Perkampungan Budaya Sarawak


Perkampungan Budaya Sarawak terletak di Pantai Damai Santubong. 32km dari bandaraya Kuching. Ia memaparkan pakaian, kraftangan, gaya hidup dan kediaman tradisional masyarakat etnik utama di negeri ini. Selain daripada itu, pengunjung juga di hiburkan dengan persembahan kebudayaan dua kali sehari iaitu pada pukul 11.30 hingga 12.30 tengahari dan 4.30 hingga 5.30 petang

Bayaran masuk:
RM60.00 Dewasa
RM30.00 kanak-kanak

P. 0. Box 2632, 93752 Kuching, Sarawak, Malaysia.
Tel: 082-846411 Fax: 082-846988
URL: www.scv.com.my
E-mail: info@scv.com.my

by : Mr Google


Setiap pengunjung akan dibekalkan dengan peta besar gedabak ni. Gerenti tak akan sesat punya. Hana masuk ke perkampungan budaya ni pukul 1.00 dan keluar pukul 5.30 petang selepas habis . 5 jam lebih juga lah Hana berada di dalam kawasan perkampungan budaya tu.

Tertarik dengan Rumah Melanau ni
Dalam banyak-banyak rumah yang ada kat perkampungan ni. Rumah Tradisonal Melayu satu-satunya rumah yang meminta para pengunjung membuka kasut untuk masuk ke dalam rumah tersebut.

   
Thanks photographer because snap my picture :)
I always remember this moment

                        

Pesembahan kebudayaan yang berlangsung selama sejam

....................selingan......................

Hari pertama persekolahan selapas 4 hari cuti

   

Dalam hati "tak sabarnya nak bercuti lagi"

21 orang dah komen :

akeem said...

Kisah Panggung Wayang tu power!!!.. :)

Nadia Johari said...

syoknyer jalan2 sarawak

Akak Adek said...

comelnyer hana =D

ala, xpernah pergi la... tp kena pergi jugak..!~xtau bila ..hehe

Niesa said...

niesa org srwk xpernah berkesempatan lg nk pg kpd budaya tu..hukhuk..untung cikgu sll dpt cuti..hahaha..

Ayie Abas said...

assalamualaikum.

mmg terkenal perkampungan budaya tu...byk kali jgak ayie tgok kat tv.

rajinnyer cikgu hana kn...hehe

Cik Yaya said...

dah pergi sini jugak..tahun lepas..dgn kengkawan..syiok..terutama mse tgok persembahan tu.. ^_^

Cik Itah@RRP said...

salam. bestnya sarawak <3

Cikgu Norazimah said...

mmg best pegi sini, tapi sekali jer pegi masa kat unimas dulu, bayaran pun makin mahal yer skarang?

hana hadi said...

Aih xpernah dtg cni ka..meh dtg sni hana bawa p kg budaya :)

hana hadi said...

Da kt tv?xprnah plak hana tengok.kena rajin le baru ank murid rajin gak.hehe

hana hadi said...

Dulu harganya brpa? Kalau menetap kt srwak murah le rm25

Diana Rashid said...

cantiknya kawasan tempat nih..

puteri kasih said...

nampak menarik kawasan nih..best kalau dapat pergi :)

Kakzakie said...

Kakak tengok jambatan dan rumah yg Hana posing tu menarik sangat. Susah nak dpt tengok suasana macam ini di Semenanjung..

Sheila Salim said...

Assalamualaikum hana, wahh bestnya. berbaloi kot bayar rm60, sampai ke petang pusing perkampungan budaya Sarawak ni.. bestnya, bila nak sampai sini... hehe singgah menabung inti sini~~~

nuyui a.k.a miss YUI said...

bestnya jln2 kat srwk =)

hana hadi said...

Datang sini.nanti hana bawa k

sal ya said...

Best bercuti kan?

aswadz said...

aku masih ingat lg aku menari kat atas pentas tuh masa persembahan kebudayaan. kena tarik ngan member aku sruh join sekali time diorang jemput audience.

hana hadi said...

@aswadzhaaa da gak audience kena naik atas pentas. masa tu hana duk tengah2 kira selamat sikit. hehe

amir liogg said...

Terbaik punya..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...