Masak..Masak..Masak

Napa sebut je perempuan..mesti kena masak..Skit2 masak. Ku tau ku xpandai masak.Skit pun xberminat untuk mendalami ilmu memasak nie. Setakat tolong2 basuh pinggan 2 boleh la..

Ku nie lebih cenderung dalam bidang mengemas, menyusun atur, decoration lebih kurang cm2 la..Baru nampak tempat 2 cantik, kemas, tersusun n rasa berpuas ati bila dapat wat suma 2.

Masak itu menyusahkan ku.KENAPA?
sebelum masak kena beli bahan2 untuk masak..sebelum masak kena pk dulu nak masak pa.nak wat satu lauk pun bnyak bahan kena pkai.tol x? rumit kan..Time masak 2 confirm2 lah terpercik minyak.Uik, bahaya nie..klu masak pun belum tentu sodap.kowt2 terlebih masin ka.klu kita sendiri yang makan xkisah nie nak bg makan kat family(yang dah berkeluarga).Time masak 2 mna bleh berangan2 n mengelamun kang xpasal2 hangit plak.Kena fokus 100% time nak masak.
Pas2, confirm2lah kena lap lantai, lap dapur n seangkatan dengannya maklumlah terpercik segala macam kuah.klu minyak mmg payah nak ilang. Macam biasalah. lepas siap masak mesti kena cuci pinggan , periuk, kuali n len2.Ps2 kena sapu lantai. Pas2 kena hidang lagi. pAS2..pAS2..n pAS 2..Haaa...pas makan mesti kena basuh pinggan, lap meja makan, susun pinggan. Pendek kata klu masak nie kena start dari A sampai Z. Klu A sanpai J ja tah jadi pa la kat dapur korang.


Mengemas itu TIDAK menyusahkan ku.KENAPA?
Mengemas untuk nampak kemas, bersih dan cantik.tol kan. So..mestilah kita akan berasa lega n selesa bila nampak kemas. Lagipun mengemas boleh berangan2 n berimaginasi.Yelaa..sambil duk lap2 perabot boleh berangan menta. xpun bleh pk2 fomula math ke.kan..kan..Mengemas dapat berfikir scara kreatif melalui susun atur perabot. Klu fikir scara kreatif dalam memasak 2 boleh tp klu xsedap.xhabis plak makanan 2.tong sampah gak yang makan nnt kan..Klu mengemas, mengemas ja lah kan..mna kena basuh perabot n pk2 nak beli perabot.Mana pun mengemas.hehehe.Alaa mengemas nie simple je.habis mengemas hati tenang.
YANG PALING PENTING : Cuba korang p kedai n tnya pekedai 2 bagi MENGEMAS sekilo. Mana da kan..Cuba tanya plak, bg ayam sekilo.Da kan..SO Nak cri makanan kat mna2 pun da.Bercambah. Gerai depan umah korang 2.Siap jual asam pedas lagi. Tapi korang cari tengok kedai MENGEMAS da x.
KESIMPULANYA : Xpayah la susah nak masak beli jer kat kedai. Bek korang kemas umah korang 2 elok2.Xda pun owg yang baik hati nak kemas umah korang hari2. Klu masak 2 mungkin da yang baik hati.Ermm...alaa diorang 2 wat celebrate besday parti ke kenduri kawin ke.kan senang je nak dapat makan free..

2 orang dah komen :

Miss Eiza said...

hahaha...mcm ni pun boleh...:P ..
memasak sy pun tak brapa suka,memakan suke la...hehehehe

adam narzuan said...

xpe tak pandai masak pun.. t belajar laa slow2.. lelaki pown dah ramai yang pandai masak.. so same2 tolong laa nanti.. baru rumahtangga bahagia..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...