Salam perantauan dari Kuching


Tahu dah kan Hana bekerja di Sarawak. Kira bolehlah jadi anak perantauan kan :P  Back to the point....

Sekarang Hana menetap di Kuching dan bertugas di Sekolah Kebangsaan Sampadi, Lundu iaitu salah sebuah daerah kecil (luar bandar) di Sarawak. Sekolah Sekolah Kebangsaan Sampadi tidak dikategorikan pedalaman. Hana mengambil masa  kira-kira sejam untuk ke Sekolah Kebangsaan Sampadi. Agak jauh tetapi perjalanan untuk ke sekolah amatlah selesa dan tak sibuk. Yang paling best Hana kena naik feri 5 minit untuk menyeberangi sungai (Ada jalan darat tapi jauh)


Disebabkan daerah Lundu ni kecil, Penduduk di Lundu dah anggap Lundu ni sebahagian dari Kuching. Lundu kaya dengan makanan laut dan hasil pertanian yang sangat murah dan segar :) Antara banyak-banyak ikan di sini, ikan muncung adalah ikan yang paling mahal :) boleh cecah ribuan ringgit seekor. Nanti bila Hana jumpa ikan muncung Hana tunjuk kat korang tau.

Sekolah Hana tiada masalah apa pun. Semuanya ok :) 2++ murid dan 2+ guru. Bagi Pendidikan Khas pula ada 4 orang murid. Jadi kami (Hana dan kawan Hana) dipertangungjawabkan untuk membuka kelas Pendidikan Khas tersebut. Huhuhu itu yang kureng sikit.. Susah kot. Tapi boleh je cuma ambik masa juga nak menubuhkan kelas baru sebab maklumat semuanya kosong lagi..

Hal-hal berkaitan gaji dan pengurusan sekolah dah satle. Terima kasih guru besar dan guru-guru yang membantu dalam urusan tersebut. Sekarang, Hana kena siapkan portfolio guru baharu dan folio-folio khas untuk Pendidikan Khas. Benda-benda ni sebenarnya senang tapi renyah. renyah???

Nak cerita panjang lagi sebenarya. tapi takut korang tak terbaca.. hehe apa-apa pun rindunya weh kat korang walaupun 5 hari dan macam berpisah sebulan. Hana tak boleh kehilangan kawan-kawan blogger Hana lama-lama. Rindunya kat korang..... Sedih+kegembiraan bila buat entri ni..rindu sangat.

P/s: Sangat cantik pemandangan semasa penerbangan kapal terbang dari KL ke Sarawak pada waktu malam :) tiba-tiba je kan.. hehe

55 orang dah komen :

ejulz said...

ok la tu lundu.. xde la pedalaman sgt.. :)

Nurzakiah Hanum said...

salam jumaat

juanz said...

hana... check email....

Mel said...

alhamdulillah selesai semua..pusing2 kuching la, banyak barang kraf murah boleh beli..balik raya leh bagi sedara mara. ^^

aisya said...

tak pernah lagi pergi lundu. kalau tak silap kat lundu ada muzium ikan kot. ke muzium apa entah. dah dekat2 dah dgn area Bau. Nanti ada masa pergilah Serikin. Sempadan Malaysia-Inodonesia. Tengok brg2 apa yg dijual kat sana. kalau dulu murah2, skrg tak sure. dah lama jugak tak pergi. =)

Puan Ezy said...

yg penting selesa ngn persekitaran..
housemate saye pon ckgu pendidikan khas..
tgk die buat folio pon saye dh pening..
haha

Sheila Salim said...

Assalamualaikum hana, bestnya merantau. semoga hana menjadi guru yang baik untuk anak2 murid. heee rindu. rajin2 la update kalau free yangggg :)

NANG NOR AZIMAH LONG NADZRI said...

dah jadi orang sarawak , nanti boleh la nak kawin dengan orang sarawak nanti :P ...hehe
btw , salam Ramadhan :)

ZQ Batik said...

Hana baru transfer ke? Sy pon di Kuching jugak. Matang Jaya. Good luck n take care...

ZQ Batik said...

Hana baru transfer ke? Km pon dok kuching gak. Matang Jaya. Anyway Good luck & take care!

✿AINAA ROSEBERRY✿ said...

MasyaAllah, jauhnyaa yunk ke sana diposting nyaa.. apapun, jage diri ye hana... :3 carikan seorang boleh?? hahahahaha

juanz said...

hana check email....

jaakechik said...

selamat berhijrah ke sarawak ye hana...

jauh betul hana mengajar yer...

semoga hana tabah utk mgajar di bhagian pendidikan khas.. :)

take care tau...

Kumbang Jingga said...

waa dh keje kat sarawakk..tahniah lah..chaiyukkk

Nick Nashram said...

cam seronok je duk kat sana..huhu..keta viva tak bawak ke?? gaji camne? 3 bulan baru masuk eh?

hana hadi said...

