Robi, Si Robot yang cute lagi handsome


Robi, Si Robot yang cute lagi handsome


Hana nak ni Hana nak ni.. Tak kira.. huhu

Robi tu apa? Robi is a robot. The best selling humanoid robot worldwide. nanti Hana explain ok :) Robi boleh communicate dengan kita. Warna matanya boleh bertukar-tukar.. Cool.  Robi juga dapat menari dan buat kerja rumah tau. Robi juga sudah di programkan vocabulary more than 250 phrases supaya kita boleh interact dengan Robi. Robot ni bukan beli siap sebiji di kedai ye kawan-kawan, Kita kena pasangkan part-part sehingga membentuk Robi si robot yang cute lagi handsome ^_^. 8 step yang telah di kotakkan dan semuanya ada 70 part .  Kiranya setiap kotak, 1 step. So 8 kotak lah semuanya :) Memudahkan kerja pemasangan kali. ngeee


Apa itu Robi?? : Ukuran: Tinggi: 34 cm - Berat: Lebih kurang 1kg.

LED Light-up: terbina dalam LED membolehkan mata dan mulut Robi untuk bertindak balas terhadap kata-kata dan pergerakan. Matanya boleh bercahaya merah, kuning, hijau dan biru, manakala mulutnya akan mengeluarkan cahaya merah.

Speech-recognition Board: Robi mempunyai pengecaman pertuturan canggih diprogramkan untuk memahami frasa yang berbeza dan membalas dengan sewajarnya. Versi Malaysia akan dapat bertutur dalam Bahasa Inggeris, Bahasa dan Cina.

Microcontroller Board: Lembaga pengawal mikro berprestasi tinggi mengawal fungsi penting seperti gerakan dan reaksi Robi ini.

Speaker: dada Robi ini termasuk speaker kecil untuk jawapan yang diucapkan beliau.

Modul kawalan jauh: Mengeluarkan isyarat inframerah seperti kawalan jauh untuk set TV.

Motion Sensor: sensor gerakan Robi ini mengesan kehadiran manusia dan akan bertukar mukanya sebagai tindak balas kepada pergerakan.

Servo Motors: pergerakan Robi ini dikawal oleh seramai 20 servos. Mereka menggunakan sistem arahan Robi-servo untuk memastikan pergerakan yang lancar, dan mempunyai mudah, sambungan pendawaian teguh.

Dual-purpose ‘Scarf’: cahaya biru fungsi ‘Scarf’ Robi sebagai pemegang yang mudah untuk mengangkat tanpa kerosakan pada tubuh dan internal wiring.

Timer: Robi boleh mengira detik jumlah ditentukan minit, dan memberitahu anda apabila masa tamat.

Cleaning: Robi boleh menggunakan kakinya untuk menggilap permukaan meja atau permukaan lantai yang keras.

Security Setting: Robi boleh meminta kata laluan dan bertindak balas dengan amaran jika dia mendapat jawapan yang salah

Games: Robi tahu bagaimana untuk bermain pelbagai permainan, termasuk 'bola sepak' dan kuiz.

Battery Charging: Apabila bateri Robi ini mula low, dia akan berkata 'saya lapar' untuk beritahu kita. Kemudian kita akan hidupkan charging seat, so Robi can start to recharge.

Boleh tengok video ni

                                              

Robi boleh di dapati di 7-Eleven, Borders, Cold Storage, Hamleys, Jasons Food Hall, Kinokuniya, Mercato, MPH, myNEWS.com, Pansing, Popular, RadioShack, Times, WHSmith, pembayaran FPX (melalui laman web). Kalau korang nak maklumat mengenai Robi ni dan pertanyaan boleh call number 03-2168-3738 (Isnin hingga Jumaat, 9am - 6pm) atau Email: service@deagostini.my.

By the way, ada launching event nanti on 10-12 Mac 2017..10 Mac adalah date launch event pada pukul 11 pagi di One Utama. Aktiviti yang menarik seperti 100 Robi akan perfom dan menari. Hana tak cuti la pula T_T


2 orang dah komen :

aswadz said...

menarik. agak2 berapa harga jualan kat malaysia?

hana hadi said...

rasanya dia jual ikut kotak tp mmg cnfirmlah kena beli semua kotak huhu.1kotak dlm 70lebih kot

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...