Tujuan anda pakai contact lens ?


 http://3.bp.blogspot.com/-NWVkgfwnKpE/T6oNfxuZECI/AAAAAAAAAeo/rPVWmt8W-40/s320/13.jpg
Maaf Nur Huda Rasidi sebab tak mintak izin copy paste gambar ni, Hana ambik dari google.

Haip.. tak mau yang warna-warna ye. Yang suka-suka nak pakai pun tak mau tau. Nak berkaler lah..  Untuk apa pakai contact lens berwarna?  untuk hiasan?  kepuasan? boleh tapi di rumah. Yang tak bolehnya bila si pemakai menjadikan contact lens sebagai perhiasan dan memperlihatkan kecantikan di khalayak sekaligus melanggar hukum syara seperti megubah ciptaan Allah, menyerupai perbuatan orang kafir, mendatang ghairah/menarik perhatian lelaki (kecuali suami) dan sebagainya.

Yang bercermin mata ni pun kalau boleh tak nak pakai cermin mata. Tapi  orang yang tiada masalah pulak teringin nak pakai cermin mata yang tiada power. Stail, comel, hensem katanya.( Erk, lelaki pakai spek nampak hensem ) Ada reben, bingkai tebal warni-warni segala bagai. Erm... rasanya itu pun perhiasan untuk mendapatkan perhatian kan. Haa haa kena tanya pada yang pakar ni....

Kalau macam Hana ni. pakai contact lens untuk aktiviti sukan. Itu pun selepas buat research. Kanak-kanak rebena macam Hana ni suka lari sana sini, kejar anak murid, anak murid kejar Hana, Kalau pakai cermin mata masa aktiviti, Bahaya oo.. kawan Hana terjatuh kemudian cermin mata dia retak, nasib serpihan cermin tak masuk dalam mata dia.

Yang pastinya, Hana ada spare contact lens untuk di pakai masa aktiviti sukan. Kalau nak pergi jalan-jalan masa cuaca panas dan rimas dengan cermin mata, Hana free eye je (suka hati je bagi istilah free eye).Tapi selalunya Hana bercermin mata :)

Sekarang teknologi canggih. simpan duit buat Rawatan Lasik. Kalau pakai ICL pun boleh. Yang penting bertujuan untuk perubatan. Jangan memandai nak ubah mata jadi warna oren, kuning, biru pula.

P/s : Hana cuma menyampaikan apa yang hana tahu

60 orang dah komen:

Nurzakiah Hanum said...

salam jumaat sis
singgah pagi di sini

syahirah said...

trend zmn skrng .
saya rabun.
rimas pakai cermin mata.
nk pkai contact lens =)

Fiza Rahman said...

Thanks for sharing sis. Akk tak pakai CL. Tak reti. Cermin mata yg ada ni pon buat hiasan jer ☺☺

aQu Mad said...

pakai kontek lens merbahaya .. err..

yana said...

Yup! setuju :D

✿AINAA ROSEBERRY✿ said...

ena pakai sebab rabun.. nak beli spec, mahal... huaaaaaaaaaaaaaa.... thanks sebab kongsikan hal ni

Nurul Hidayah said...

alaaaa... dah baca posting Hana ni, tak bleh la lagi nk pakai mata kaler hazel.. sob sob sob.. ^^

Nak bgtau sekali ni, Nurul tag Hana untuk WEEEHU! GIVEAWAY PGGP & DAKU AMAT, melengkapkan syarat tag 5org.. :D

maszmadi said...

hurm, teringin nak buat lasik, tapi belum kesampaian...

Cik Ain said...

setengah org pakai contact lens nk menunjuk ..huk aloh..

roshi''dayahdayu'' said...

mulany saya pakai utk cantik, bila dah tahu hukum nya, terus dah xpakai..hihi

roshi''dayahdayu'' said...

hai hai..saya dulu pakai dgn niat utk cntik,,,bila dah tahu hukum nya, dah tak pakai ag dah,,hihi =D

cOkLat seManis KaMu said...