@Nick Nashram
seronok juga. tapi yang xseronok kena buka kelas baru. huhu.
gaji ikut sekolah, kerani sek hana kata 2 bulan baru dapat. ada 1 sekolah ni. sebulan akan dapat gaji..
kereta nak pos mungkin tahun depan tapi guru besar kata beli kat sini senang sikit.. tulah xtau lagi cmna

Maria Firdz said...

Bestnya...wpun pedalaman sikit tapi kwsn kg kn... Xde kesibukan kota dn pelajar pun sikit.. Selamat mengajar hana..

Ayie Abas said...

assalamualaikum...hana :)

mcm pernah dengar sebelum nih nama tempat...lundu di sarawak tu..hana.

okey la hana mengajar di kwsn x pendalaman sgt...:)

wawawa....hana diberi tugas pendidikan khas..agak mencabar jugak kan...apapun hana boleh... :)

LiLy @ MaMaQiStInA said...

Moga sentiasa dipermudahkan segalanye...Best tu naik feri...^^

nenot said...

wahhh...selamat berkhidmat cikgu hana :)

nmkhairulazlan said...

selamat menjadi cikgu yng sebenar hana..

Amalina Lee said...

Wah mencabar tu, tp best kan? Selamat bertugas akak ^^

eita said...

biasa lah tempat baru kan...lama2 nanti ok lah untuk kelas pendidikan khas tu...


best nyer merantau kan

eita said...

pendidikan khas ni banyak sikit cabaran nyer....

nik ros said...

wah...jauhnya hana posting.sampai ke serawak.

ANNA MARIANA said...

wah, mesti best dapat makan hasil yang segar2 kan.. apa2 pon moga sentiasa tabah ye dan take care slalu.. anna disini slalu ternanti2update terkini dr hana :)

baby comel said...

bestnya hana, nasib bukan duk pedalaman sgt =) take care ye my dear

krole said...

selamat bertugas ye hana...krole doakan moga awak sntiasa dipermudahkan olehNya...amin

Bila Aku Menulis said...

yg ptg ada line tenet kat sana hana . tu la yg jadi penghubung kita ...

puteri kasih said...

selamat bertugas buat hana :)best la dapat makan ikan yang segar-segar...hehehe

Noor Mala Shahar said...

ASSALAMUALAIKUM...

Aku Penghibur said...

x pelah dapat pengalaman baru dan tempat baru, insyaALLAh semuanya baik baik saje

mrs eyza said...

wah merantau jauh nie...sepupu hubby eyza kena ngajar di tenom, sabah..

faiq said...

selamat bertugas di sarawak...seronok kan..ibarat melancong..hehe

Fiza Rahman said...

Selamat bertugas hana.

latifah zainal said...

lama akak x singgah sini.rupa2nya hana dekat serawak dah sekarang,bestnya..btw selamat bertugas dan semoga semuanya dipermudahkan..

S.K.A said...

krja elok2 =) tggjwb besar 2 didik anak bgsa..raya ni xblik la eh??

Kesuma Angsana said...

singgah ptg & nak wish u & family selamat menjalani ibadah puasa dan mudah2an amalan kita diterima Allah swt hendaknyer !

hana hadi said...

@S.K.A
wajib baik..hehe 2 minggu cuti

Cik Kay Jue said...

wah merantau... semoga segala kerja2 hana di permudahkan ya...

jaakechik said...

p/s : salam hana... selamat berpuasa hana yer...

Myra Jay said...

Takpe Hana, alah bisa tegal biasa.. yg best feri 5min je :)

Lg 1 elaun gur kat sana bnyak..hehee
(sbb adik ipar MJ guru kat Limbang)-syok je tgk dia walau dia di perantauan

Suara Hati said...

wahh bestnya merantau...sy tak penah pegi Sarawak..mesti best kan disana ..

boni kacak said...

jaga diri baik2 di perantauan ye hana :)

aswadz said...

best x ngajar kat sana?

deno said...

jauhnya merantau... takpe, ianya satu pengalaman... salam ramadhan dari deno :)

nadia farahida said...

wahhh jauhnyaa merantauuu. jaga diri di perantauan yeee :)
semoga berjayaaaaa

Topik said...

Jaga diri dan tetap semangat. jangan sombong pada orang orang sana... jaga diri jaga perasaan yang empunya negeri.

hana hadi said...

@aswadz
best :) sek luar bandar. tenang dan aman.

fyna said...

dulu fyna pun duk kat sarawak. kuching. 8 tahun. sekarang dah balik semenjung. sebab dulu ayah askar kan. so kene ikut dia posting ke sana. bestnya dapat merantau tempat orang.

el said...

dah mula bertugas eh
nti letak lah gambar2 sekolah rumah mcm2lah apa yg kat sarawak tu..lundu?xnah dgr..nti amek gambar byk2 eh share :)

Remy hazza said...

remy pernah sampai kuching sekali...memang menarik tempat2 disana.....

QasehnyaRania said...

selamat menjalani kehidupan baru ditempat baru ye hana :)

maknanya tak dapat la nak bawa viva tu

hana hadi said...

@QasehnyaRania
bawa juga.. hehe tunggu masa yang sesuai.. tahun depan mungkin :)

cik didiey said...

good luck cikgu!! :D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...