Punca tersalah hantar Mesej


Punca tersalah hantar mesej. Siapa yang seumur hidupnya tak pernah salah hantar mesej? Contohnya korang nak hantar mesej dekat Si A tapi terhantar mesej dekat Si B?


Kalau kita yang start salah hantar mesej ok lagi. Boleh cover mesej tu. Tapi kalau kita rancak mesej dengan Si A lepas tu tersalah sent mesej kat Si B. huhu Belum masuk kalau kita tersalah sent mesej yang "private and confidential". hehe

Berikut merupakan punca-punca kita tersalah hantar mesej. Especially Hana.. huhu

1. Fikiran terbayang/teringat kat orang lain
Ini dah biasa.. kadang-kadang perkara yang kita fikir pun kita tertaip kat mesej. Bila baca balik mesej tu. Rasa pelik benar. haha

2. Nak cepat
Kita tak tengok pun nama yang kita nak sent mesej. Selalunya terjadi time kita nak start mesej orang tu dulu.. Taip mesej lepas tu search name.Sent.Siap..Ataupun, nak sent kat Fatimah Ahmad tapi tersent kat Fatimah Ismail. Begitulah gamaknya.. Paling silap hantar mesej mesti namanya bermula dengan Encik, Puan, Abang, Adik, Kak.

3. Mesej dua orang pada masa yang sama
Ditambah pula pada masa tu kita tengah buat kerja. Kita taip mesej ikut apa yang ditanya, kira sangat jujur dan direct punya mesej. Sebab kita malas nak fikir ayat berbunga-bunga sudah. Keesokannya, bila jumpa orang yang dimesej dan dia tanya balik berkaitan mesej kita semalam, kita ingat-ingat lupa sudah mesej yang kita balas kat dia tu..  (nampak tak huraian tiada kaitan dengan tajuk)

4. Handset Touchscreen
Mula berjinak dengan handset touchcreen. Dengan tenaga yang berlebihan, laju ja tangan kita scrool name list dan tertekan nama orang lain yang kemungkinan nama yang kita nak sent tu berada di atas or di bawah nama orang lain. Kadang-kadang suka mencabar ketajaman mata sendiri. Tengah listname tu scrool, dengan kepakaran tangan dan mata kita terus tekan nama yang kita nak sent mesej tu (macam Hana sorang je yang buat ni.huhu)

5. Buat-buat salah hantar mesej
Siapa pernah buat ni? Jangan tipu haa. Eleh..malu-malu la tu lagi-lagi perempuan yang buat-buat salah hantar mesej. haha Biasalah tu.. Takkan perigi nak cari timba. Tapi ada lagi ke yang buat macam ni? dulu-dulu ada la kot rasanya. Kalau buat macam ni pun apa salahnya kan, nampak sweet gitu. mana nak tau kalau dia respon. Senyum melompat-lompat korang. hehe Lebih-lebih lagi kalau masa tu korang boring ada juga yang respon mesej korang :)

So apa pendapat korang? Ada pengalaman tersalah hantar mesej? jom kongsi..


47 orang dah komen :

Tedi said...

Selalunya Tedi tersalah hantar ke Mommy sebab memang selalunya mesej Mommy je...

Zawiah said...

ada bf a tersalah hantar kat bf b ... jwbnya kantoi ... heheheeee

sha (chirp chirp) said...

huhu. ada la jugak dulu2 tersalah hanata. sbb nama start huruf sama. kihkih

NANG NOR AZIMAH LONG NADZRI said...

ok , pernah terbuat...bila nak cepat or reply mesej dalam keadaan mamai....hahaha
mmg malu la...hahaha

Puan Ezy said...

yg no 3 ngn 5 prnh buat.. hihikk

biskutcelup said...

no 3 tu macam banyak kali terjadi..lagi2 kalau tengah mesej kawan dan 'someone' pada masa yang sama..tak pasal2 je terjiwang dengan kawan sendiri..lol

Ayie Abas said...

pernah jugak tersalah send...hehe

Syahbinar Shuib said...

Betul..betul.. hahaha.
dulu kalau tengah msg dgn ramai orang, mesti akan tersalah hantar msg punya.

Niesa said...

Pernah jugak tersalah hanta mesej..dgn sepantas kilat nk cancel tp apakan daya..lepas tu kena bahan ngan kwn sebab msg tu nak hanta g buah hati..haha..

Maria Firdz said...

Pnh gak terslh hntr.. Nk hntr ke tunang g hntr kt kwn.. Malu kot.. Hehe... Skrg dh jrg berlaku dh..

cweet pinky said...

hehehehe , paling suke prt salah hantar mesej , dlu mase sekolah2 selalu la buat , sekarang nih malas dah , ahahaha , sebab rase takde motip nak buat mcam tuh ...

mesej dua orang dalam satu mase yer , dah macam bunyi player je , ahahaha , yep , kalaw waktu sekolah dlu , CP tgk mbe yang player macam tuh la , mcg bukan dua orang dah , berorang-orang,

ahahaha , maen sental je kata ganda di situ , ahahaha ~

Nizam Ijam said...

hahaha bahaya kalau salah hantar ni... nak2 kalau tgh marah...

aisya said...

tak pernah buat nombor lima tu.. haha! mesej terus je senang.. selalu tersilap hantar sebab nak cepat.. tak tengok nama dah, terus tekan send je..

