mertua pula :)


Jasmin & Aathif
Tertarik dengan gambar ni :)

Jasmin
2 bulan lebih dah naik flight. Masa ni tidur je kerjanya dalam flight

Aathif
 Masa ni elok je duduk dalam stroller tapi sekarang T_T












Resepi baby : Ikan ala-ala stim


Bahan-bahannya

Semua fresh. maklumlah hujung minggu ada masa nak potong memotong ni :)
Chicken bone broth siap ada ais lagi. hahaha nampak sangat baru keluar dari peti. Nasib baik ingat 

        

Ini dia menu yang sama versi baby and family :) cuma baby tiada gula , garam, cili dan serai ngeee
Halia dan bawang putih bagi rasa kuah jee


Kalau versi baby ni. masak sayur bagi empuk senang baby nak kunyah. Tak hilang zat aihh... zat semua dah larut dalam kuah tu dah. Bila nak makan jadilah macam ni. letak kuah sikit bagi nasi lembut gitu


So colourful
Time nak nak makan baru hancurkan ikan sikit


Memang tak pernah mengecewakan mama :) 


Kulit ikan ja tak dapat nak hancurkan tak berani pula nak bagi.


Resepi pasta ayam for baby


Pasta ayam for baby. Try and error

8 bulan ke atas dah boleh perkenalkan baby dengan masakan tumis menumis yee.


1 sudu pasta blander untuk 2 kali makan.

Pasta diblander kasar pakai blander kering sebab Hana dah prepare stok frozen untuk ayam dan kacang peas. Seeloknya pakai bahan yang fresh tapi Hana nak menghasbiskan stok frozen. Sama khasiatnya frozen dan fresh pun.  Boleh juga siapkan pasta baru blander..


So resepi Hana ni...
Tumis bebawangs.. Lepas dah naik bau letak air, pasta dan ayam. biar pasta kembang baru letak kacang peas. Biar air kering sedikit baru letakkan tomato..

Done..

Time nak makan tabur sikit serbuk ayam homemade dan eevo..


Jasmin ni sebelum makin dia ambik bau dulu. Bila ada bau bebawang dia buat muka heran. Tapi makan tetap makan . ngeee Kira setiap kali nak suap pasta ni lah dia ambik bau. Makanan lain tak ada dia ambik bau. terus ngap jaa. hahaha


Law of Attraction


Entri di buat 17/1/2018 dan di draftkan akhirnya terpublish juga hari ni :) Jom check it out

Law of Attraction. Ok please translate with your own word :)

Satu kaedah untuk mengekalkan  sikap positif dalam diri.Sebagai contoh

"Beranak banyak-banyak lagi tau duit" < ------  Salah satu Law of Attraction
Setiap kali buka purse ada ja duit :)
Sekarang Hana cuba untuk ke arah yang lebih positif.

Sudah beberapa bulan berlalu tapi Hana masih macam  tu juga. Bencinya, mengada-ngadanya, sakitnya hati. Hasilnya apa yang Hana dapat? Sedih, muram, marah, sunyi semuanya negatif. Apabila semua perasaan tu menguasai diri. Bertambah parah lagi. Yang tak bersalah menjadi mangsa


Apa yang Hana rancang sangat terbaik untuk Hana tapi akhirnya tidak juga tercapai, tiada hasil. Gigih berusaha walaupun terpaksa menelan pahit. Lepas tu mulalah salahkan diri sendiri. Salahkan perkara yang tidak sepatutnya. Bertapa tak bersyukurnya Hana masa tu. Betapa tak bersyukurnya Hana apa yang dirancang itu tidak berhasil tetapi di beri peluang yang lebih daripada apa yang di rancang. Sangat tak bersyukur lagi. 

Perlahan-lahan Hana cuba aplikasikan kaedah ni. Walaupun tak secara keseluruhan tapi Hana masih mampu kawal. Harap dengan kaedah tu membantu urusan perancangan Hana yang tidak tercapai itu. Cayok bebeh..
Hana tidak lagi membenci malah mendoakan semoga kegembiraan itu menjadi milik Hana suatu hari nanti.


Ingat Tuan Ihsan je ke dapat bawa Irdina Seroja ke Dubai? En Husband pun boleh bawa Hana ke Dubai tau 

Semoga mama dapat baby comel macam awak  ( alololo tak sangka mmg dapat twin dan detect pregnant 23/3/2018:)

Finger Food (Fruits)


Finger Food. Menurut guideline KKM, Finger Food (FF) mengajar anak berdikari, keyakinan diri dan melatih otot-otot muka untuk mengunyah. Otot muka yang flakible dan terlatih lebih memudahkan anak untuk bercakap di kemudian hari. Finger food juga menggalakkan anak tingkatkan koordinasi mata, tangan dan mulut. FF ni juga ada berpuluh telkstur, warna, rasa dan sangat baik untuk kemahiran motor/otot anak.

Yang penting dapat bezakan gag refleks dan tercekik. ngeee Bukan tunggu ada gigi ke tak ye kawan-kawan. Start umur 8 bulan ke atas dah boleh dah bagi Finger Food. So check it out...

Hana start dengan buah potong beli siap kat mall. hahaha sebenarnya macam-macam lagi buah yang ada blueberry, strawberry, anggur tapi saiz tak sesuai untuk anak jadi Hana pilih saiz yang sesuai ja. buah-buah yang lain masuk perut mama dia. hehehe


Oren, buah naga, nenas, tembikai susu.
Nenas ni macam was was gak nak bagi tapi tak bagi jelah sikit nenas manis

Mesti tertarik dengan warna terang oren :)

Part yang paling hurm.... part makan buah naga

    

Sedap... manis


Lepas tu acara bebas
Main lukis-lukis. buat cop kis kat seat walker


Lepas ni nak rejectlah buah naga T_T penat menyental mencuci walker. Cari buah naga warna putih boleh kot. Nak fikir sayur pula untuk finger food

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...