The Tip of Boneo, Kudat Sabah


Sambungan entri Melangkap, Kota Belud.

Lagi beberapa jam lagi untuk ke telinga serigala iaitu The Tip of Borneo, Kudat. Memang tak sempat untuk tengok sunset.

Perjalanan dari Kota Belud ke Kudat lurus ja tapi bila nak sampai sempadan Kudat tu dah macam berbukit-bukit sikit. Bila dah masuk sempadan nak ke The Tip of Boneo memang jalannya agak mencabar lebih-lebih lagi waktu senja. huhu

Seram juga sebab tak ada lampu jalan. Kereta pun tak banyak sepanjang laluan ke The Tip of Borneo. Mungkin sebab dah gelap kot kereta tak banyak kan.. Risau juga malam + hujan rintik + tak ada lampu jalan + jalan sempit + berlopak

Ada simpang 3 kalau straight ke Pekan Kudat, so nak ke Tip of Borneo kena masuk simpang kiri. Yeaaah dah nak sampai. Dah nampak signboard Tommy's Place tempat penginapan Hana .

Dalam waze macam dekat je rupa-rupanya masih jauh perjalanan. Gelap tak nampak langsung macam hutan sekeliling or kebun sawit macam tu.  Jalan tar tak berapa nak ok sangat dah macam naik kuda sudah. ngee

No servis. waze tah ke mana.  Tapi sebelum no servis waze menunjukkan ada 3 simpang lagi tapi tak pasti kiri ka kanan. Memang ikut kata hati Hana ja ni huhu Nasib Hana nampak signboard tempat penginapan Hana just berpandukan signboard.

Akhirnya smpai juga di Tommy's Place, Simpang Mengayau, Kudat. Tommy's place sesuai untuk orang yang nak relax dan santai-santai berhadapan dengan Laut Sulu. Malam tu tak berjalan pun sebab kawasan sunyi. Rehatkan diri tunggu esok pagi baru start aktiviti 'hiking'

Pukul 8 pagi selepas breakfast. Nak berjalan ka naik kereta? mestilah naik kereta.hehe Walaupun dekat tapi berhati-hati takut tak larat nak balik Tommy's place pula lepas tu. ngee. Nak berjalan pun boleh tapi kasut tak sesuai pula *alasan

Naik kereta tak sampai 5 minit pun sampai lah The Tip of Borneo, Kalau sudah smpai kat sini jangan patah balik pula sebab ada lagi penghujungnya kena jalan kaki dalam 10-15 minit nak ke hujung nun di sana. Bertabahlah, Nasib awal-awal tadi naik kereta. ngeee


Sepanjang perjalanan dari tempat park kereta smpailah ke The Tip of Borneo, Hana ditemani dengan seekor kucing oren. Erm.. Hana fikir ni penyambut tetamu kali ^_^ comel sangat Time nak ambik gambar oren tu nak juga interframe. boleh lah sebagai kenangan :)

Transport not allowed


Kalau dah jumpa tugu ni maknanya "Selamat Datang ke The Tip Of Borneo" 
Tahniah kerana berjaya sampai ke sini.. 


Jauhkan berjalan kaki..


Taadaaa...
Rehat-rehat jap
Satu hal pula nak balik ke kereta T_T

Dalam pukul 11 check out. Perjalanan menuju ke Kudasang pula, melalui Kota Belud.. Waah Kota Belud boleh tengok sungai lagi :)

Perjalanan nak keluar dari Tip of Borneo ni baru dapat tengok sekeliling. Sejuk mata memandang hijau sekeliling.  Disebabkan no servis, Hana pun terbalikkan laluan perjalanan Hana yang semalam tu. Ada yang terlajak simpang itu pun sebab perasan jalan makin mengecil, kecil dari laluan yang pernah dilalui, sepatunya makin besar. ngeee.. Ok Logik. hehe

Self-Reward


Kerana diriku begitu berharga. Ceaah iklan apa tah. Alasan untuk memberikan reward untuk diri sendiri.

Bak kata Irfan Khairi
Sering kali apabila kita terlalu kerja keras dalam mengejar cita-cita, kita tidak berkesempatan untuk mengupah diri sendiri for a job well done. Kita terus kerja, dan kerja… ini terutamanya bagi mereka yang sudah berumah tangga kerana bekerja untuk kebahagiaan keluarga… tanpa memikirkan keadaan diri sendiri. 
Sebenarnya ramai sudah buat perkara ni kan. So hadiahkan sesuatu untuk diri sendiri bukan hanya dengan kepuasan tetapi dengan material, benda yang boleh kita nampak macam jam, beg yang bernilai sikit harganya berbanding benda-benda yang lain.