Ako Si AiN said...

ain jrang salah hantar mesj nih .kdng2 salah sent sebb guna touch haha. tapi kan tang buat2 salah antar msj tu penah la aaggaga alalalalal

Dhia Dirham said...

da biasa da salah mesej ni. sekarang baik call sebab takut silap send message. D:

hana hadi said...

@Niesa\hana mmg xsempat nak cancel msg.huhu dah terlepas msg tu

hana hadi said...

@biskutcelup
nak pula kawan tu layan msg jiwang kita.. hehe

deno said...

betul2.. kadang2 selau gak jadi kat deno^^

S.K.A said...

ha3..byak kali jgak kena =) nk2 yg 1 dan 3..ngeeee..mmg malu besar la..

Kumbang Jingga said...

Dulu saje2 buat salah mesg konon2 nk tacle lah hehehe...

Aku Penghibur said...

kalau acik salah hantar ..mungkin sedang beranngan ataupun nak cepat

MaYa MustWany said...

hahahah yg part last tu masa zaman skolah pernah la..tapi dah berkurun zaman keje ni, still lagi laki guna style macam ni..kelakar sungguh.mas wat deq je..kikiki

jaakechik said...

jaa pon penah, sekali tu jaa da nk sms kakak jaa bgtahu somthing yg ''rahsia'' tp tersend kat laki sendiri... hahahaa... kantoi2...

Cik Pena said...

hehe...macam-macam

Arra Ahmad said...

y no5 tu pernah.hehe

puteri kasih said...

pernah juga tersalah hantar sebab nak cepat :)

anamizu said...

sy penah tersalah send :


1-nk taip lain. tp ms tu tgh bercakap dgn mmber, pastu g taip yg sy tgh becakap tu pstu kwn yg dpt msj tu x fhm :P


2-buat2 slh send (sbb nk bekenalan dgn student baru ms form 5)


ahahaha kelakor la bile teringat balik =P

CaDLyNN said...

penah!
nasib baik msg biasa je..haha

izan mama mia said...

mmg pernah...malu

Azlan Strider said...

kalau jadi kat saya usually sebab nak cepat.tapi yang no 1 tu pernah gak terjadi sekali dua..hehe

Regards,
-Strider-

lynndamya said...

Salam, haha mmg pernah tersalah mesej..mase zaman sekolah dulu, ye lah dak2 baru nk up, buat2 salah anta mesej sbb nk cari kawan (menggatal sebenonya nih), hahaha...then skang mmg xde koje den nk buat cmtu, still ade salah send tp sbb nk cepat or tgh fikir benda lain..hihi..handset touchscreen tu belum lg sbb still guna fon biasa, haha :D

roshi''dayahdayu'' said...

hahaha pernah terjadi, masa tu nak hantar msj kat Mr.K tapi terkantoi kat Mr.S hadoii,,,memang kalut la waktu..mcm mcm ayat nak cover line hahaha..puncanya teringat kt seseorg n nak cepat..

roshi''dayahdayu'' said...

hahaha pernah terjadi, masa tu nak hantar msj kat Mr.K tapi terkantoi kat Mr.S hadoii,,,memang kalut la waktu..mcm mcm ayat nak cover line hahaha..puncanya teringat kt seseorg n nak cepat..

Ema Johari said...

yg last pernah buat....

Cik Kay Jue said...

semua la ckj pernah buat.. hehehe..

yang no. 4 tu baru nak berjinak2.. sama la hana.. hehehe..

aswadz said...

slalu nyer kalo msg ngan 2 org serentak yg aku akan tersalah anta msg.

Mizz ErMa said...

hihihi..betul2, dua2 sy penah kena..sendiri tersalah hantar kat orang n orang tersalah hantar kat sy..hehe

Kesuma Angsana said...

KA sgt berhati2 bab2 sms ni, so far x pernah lagi salah anta, tpi terima message salah anta dari orng lain banyakkkkkkkkkkk kali dah hehehe

Cik Itah@RRP said...

hahahhaha sy penah buat semua :D

trah zain said...

number 5 tu sy pnh buat,,haahaa (^___^)

Cik Nadyya said...

penah2,, nak anta msj kat ibu tp terhantarr mesej kt bf. die da pelik. hehe

Nick Nashram said...

hanset touchscreen mmg..silap tekan sikit je dah sensitif.nak hntr kat A terhantar kat B..kalo msg besa xpa.kalo yg private satu dunia tahu..huhu

are_lin@yu said...

hihihi ayu pn pnh jd..sbb nk cpt la tu.hehe

Cik Yaya said...

salam...
semua pernah..pernah btul tslh anta..pernh buat2 slh anta..uhuhu

yg latest tsalah anta sebab guna hp yg bleh guna 2simkad tu..org xreti gune la katekan..huuu ;p

Ku Azniza said...

pernah!! waktu dulu2 zaman skola hahaha

Aishah Jahirah said...

penah hana...zaman dulu2 la...skang henpon da makin canggih,susah sikit kot nak tersalh anta kecuali fikiran ke lain le...heheh

baby comel said...

dulu ada la buat tapi la ni dah jarang sgt pegang henpon =)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...