Kebaikan SENYUM


 http://thousandmedia.co.uk/wp-content/uploads/smile2520cat.jpg
Senyuman yang diakhiri dengan ketawa mengaktifkan kimia badan dan secara tidak langsung merendahkan risiko penyakit jantung, tekanan darah tinggi, strok, dan ulser.

Senyuman dan ketawa antara senaman yang baik kerana ia membabitkan diafragma, abdomen, sistem pernafasan, muka, kaki dan otot belakang badan. Ketawa ‘mengurut’ organ dalam abdomen dan menguatkan otot abdomen, merangsang kedua-dua belah otak dan meningkatkan keupayaan untuk belajar. Ia melegakan ketegangan otot dan tekanan psikologi; membuatkan otak lebih peka serta bersedia menerima maklumat baru

Ketawa juga dikatakan mampu memperbaiki fungsi usus, sekali gus meningkatkan pencernaan dan penyerapan nutrient dalam badan. Ada juga yang percaya ketawa boleh membakar kalori seperti kita bersenam beberapa minit.

Otot-otot muka yang digunakan untuk senyum membuatkan wajah kelihatan lebih muda. Cukup dengan menghiaskan wajah dengan senyum sepanjang hari untuk mendapatkan wajah yang berseri dan bercahaya.

Mampu memperbaiki fungsi usus, sekali gus meningkatkan pencernaan dan penyerapan nutrient dalam badan. Ada juga yang percaya ketawa boleh membakar kalori seperti kita bersenam beberapa minit.

Apabila kita senyum kepada orang lain, mereka tentu akan membalas senyum kita. Apabila semua orang tersenyum, rasa gembira secara automatik akan muncul. Maka wujudlah suasana yang membahagiakan dan menyihatkan.


28 orang dah komen :

nuyui a.k.a miss YUI said...

yui snyum bc ni =)

Puan Ezy said...

senyum sokmo!!

sYiRa LoKMaN said...

salam..singgah sini :)
bersama kongsi ilmu ye !
PENCARIAN BLOGLIST ! ^_^
http://syiralokman.blogspot.com/2013/12/pencarian-bloglist-bulan-februarimac.html

Afiqah Adzan said...

Banyak betul kebaikan dia ye ... Woahh ketawa je dah boleh bakar kalori .. Hihi takyah senam lah camtu hahah

aswadz said...

senyum. x perlu kata apa2.

Vee said...

seyum untuk lebih sihat dan gembira ...

Pokok Manggis Depan Rumah said...

Senyuman boleh mendamaikan jiwa kan. Senyum juga satu sedekah yang berharga.

CaDLyNN said...

:)

mmg elok pon senyum...

tirahzairi said...

smile. remember me? hihi :)

rabiatul adawiyah said...

stuju...jom buat kempen senyum....:)

Nick Nashram said...

awal-awal tahun masa kt sek boleh la senyum..tapi tak boleh senyum selalu jugak..nati budak2 tak takut..hehe

LaLa mhdnor said...

lala kalau dah ketawa memang x reti nak stop, pastu ketawa macam pakai mic, kemain kuat hehe

Azhafizah Md Nor said...

Tak rugi pun kalau senyum kan..Banyak faedahnya.

BTW,Fiza dah promote blog awak untuk ketgori kecantikan :)
http://www.azhafizah.com/2014/01/jom-cantik.html

HAJAR said...

Senyum tak perlu kata apa-apa. :)

Azhafizah Md Nor said...

Assalamualaikum..once again,fiza dah promote blog awak dalam kategori kesihatan pulak.thanks join :)
http://www.azhafizah.com/2014/01/jaga-kesihatan.html

Azhafizah Md Nor said...

p/s:Fiza dah promote blog awak dalam kategori personal.Thanks join :)

http://www.azhafizah.com/2014/01/kenali-blogger-melalui-blog-personal.html

are_lin@yu said...

hehe ketawa jgk awek muda.hihi

Mohd Selim Zainal said...

Assalammualaikum..

bukankah senyum itu satu sedekah kan!...

mselim3

pls: senyum xper..jgn ketawa terkahak2..hehehe

Azie Namico said...

smileee hana

Aishah Jahirah said...

senyum baca entry ni..:)

mia izzati said...

saya rasa saya suka senyum...tapi org sekeliling cakap..susahnye nak senyumm errr camne tuu

shasha yacob said...

mari lah mengamalkan cara hidup sihat. senyum kan sedekah. awet muda lagi hioho

PakcikLie PCL said...

Org kate..banyak senyum awet muda, itulah yg sy amalkan dan ini juga sifat terpuji. Salam singgah dari pcl.

Ai Syah said...

(^_______^) .. sy senyum masuk sini..hehe..

senyum ni mmg byk faedah nya ..smbl2 bersedekah kan..^_^..*senyum lagi!hehe..

btw , hijau itu dunia anda..biru itu dunia ku..hehe..

ANNA MARIANA said...

senyummmmmm :)
jom --> http://annamariana1989.blogspot.com/2014/02/kini-aku-kembali-ke-dunia-blogger.html

Cik Itah@RRP said...

salam. senyum tak perlu kata apa-apa hehe :)

Lyaa Suriany said...

banyak senyum baru awet mudaaaaaa.
:)))

Hanif Idrus said...

Salam singgah ...dah lama tak kesini

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...