Ada juga self reward dengan mencari ketenangan macam pergi spa, massage, holiday dan lain-lain.

Tak lupa juga rewardkan diri pergi berhibur dengan rakan-rakan. Belanja makan rakan-rakan. Best juga kalau ramai-ramaikan hilang stress.

Hana? Ermm.. Hana rewardkan diri Hana dengan tidur. Sebenarnya Hana tak tau apa yang Hana inginkan. Macam tak ada ja. Kalau ada pun tak boleh sebab dilarang keras T_T. Insyallah satu hari nanti pasti ada tapi bila??? susah nak jawab

Tapi Hana suka bagi hadiah or sesuatu dekat orang lain. Suka tengok orang lain happy. Biar lah tak seberapa pun. Yang penting ikhlas tanpa sebab apa pun. Boleh lah dijadikn self reward mengembirakan hati orang dan diri sendiri pun happy tengok orang lain happy :)

Gaji pertama? bagi kat mak abah. untuk diri sendiri? Ermm... ada ke? Lebih kepada simpan dan yang paling penting mesti bayar bulanan kereta sendiri bukan macam sebelum ni abah yang bayarkan. Sudah ada komitmen bayar bulanan kereta. ngeee

Tapi tadi entah macam mana masuk satu kedai ni.. Nak beli barang untuk orang lain. Terbeli pula untuk diri sendiri. Suka-suka bkan nak sangat pun sebab yang lama masih ada lagi. Bayar tinggalkan jap pergi tempat lain. dalam 15min masuk kedai tu semula ambil barang. Jom balik..

Sampai rumah


Alololo berbalut pula. Bila dah berbalut macam ni rasa suprise pula padahal dah tahu benda apa. hehe Nie yang buat sayang nak buka ni..

Melangkap, Kota Belud


Melangkap, Kota Belud

Kota Belud terkenal dengan keindahan alam semulajadinya.. Permandangan yang sangat cantik. Memang tidak mengecewakan Hana sepanjang Hana melancong ke Sabah dari utara selatan timur barat semua sudah. Apa yang Hana tengok dalam gambar dalam video itulah yang Hana lalui sepanjang berada di sana. No edit.

Berbalik kepada tajuk entri Hana 'Melangkap, Kota Belud' . Melangkap salah satu tempat yang menarik dan wajib pergi tau...

Perjalanan Hana dari Jeti Menumbok (dari Labuan) nak ke Kudat nun jauh di atas Sabah. Hana panggil telinga Serigala :)


Pejalanan mengambil masa 5jam lebih dan akan melalui beberapa daerah seperti Papar, Kota Marudu termasuklah Kota Belud sebelum sampai ke Kudat. Itu yang singgah dulu di Kota Belud. Tak ada niat pun nak singgah Kota Belud baget nak terus ke Kudat tak nak terlepas pemandangan sunset. Google apa yang menarik di Kota belud dan terjumpalah Melangkap ni.

by google
Nak ambik gambar macam ni berlatar belakangkan Gunung Kinabalu

Waaaahh.. cantik-cantik singgah lah dulu di Kota Belud :) Nak ke Melangkap ni cukup mencabar ala-ala liku-liku kehidupan gitu.. Sampai terkeluar lah ayat

"Ish.. mana tempat ni, dalam waze kejap ja sampai" 
"Salah tempat kot ni"
"Jauhnya menyesal pergi"

Tapi Hana percaya yang jauh dan mencabar ni mesti tempat dia super duper cantik

Masuk ke kawasan Kampung Melangkap, sudah nampak sungai. Sangat-sangat cantik dan jernih. Betul sudah tempat ni tapi tak nampak Gunung Kinabalu lagi.. Hana pun teruskan perjalanan liku-liku kehidupan lagi sampailah ke Polumpung Melangkap View Camp Site.

Waaaah.. Hana suka tempat ni tempat rekreasi perkhemahan (boleh sewa keperluan untuk berkhemah), flying fox, boleh lah google apa yang menarik. Hana tengok gambar pun buat jelous tau. Part paling jelous "Bayangkan berkhemah di tepi sungai waktu malam dapat tengok bintang, dengar bunyi air sungai mengalir. Buat bbq pula tu Aishh.. ini tak boleh jadi huhu"

Setibanya Hana di sana dalam pukul 4 petang macam tu.

