Bedak padat punca jerawat ??


Anda sokong tajuk entry kali nie??

Mula2 time remaja dulu mmg ku xpercaya tapi skrang ku dah percaya salah satu faktor jerawat adalah pemakaian bedak padat.


Salah satu faktor jalah. Faktor-faktor lain mungkin genetik, pemakanan n lain-lain.

Time sekolah menengah form 1 - form 3 ku xpakai sangat bedak padat nie.. sebab mak ku xpakai kowt. Xpun mahal ka..tah la.. Tapi time form 4 - form 5 (duk asrama) sedikit sebanyak da la aura2 nak meneray (try) pakai bedak padat. Maklumlah duk satu dorm ku sowg je xpernah pakai bedak padat yang lain semua pakai. Ku pun berjinak2 la pakai bedak padat. Ok cantik xda apa2 masalah..Lagipun kulit ku time tu mmg xpernah da efek pa2 pun, jerawat pun xpernah

Masuk je umur 20, dah nek jerawat.huhu sedihnya.. teruk plak tu.. P la klinik pakar kulit. Semua skali RM180. Apa yang RM180? ubatan2 le..xla ubat tapi produk untuk meneutralkan wajah. Produk 1set kecik2 je tapi mahal.Biasala tu kan.. Mak bayar.hehe

Doktor tu cakap jgan pakai bedak padat sebab bedak padat tu akan tutup liang roma n kulit xleh bernafas. Doktor tu syorkan pakai bedak baby je

Senang ja kan.. Tapi nak melalui detik2 jerawat tu nak hilang cukup susah hati.. Pas jerawat ilang da bekas parut plak. Sapu la krim parut.. Parut nak ilang bukan sebulan 2 tapi 6 bulan gak la nak bg clean n clear. Macam skrang..hehehe

Baru2 nie plak ku da terbaca satu artikel pasal Bedak padat. Dalam artikel tu kata 

"Elak menggunakan bedak padat sebab span yang lembap, digunakan berkali-kali, terperap di dalam bekas menggalakan pembiakan bakteria"

Logik juga kan..
Jadi terpulanglah pada individu untuk membuat keputusan 

8 orang dah komen :

Cerciter Hana Niey said...

ooo..btul ke? sy bru je start pkai bedak padat. HAHA.. XD
x jdlah cam2..

Onitsuka_hana said...

klu berani try la dlu. klu ok xpala kowt.hehe

ZORA said...

bru tau ni...rasa mcm btol gak...sbb pernah dgr mak bebel kat adik pompuan zora supaya tak yah pkai bdak cmpact..hehee

iena luviey (: said...

alaaa..
bwu jer swoh ibu beli kan bdak miyami,. huhu

Onitsuka_hana said...

iena : bedak miyami? yg warna biru tu ka..

zora : mak hana pun xbg..

Miss Zahirah said...

owhh.. akak pakai jgk compact powder.. tp alhamdulillah jerawat xde naik plk..
cuma time period je meriah skit muka ni.. hihihi

Sya Chot .. said...

woww lps ni tak maw la pakai bedak padat...hehe tapi kn,artis2 tu pkai bedak padat ni,kult cantik2 jer..hehe apa petua tah..hehe

Cik Itah said...

laa kena pakai bedak baby ke hehehe..sy pakai bedak padat OXY khas utk control minyak

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...