Peribahasa di luar kotak pemikiran


Hana ganti guru  kelas tahun 4 subjek Bahasa Melayu. Hana ajar Peribahasa Melayu. Hana pun minta murid isikan tempat kosong dengan huruf yang sesuai di papan tulis.

Peribahasa pertama

1.  

Diorang pun isi lah huruf-huruf tersebut. Kalau diorang tak dapat nak teka Hana tambah la satu huruf kat tempat kosong tu.. Sampai lah satu tahap diorang teka macam ni

1. 

"Aik, Kederaan eja macam tu ka?"
"Eh bukan cikgu"
"Habis tu macam mana?"

1. 

"Suka-suka je nak tambah 'a' kan, salah tu"
"Yang mana yang salah cikgu?"
"Salah yang kenderaan tu:"

Peribahasa ke dua 


2. 

"Senang ja cikgu"
"Haa buat lah kalau senang"

2. 

"Apa hal tiba-tiba ada nama orang kat situ. Suhaimi kamu ada tunang ka (Suhaimi nama salah seorang murid dalam kelas tu)?"
" Tiada cikgu "
"Salah peribahasa tu"

Pagi-pagi dah buat Hana ketawa pecah perut.. Hahahah lawak kot. Dengan gayanya sebut lagi.. Kat mana la korang dengar peribahasa ni. Terngiang-ngiang sampai sekarang. Mau senyum Hana tiap-tiap hari kalau terkenangkan peribahasa ni..


55 orang dah komen :

Wenwink Kidu.Duki said...

hahahhaa dulu jawab exam wen penah jawah " masuk kandang kambing mengembek, masuk kandang kerbau menge 'mooooo-oh'". kena letak pangkah sikit punye besar oleh cikgu hehe

Puan Ezy said...

peribahasa baru ade name suhaimi pulak.. ahahA

Aku Penghibur said...

hahahahha lawak, biasalah budak-budak kan :)

hana hadi said...

@Wenwink Kidu.Duki
hahaha yang ni sangat lawak.. mengemmoooo.. haha cmna la ejaannya tu..

Ayie Abas said...

assalamualaikum..:)

soalan pertama tu senang..di mana ada kemahuan di situ ada jalan...

tapi soalan yg kedua ayie pun blur sikit klunya sikit sgt..hehe

EMYR ASHRAFF said...

HAHA! Pon boleh ekk.. Budak zaman sekarang!! :D

NANG NOR AZIMAH LONG NADZRI said...

peribahasa yang pertama uh , dah boleh jadi peribahasa baru tu....haha
bila ada kenderaan , semua kawan datang melekat...haha , pandai anak murid cikgu ni :P

Mat Som said...

Saya sangat setuju dengan peribahasa yang pertama tu Ckgu Hana

Masa saya jalan kaki merempat dulu, kawan saya cuma pemandu bas

Tapi apabila saya beli kereta
Ramai nak ajak saya jalan-jalan..
Hahaha
Murid Cikgu memang kreatif

Mel said...

hahahaaa..memang di luar batasan pemikiran..macam2 budak zaman sekarang ni..dah tak berapa kenal dengan peribahasa macam zaman kita doluuu

aswadz said...

suhaimi? hahaha...

Niesa said...

mcm seronok je ye hana jd cikgu..penah gak terbaca org post kt fb tnya soalan pasal ibu negara jwpn Rosmah...hahaha..klakar je..

Umi Nazrah said...

salam singgah cikgu. best nya mengajar. dulu saya cita-cita nak jadi cikgu jugak tapi keja sekarang cikgu mengajar komputer kat pusat internet 1malaysia lak :D

puteri kasih said...

budak-budak memang macam-macam diorang akan reka...hehehe

hana hadi said...

@Umi Nazrah
xpa2 cikgu gak tu.. :)

hana hadi said...

@Mel
punya senang hana bagi peribahasa.. pun xdapat jawab. adoi..

hana hadi said...

@Mat Som
betol tu.. hana pun ada kisah juga pasal kenderaan dan kawan ni. huhu. sedih juga mula2 tu bila terkenangkan peristiwa tu tapi bila ke peribahsa ke2. dah xsedih dah.. hehe

hana hadi said...

@Ayie Abas
aih... ayie ni..hehe jawapannya seperti aur dengan tebing

Arra Ahmad said...

hehe...jenuh le nk ngajar budak2.:)

Akmal Halim said...

menarik post hana ni..tergelak sy sorang2..haha :P

Zawiah said...

keletah budak tu pengubat ketegangan ... hahahaaaa

hana hadi said...

@Zawiah
budak2 ni kkadang2 buat kita tension, sakit hati..huhu kkdang2 buat kita ketawa :)

Bahrain Ramlan said...

pandai murid2x buat lawak kat cikgu..haha


dari:
akubahrain.com

S.K.A said...

ha3..pun boleh..pndai2 je diorg ni =) xpe, syum pg2 dpat pnjang umur..

