Malangnya nasib di hari pertama persekolahan


Malangnya nasib di hari pertama persekolahan selepas Hari Raya. Korang kena dengar baca rintihan Hana ni.. sedih tau

Begini kisahnya....

Hana memang semangat nak pergi sekolah hari pertama ni. Nak jumpa 'kekasih hati' mestilah semangat. Muka Hana jangan cakap lah, senyum dan ceria je..

Letak beg atas meja guru. Lepas tu terus buka laci nak ambil barang, Ya Allah kunci laci tak bawa. Spoil mood Hana masa tu. Tapi still tersenyum. Macam mana nak buka laci tu.. Ada buku Rancangan Pengajaran kot dalam tu..Lepas tu Hana fikir, di mana sebenarnya kunci laci tu. Hana langsung tak ingat pasal kunci laci tu. Ok relax, tarik nafas, hembus..Balik rumah nanti cari dalam beg.

Masa ke 6 dan 7 (sejam) Hana ada 'sit-in' iaitu kelas ganti untuk subjek Bahasa Inggeris tahun 2. Hana pun nak prepair lah apa yang di ajar nanti. Hana pun nak buka file dokumen.. Ya Allah, file dokumen tak bawa. Padahal malam tu dah susun dokumen dalam file tu untuk di bawa ke sekolah esok. Muka Hana tegang dah. Marah kat diri sendiri. Kena buat muka plastik ni nak masuk kelas nanti. Senyum peace.... Jadi Hana masuk kelas tahun 2 ajar spelling ja..


Balik rumah, Hana terus cari kunci sampai tertidur.. Tidur tu pula Hana termimpi. Mimpi dalam mimpi korang tau tak? Hana mimpi murid sekolah buli Hana.Diorang buat baik dengan Hana sebab diorang nak ambil kesempatan entah macam mana entah, mimpi tu panjang.. nak cerita pun 1800 patah perkataan juga. Bangun dari tidur, ish betul ke mimpi tu? tak mungkin lah. mimpi je tu..

Malam pula Hana meneruskan misi mencari kunci. Hana rasa macam Hana nak balik Kedah nak cari kunci tu sendiri. Hana sendiri pun tak tahu kunci tu ada kat mana.. Telefon mak suruh tengok kunci laci ada tak dalam almari.. Tapi tiada. Wuaaaaaa.. Kunci, di mana kau sebenarnya? Hana teruskan mencari...

Tengah mencari kunci tiba-tiba tangan Hana terkena  perfume Paris Hilton dalam botol kaca roomate Hana. Perfume jatuh dari meja ke lantai terus pecah. Habis cecair perfume tu tumpah.. Banyak kot tumpah. Dia kata tak apa lah.. Tapi Hana nak ganti balik la.. mesti mahal..
Korang tolong cari web mana yang jual perfume ni.. Hana cari dah tapi bukan dalam ringgit Malaysia..
Please help me..

35 orang dah komen :

akmaL said...

sy rasa macam boleh tlg..iA boleh dpt murah dari hana cari dkt malaysia rasanya :)

http://biskutcelup.blogspot.jp/p/assalamualaikum-wbt.html

Kisah Nenot said...

cian nye hana....

ce try add fb kawan nenot kat sini..https://www.facebook.com/yas.meen.946/media_set?set=a.3514523522262.110557.1847175954&type=3
dia ade jual perfume tp xsure la perfume yg hana nak tu ade ke x :0

boni kacak said...

saya tak tau hana.. adeh.. dah try google dah??

Nurzakiah Hanum said...

selamat pagi
dah sarapan? singgah sini

ANNA MARIANA said...

hish3... sabar2 k..
insyaallah, anna pon akan cuba tolong hana ok :)

Tinta Lana said...

Salam.

Sian hana..dalam sehari macam2 jadi ya..

Hana tak cuba tnya dulu ke roomate hana beli kat mana perfume tu?

aisya said...

alamak.. tak pernah beli perfume online la sis.. sorry, takleh nak bantu plak.. huhu

Sheila Salim said...

Assalamualaikum hana, kesiannya. banyak pulak halnya ek.. perfume ori ye? sheila tak reti.. kunci masih tak dapat cari ke yanggg? selamat hari raya hana, maaf zahir dan batin :)

wantie said...

Adoi...kalau la terjadi kat akak.

tak boleh ke panggil locksmith tuk tolong hana tu. kat sekolah tak de master key or kunci pendua ke?


sabar k. pelan pelan cari.

wardah said...