Ooo gituu, xD HAHA, Husna teringin nak pakai contact lens sbb rabun, tapi bila nampak effect2 contact lens kat FB, dah tak semangat nak cuba ==' so, tindakan terbaik yg Husna ambil, Husna pakai spek mata je :) ahh ya BTW, thanks for the information ^^ ramai sangat kawan Husna pakai contact lens hny utk menarik perhatian orang lain =,=

Kesuma Angsana said...

manusia ni mcm2. KA klau mata ni tak rabun memamng x hingin nak makai cermin mata. tu pun pakai untuk drive & jalan2 je

nik ros said...

mata sis ok.so tak yah pakai spek or contect lens.

susah kan bergantung pada spek. tgk kwn sis, dia pi buat rawatan sebab tak sanggup nak bergantung pada spek jea.sian

Mar Haini Abdul Rahim said...

sama lah ! senang pakai senanye, tp spare jgk utk aktivti2. eh bes gak free eye tu hehe igt free hair je hade.. YEppp nak simpan duit wt lasik 6990 ngeh3

hana hadi said...

@Mar Haini Abdul Rahim mahalnya.. hana pun niat nak buat lasik. kejap ja 6 7 minit dah siap. best kan xyah pakai spek n contact lens

syieha_wanah said...

pakai lens sbb xsuka pakai spek.. tp kdg2 ada time xsesuai gk pakai lens.. terutama masa malam

hana hadi said...

@✿AINAA ROSEBERRY✿
spek mmg mahal. lagi2 kalau yang power banyak.huhu contact lens murah :)

syieha_wanah said...

suka pakai lens...

nuyui a.k.a miss YUI said...

ok takde pglmn guna..hihi

najihahfara said...

sekarang ni ramai sangat dah orang pakai sebab trend & kecantikan

Ayie Abas said...

salam hana :)

mereka yg pakai contact lens yang kaler mmg nampak cantik mcm mata org putih...mudah buat lelaki tergoda...pakai utk suami je la kat rumah...hehe :)

lasik ayie pernah dengar pasal tu...

Myra Jay said...

Alhamdulillah mata MJ xrabun, jd xpernah pakai lens so xtau nk komen

fatin amalina husna said...

husna rasa lg cantik kalau pkai spek je..=)

puteri kasih said...

puteri tak pernah guna kanta lekap...selalunya free eye je...hehe

Diana Azis said...

Hmm..contact lens ni ramai kawan2 yg pakai sebab malas nk gunakan spek katanya..klu rabun tapi guna kaler yg agak fancy sama aje la maknanya kan.. :)

Bui Junaidi said...

KAK BUI MMG PEMAKAI LENS YG TEGAR..TP CERMIN MATA MMG ADA JUGAK UTK SPARE..KDG2 LENS BUAT HAL,MS TU LA CARI CERMIN MATA..HEHEHE

PAKAI LENS SBB RABUN..:)

Tihara said...

akak setuju..betul tu hana, mata color2 jadi tabbaruj..

KY said...

tak berminat dengan con.lens..takut2 terkena jangkitan kuman,....

LiLy @ MaMaQiStInA said...

Takde pengalaman pakai...Alhamdulillah..mata masih ok...

tirahzairi said...

tirah rabun...tp xberani nk pkai lens.....hihi

cahaya said...

salam hana comel
sy rimas paki cermin mata tpi pakai gak paksa klu tka blik nti tak dpt baca singbord kt dlm bas tu heee

Nana Liena said...

me takut nak pakai contact lens..huhu..nanti efek2 apa kalau lmbat tukar ke mta sensitif ke..setia pda cermin mata ja la..biar la nmpk mcm geek..

cweet pinky said...

CP dlu pakai sebab nak cuber , nampak macam comel je tapi orang pemalas macam CP nih , pakai sebab cuba je la , pastuh tak go on dah , hahahaha ..

ckg bukan CL je takde , spek pown takde .. free eye jer , keh3 , 1st time dengar istilah free eye :P tett !!

Remy hazza said...

setuju dgn hana......
kita jadi diri kita seadanya....

hana hadi said...