Nizam Ijam said...

comel cikgu ni... aum2 haha

Tihara said...

hahak, boleh bayangkan kelucuan budak2 ni sebab pernah juga merasa ajar dak drj4 dulu..memang macam2 ragam :)

sha (chirp chirp) said...

hahaha. asalkan ade bunyi kan :D

Heart treatment said...

Pelajaran Bahasa merupakan pelajaran tersulit di Indonesia. bahasa Indo dan bahasa Malaysia berasal dari rumpun bahasa Malayu. Kenapa susah untuk dipelajari, sebab sudah terbiasa menggunakan bahasa yang tidak baku dalam aktivitas sehari-hari. Salam kenal dari Blogger Indonesia

Nick Nashram said...

patot la hana xleh jadi garang..gelak sakan kot layan budak2..tang mana datang suhaimi tu,,,hahaha.rsa cam nak ajar bdk primary gak r.

ayut said...

cikgu hana bersama murid2x yer.. :)

Leeza dayasari [santai leeza] said...

di mana ada kenderaan, di situ ada kawan tu mantap...

Azlan Strider said...

hahaha...mesti dia jadikan suhaimi itu idola dia..hehehe

Regards,
-Strider-

Ema Johari said...

hahaha..amboi..baru tahun 4 dah pandai tunang bagai yer cikgu

Cik Itah@RRP said...

hahaha lucu la Hana :D

Ancik Khasiaini said...

ahahhahhaa...perghhh kelakar laa ..adoiii skit pewot nihh..

cik didiey said...

alahai! kiutnya jawapan...
senyum lah hana tiap2 hari

Tedi said...

hehe, kelakar jer... kalo Tedi jadi cikgu diorang, Tedi suruh lari pusing padang 3 kali :)
Tedi tabung Save22, Save22 & Save22 juga :)

hana hadi said...

@Tedi
garang tedi ni. hehe

hana hadi said...

@Nick Nashram
xleh nak kawal dah..gelak p lah.. haha

jaakechik said...

hari-hari menghadap murid2 mcm gini, maunya pengsan cikgu, darah tinggi! ahahhaa... kalo tak pun heart attack.. muahahaa....

Dhia Dirham said...

tak tercapai dek akal ku!

nurul saberilla said...

kreatif la budak2 ni reka peribahasa.. kalau dapat murid macam ni, nak mrh pun tak jadi.. by the way dah follow sini, hope bermurah hati untuk follow blog saya ye.. :) hope sudi kongsi petua berblog sebab saya masih baru..

http://eiylaqasandra.blogspot.com/

ANNA MARIANA said...

hahhaha, peribahasa baru.. lawak sangat ngan bebudak ni kan... teringat pula masa anna kecik2..

are_lin@yu said...

lawak lah budak2 skearang dorang main bedal ja kan.hehe

izan mama mia said...

hihihihi
dimana ada jalan di situ ada highway..

mana tak marah suhaimi tuuu...kecik lagi dah kata ada tunang...hahaha

Cik Yaya said...

salam..

ehehehe dasar bebudak tu..buat org golak je ..^,^ bnyk tgok drama nii

Kesuma Angsana said...

hahahah lawak sungguh lah.. clik2 nuffnang yer

Mieya Atiera said...

hahaha.. kelakar betul. Suka hati je main tukar peribahasa

Pokok Manggis Depan Rumah said...

macam-macam pribahasa anak murid cikgu ni..hehehe..

ohpanduan panduan said...

macam-macam anak murid cikgu.. Kelakar..

cweet pinky said...

seronoknye jadik cikgu , huhuhu ~ debar lak CP rase , 2 tahun jek lagik pengajian kat upsi nih , ehehehe ...

tp lagik satu sem je lagik CP nak merasa menjejak kaki ke sekolah untuk berpraktikum ...

Maria Firdz said...

budak skolah rendah kan... mmg selalu aje buat cikgu dia gelak.. hehe

aisya said...

hahaha!
jwpn dalam test paper budak2 sekolah rendah ni mmg kreatif.. selalu klau tolong parents semak test paper mmg ada je senyum sorg2..

skrg ni pulak bapa tengah semak kertas jawapan UPSR, kdg2 terkejut tiba2 dia gelak sorg2.. ada lah tu jwpn yg mencuit hati tu.. hehe

p.s : Hana, terlupa pulak tak reply lg pasal sewa kereta hari tu.. sorry.. klau kereta kancil senang sikit, tak payah nak cari sebab bapa sy mmg ada sewakan kancil.. selalunya students Univ. Curtin yg sewa.. nnti pape hal, email je lah.. senang sikit kot.. hehe.. aisyaahd@gmail.com

hana hadi said...

@aisya
mmg lawak. hahaha

nanti hana emel ek..

hana hadi said...

@cweet pinky
CP nanti sekolah menengah kan.. ok sikit kot.

caliph shuriken said...

lawak btul laa budak2 tu, hikk.. suhaimi laa.. kenderaan laa.. kawan laa.. tunang laa ;p

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...