Dengan seluar pun basah. mana dapat tengok ja kan mesti nak berendam dalam air.. Sejuk ooo... time lenguh duduk dalam kereta 3 4 jam, dapat relax-relax kat sini memang best  :) Tenang hidup padahal nak ke Kudat perjalanan 2 3 jam lagi . ngeee

Tapi itulah mana Gunung Kinabalu. huhuhu Hana memang fikir ini salah tempat kot tak sama macam dalam gambar Hana search. Tah-tah kat depan lagi kot tapi diorang dah pagar tak boleh masuk lagi depan. Tak da rezeki kot nak ambik gambar sungai berlatar belakangkan Gunung Kinabalu.

Lama juga Hana duduk kat sini tengok orang buat aktiviti, tengok orang naik flying fox dari atas bukit mana tah tiba-tiba ada orang menjerit naik flying fox lalu menyeberangi sungai. Ini menambahkan lagi kejelousan Hana huhu

Ok cukup time boleh gerak dah ke Kudat. Tukar seluar dalam kereta ja nasib kereta besar tinted pun gelap. Itu pun mau 30minit baru siap hahaha kemudian relax-relax jap tengok pemandangan kali terakhir sebelum gerak..

"Eh eh.. tu macam Gunung Kinabalu ja tu"
Puas ditenung.Eh, kabus ka tu, tadi macam tak da kabus.

"Hey betol la tu"
Rupanya Gunung Kinabalu ditutup kabus T_T


Yeaaah.. nampak keceriaan di situ :)   Tempat ni Hana ceroboh pagar baget tak nak nampak titi. ngeee baru Gunung Kinabalu tak terlindung dengan titi. Balas dendam kat kabus yang tadi . hehe Clear ja nampak kan :)

Seluar dah tukar tak dapat nak duduk masuk dalam air lagi.ngeee alagipun air sungai ni cetek sikit berbanding air yang Hana berendam tadi.

Kepada sesiapa yang ke Kota Belud jangan lupa singgah Kampung Melangkap. Tak menyesal punya walaupun perjalanan nak ke sini sangat mencabar dan jangan panik kalau tak nampak Gunung Kinabalu. hahaha

Bila di fikir balik. lawak pun ada. Macam di permainkan oleh kabus. Baru nak cakap gambar yang di search tu diedit bagi cantik-cantik ada Gunung Kinabalu, air jernih bagai. Rupanya tanggapan Hana salah. Dan kabus tu sengaja nak melindungai kecantikan pemandangan Gunung Kinabalu :) Tak sia-sia lama relax-relax di Polumpung Melangkap View Camp Site :)

     
Hai kabus
Kalau view time duduk tu nampak Gunung Kinabalu mesti cantik. Dengan orangnya sekali pun bertambah cantik hahaha

I will fine


Syukur diberi kesempatan untuk mencoret di blog Hijau Itu Duniaku. Sesekali jari menaip menyampaikan sesuatu dalam bentuk tulisan tetapi minda cuba melawan..delete delete apa yang cuba hendak disampaikan.

Akhirnya aku tersepit mahu meneruskan atau tidak.

Ini Kau Hana.. Cuba kawal minda kau cuba kawal semua apa yang kau lakukan. Yakin dengan apa yang kau buat. Semuanya akan baik-baik sahaja..

Aku tak berjaya menyibukkan diri. Aku tak berjaya mengawal perasaan sendiri.

Insyallah sesuatu yang terbaik sudah dirancang untuk aku harungi. Semoga aku menjadi seorang yang tabah.

Kedengaran lagu

"A Shoulder To Cry On" by Tommy Page
......... All of the times,
When everything is wrong, 
And you're feeling like, 
There's no use going on, 
You can't give it up, 
I'll help you work it out, And carry on.......
Mengalirlah air mata.
Mengalirlah sepuas-puasnya. agar bisa tenang menempuh hari esok

Teringat pagi itu

"Kenapa cikgu menagis"
" Cikgu kan selesema"

Ada yang memerhati rupanya. Mengapa mudah sangat mengalirkan air mata. Jangan buat orang lain risau ok.

I will fine.. I will fine.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...