Assalamualaikum..salam ziarah!! Jemput ziarah blog saya ;)
http://supplementforall.blogspot.com/

Cik Ain said...

alalla..kecian nye kat sis huhuhu..sabar tau hehe

hana hadi said...

@wantie ada dua kunci.. tapi dua2 kunci tu hana pegang. masih tak jumpa lagi..

kalau betul2 hana nak guna barang dalam laci tu baru hana panggil locksmith

hana hadi said...

@Sheila Salim
entah la.. rasanya ori la kot. kunci pun xjumpa lagi.. selamat hari raya juga :)

hana hadi said...

@Tinta Lana
tak tanya plak.. kalau hana tanya dia mesti dia kata xpayah beli lah.. tapi hana rasa bersalah. hana nak beli secara senyap2..huhu

hana hadi said...

@ANNA MARIANA
terima kasih anna :)
hana memang nak beli sangat2 perfume tu sebagai ganti perfume dia yang hana pecahkan

hana hadi said...

@boni kacak
tengah nak google ni.. tapi semua yang bukan ringgit malaysia..

hana hadi said...

@Kisah Nenot
xdapat buka link ni.. harap2 sangat ada perfume tu

hana hadi said...

@akmaL
ada ka? berapa ratus kalau kat sana?

Kisah Nenot said...

hmm....hana ade fb x? t leh nenot suggestkan kt friend...
nenot try tnye kawan ek...t pape nenot gtao

Amanina Mads said...

sabar byk2 ya hana.. macam2 dugaan dlm 1 hari.

cuba tnya stokis parfume kt mall.. mungkin diorang tau.

Ayie Abas said...

assalamualaikum...hana :)

sian nya hana..serba x kena hari tu kn...

skrg mcm mana? kunci dah jumpa ker?

nak kena ganti ker? hana kan x sengaja kn? baiknya hana...

hana hadi said...

@Ayie Abas
kunci beum jumpa.. macam kena ganti walaupun xsengaja. habis sebotol perfume tu habis.mahal lagi tu.. jadi baik hana ganti

Deqla Manjew said...

ish ralat jugak tu jatuhkan kan.. mmg la dia kata xpe, tp slagi x ganti rasa berslh.. kalo x jumpa yg mcm ni, hana gantikan je dgn perfume lain.. tu pun kalo dia jenis x kesah la..

lynndamya said...

oh my Gosh, perfume Paris hilton ??? erk....adoi, xpon bg je dia duit, then surh dia beli lagi satu, klw nak cari kat sini, maybe kat certain store je ade..siannya hana, byk probs ye pd hari first, abes dh jumpe lom kuncinya?

Pokok Manggis Depan Rumah said...

Kasihan.Semoga masalah Hana dapat diselesaikan denagn cepat. Try banyakkan baca istikfar. Nanti Allah mudahkan dan buka jalan keluar.

hana hadi said...

@lynndamya
kunci belum jumpa.. perfume tu hana baget dalam rm150-rm200. kalau xjumpa gak mungkin hana beli perfume yang harga lebih kurang tu. Hana agak je lah.. huhu

hana hadi said...

@Deqla Manjew
a'a sekarang pun masih rasa bersalah. sebab pagi2 tengok dia pakai sisa2 yang ada dlam botol perfume pecah tu yang mungkin 2 hari akan habis. mmg bersalah sangat2

S.K.A said...

Alahai..byak masalah tu..byakkn berdoa ye cikgu Hana..jgn mudah sgt gelabah..istighfar bnyak2..smoga segala urusan dipermudahknNya..

akmaL said...

hana..sy dh try carikan..cek fb msj hana ye dekat other folder

Cik Itah@Rama Rama Pendek said...

mainan tidur biasalah tu huhu minyak wangi tu entahlah kak Hana ,,sy pun tak tahu kat mana bole order

Aishah Jahirah said...

owh ini kisahnya....erm so sampai kesudah la xjmpa kuncinye ye...

Mieya Atiera said...

Sabar k. Itu semua ujian dan cabaran dlam hidup. Semoga terus tabah

Kesuma Angsana said...

sampai termimpi2 tu hehehe

baby comel said...

Aduhh banyaknya cabaran utk sehari tu. Sabar ye hana,

Hanih Borhan said...

Haha, kesian Hana...

ok, 1st. Taktaupun Hana ni cikgu sekolah, ingatkan budak sekolah lagi, untunglah muka muda...

2nd. Aiyo, mesti mahal minyak wangi kawan tu!... Dia cakap je tu tak apa, dlm hati menyirap je, haha ;p

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...