@cweet pinky
hana pun dah cuba untuk 5bulan(1sem).. saja try kot2 emegenc xla kelam kabut baru nak belajar pakai kan skrg xpakai pun..renyah pun ada gak

sa mic said...

katakan 'tidak' kepada contact lens, hahaha kesan dia sangat lah bahaya , ishhhh

Mieya Atiera said...

Mieya tak reti pakai dan tak berani nak pakai pon.

~didiey~ said...

skrg ni ternd ramai suka pakai lens..huhu..xpaham

ANISRAHIM said...

Alhamdulillah mata saya tidak perlukan contact lenss :)

AmalinaLee said...

Lina x pakai contact lens, pernah beli tp tak terpakai sbb takut :/

Aishah Jahirah said...

akak takut nak pakai lens....hahaa alhamdulillah setakat ni mata masih oke.

Nick Nashram said...

kalo camtu nak pakai r contact lense jugak..so far just pakai spek mata je..selalu jatuh bila main futsal..huhu

sHiMi sHinHae~ said...

macam2 kaler dah tgk org pkai ..ish2

my notes said...

assalamualaikum ... selalu tgk pengantin pakai contact lense berkaler - kaler .

Hans said...

hehehe
pakai yang sesuai dengan mata
tapi Hans xpernah pakai
:)

Diari Si Froggie said...

Kira kalau pakai untuk tujuan melaram tak boleh lah kan.. melainkan kalau bebetul rabun dan untuk suami.. tapi kan memang kalau perhiasan nie kita buat semata2 untuk bergaya memang tak boleh kan? Aida tak pernah langsung guna contact lens nie.. hehe. takut je tgk kena masukkan kat mata tu.

Len Inouie said...

sakit jiwa la rabun neh.. nak amndi nak ebrenang nak buat apa pun jd sgt cautious.

Kalau masa boleh diundur (ayat sedih), nak jaga mata lelok masa kecik2 dulu.

hana hadi said...

@Diari Si Froggie
hana ada terbaca. nak berhias boleh tapi berpada2.jgan sampai menarik perhatian orang lain.

hana hadi said...

@Len Inouie
mmg pun. nak undur balik.huhu

Siti said...

saya pemakai c.lens kaler2..sbb saya rabun x blh pakai speck.pakai speck x sampai 5 minit jadi migrain! hanya lens yg blh.dan kaler2 pulak sbb klu pakai yg jernih atau hitam saya akn lupa yg ada lens dlm mata.so,pakai yg kaler2 saya akn nampak mata ada lens..haha.

jaakechik said...

jaa pulak mmg jenis rabun, kengkadang pakai lens, kengkadang pakai spek, hihihi.. tapi en.suami kata kalo pakai spek jaa nmpak tua, dia suruh jaa pakai lens sokmo, tp x best jugak sbb jaa ada rabun silau....hehehehhee... jarang2 boleh ler,

iAmCekbolat said...

teringin nak pakai . tapi bila fikir balik kemahuannnn semua tu bukan keperluan :)

Arham Md Ali said...

Tak pakai contact lens sebab cam cuak tengok orang pakai letak pada mata camtu. Tapi dekat Mesir ni buat LASIK laser eye treatment murah gila.

Dua-dua belah mata baru RM1200 bila convert.

Faridzuan said...

Oh, kalau saya rabun sekalipun, saya takkan pakai contact lenses. Serik dan takut dengar cerita orang fasal lenses yang termasuk dalam bebola mata, kemudian nak dibedah, Iyew. T____T

waddah jannah said...

saia dh tau ni,,tulah saia x guna lens ni,, merosakkan mata adalah,,

Wak Gelas™ said...

wak pon dh lama X pakai cermin mata jugakks.,ahHKs

Nadratul Syazwana said...

Dulu pakai contact lens sebab saje suka suka :p hehe

Aku Penghibur said...

acik nie rabun ..pernah beli contact lens ..tpai bila pakai mata gatal ..terus tak pakai ..tapi lelaki ada pe hal heeh

Ahsfantasy Ryu said...

Jangan berlebih-lebihan kan? :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...