Kitak tauk sik ???


Kitak tauk sik, yang kamek kinektok tengah cuti sekolah 2 minggu. Lamak gilak. Kitak orang cuti barapa hari? Bok kamek tauk, kelakar Sarawak best gilak. pande sik kamek kelakar sarawak? Endak ku pande ek kelakar Sarawak. Kamek mintak maaf. Boleh nolong kamik sik madah kamek ayat yang salah?

ditransletkan menjadi ....

Kamu tahu tak, saya sekarang tengah cuti 2 minggu. Lama sangat.. Korang cuti berapa hari? Baru saya tahu, cakap Sarawak best sangat. Pandai tak saya cakap sarawak. Saya tak pandai la cakap Sarawak, Saya minta maaf. Boleh tolong saya tak beritahu saya ayat yang salah?

* apa la yang Hana merapu ni kan. huhu


Waah tepuk tangan untuk diri sendiri..Excited betul Hana nak belajar Bahasa Sarawak sebab I'm fall in love. Betul.. cuba baca entri INI.

Selama sebulan Hana berada di Sarawak, tak pernah lagi kan Hana update pasal sekolah dan tempat-tempat menarik di Kuching. Nak tahu sebab apa? Sebab kad reader tak bawa jadi tak boleh nak tranfer gambar.. Oleh sebab itu, Hana tangguhkan entry bergambar 'cam best' Hana tu.

Lepas je entri ni di publish Hana akan update gambar Hana tempat-tempat menarik di Kuching (tak banyak pun sebenarnya)

Korang kena bersiap sedia supaya masa korang online tu smooth je perjalanan scrollbar korang ek.. hehe


17 orang dah komen :

Ema Johari said...

syoknya cuti sampai dua minggu..anyway, selamat hari raya hana

LaLa mhdnor said...

untung la cuti dua minggu, kita cuti 5 hari je utk raya ni :(

Zawiah said...

tak sabar tunggu nih ...

Kakzakie said...

Apa yg buat kakak ketawa, perkataan kelakar tu alkisahnya cakap/bahasa. Baru kakak tahu hari ini Hana:)

Niesa said...

wahh..pandey klaka sarawak dah kitak..pendapat niesa tolong tu sama je tolong..kalau nolong tu maksud dia hana yg tolong org..contoh ayat "kamek nolongnya polah kuih tek" hehehe..lebih kurang mcm tu la..

Kumbang Jingga said...

wa dh pandai kelakar srwk

nor azman said...

hebat2 cakap bahasa sarawark

aisya said...

wah hebat! dah pandai cakap sarawak dah. hehe

hana hadi said...

@Niesa
owh.. mcm tu.. tq2. baru hana tau.. terima kasih..

Ayie Abas said...

assalamualaikum..hana :)

kelakar kat sarawak bermaksud cakap ker hana...memang boleh salah faham klu org x tahu...hehe :)

slmt bercuti raya hana...

Cik Itah@Rama Rama Pendek said...

bila hana dah pandai nanti ajar sy pulak eh ? hehe :)

hnahdy89@yahoo.com said...

@Ayie Abas
a'a, kadang2 risau gak kot2 perkataan sama tapi maksud lain2.. kalau kedah gerek tu basikal tapi di sarawak gerek tu dating. heh

Miss Zahirah said...

lmanyer cuti ye..huhuhu
kta seminggu aje..
ape2 pun selamat hari raya.. ;)

aswadz said...

oooo... kelakar tu ckp ek. aku ingatkan apa la yg kelakar td.

boni kacak said...

wah,.. terbaik.. hana dah makin expert bercakap bahasa sarawak.. pergh.. kagum kagum

shafwan said...

Balik raya naim belon lahh yerr

Maria Firdz said...

Wah.. Dh pnadai..ckp sarawak.. Blh la ajar kami.. Heee

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...