Recipe for Baby : Nasi putih + udang rebusebus


Bahan utamanya mestilah udang. ngeee

Bahan-bahan
Udang
Serai
Bawang putih
Tomato ceri
Kacang peas
Baby corn

Kacang peas dan babycorn ni sampingan sebab nak nampak berwarna sikit kuah udang Jasmin tu. Hahaha tu pun stok frozen punya. Yang fresh dah habis dibuat frozen. Tomato tak difrozenkan


         

Udang ni saiz kecil maklumlah lebihan udang si penjual :) Nasib baik banyak tu pun tak cukup sebab mamanya tak pandai baget berapa ekor udang untuk Jasmin.. Sedap sangat udang rebus ni sampai tak cukup. Padahal dah banyak dah bagi kat dia.

Nasib baik ada geng kalau tak memang habis barang dapur 'dikemas'nya

Macam biasa le Jasmin dan mamanya makan makanan yang sama cuma mamanya ada perisa dan cili. hehe. So caranya
Caranya...
1. Campak semua dalam periuk kecuali kacang peas, babycorn dan tomato.
2. Lepas kuahnya jadi pudar-pudar putih tu asingkan separuh untuk baby separuh untuk mamanya
3. Masukkan frozen babycorn dan kacang peas dalam udang rebus baby. 
4. Lepas dah cair bahan frozen baru masukkan tomato ceri.
5. Tunggu tomato lembut. Dah siap :)


Nie untuk sekali makan.
Nampak tak ada warna hijau-hijau sikit. ngeee 


Let's eat !!!

 Ini mamanya punya ada cili dan bahan perasa.



8 orang dah komen :

Anum said...

mudah n berkhasiat

Anonymous said...

Magnificent beat ! I wish to apprentice while
you amend yiur website, how can i subscribe
for a blog site? The account aided me a acceptable deal.
I had been a little bit acquainted of this yohr broadcast offered bright clear idea

ejulz said...

febret ejulz ni :)

Potiagraphy said...

Datang melawat geng blogger lama2 dulu hehehehe

cweetpinky said...

tengok entry ni terus berdebar, sebab my baby going to eat soon, baru nak masuk 6 bulan..

Anonymous said...

lama tak bertanya khabar..dah 2 org anak ye..

ahmed said...

شركات التنظيف بالقطيف

Hana Hadi said...

@Anonymous :( sapa ni? mana tau boleh sembang lama lagi.hehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...