Apo bendo WeChat nih



Abang Hana beli handset baru kat adik Hana sebab result SPM dia ok. Hana pun suka-suka hati nak install WeChat kat handset dia. Biasalah handset baru, segala benda Hana nak tekan. Padahal Hana sendiri pun blur pasal WeChat ni..
http://malayandroid.com/wp-content/uploads/2012/12/WeChat_Logo.jpg
Main apa la sampai shake-shake handset tu? Hana biarkan je..Suatu hari dia tanya Hana maksud perkataan. Hana pun tengok la ejaan perkataan tu dalam handset dia. Ceah... rupanya yang selalu shake-shake tu untuk dapatkan kenalan. Sekali kenalan dari Amerika, Jepun, Indonesia.. Itu rupanya permainan dia. hahaha

Ish, gelak sorang-sorang. Main apa pula tu? WeChat.. WeChat pun boleh gelak ke? WeChat ni lebih kurang macam SMS je kan cuma WeChat ni free. SMS tak pula gelak macam ni. Itu Hana tak tau, yang hana tau 4 jam dia ber'WeChat'. Nasib la dah habis belajar. Kalau time belajar duk WeChat je, parah juga...

Cuba buat webcam? Hana memandai-mandai explore webcam WeChat dia. Yeaaah boleh, Huh riuh setaman perumahan Hana. Memang seronok betol dia dapat tengok kawan dia. Padahal esok tu nak jumpa.Takpa-takpa ambil mood nak jumpa esok. hehe

Ok sekurang-kurangnya Hana tahu pasal WeChat walaupun Hana tak ada WeChat :) Hana nak ada WeChat? Handset Hana kadang-kadang entah ke mana. Facebook pun entah hidup ke tak, Twitter? haruslah tak ada. Itu pun berangan nak ada WeChat. Kalau ada pun mesti sekadar hiasan je macam Fb Hana.  Habis tu apa yang Hana ada? Hana ada BLOG HIJAU ni.hehe

  • Kekurangan WeChat
Yang tengah study lagi-lagi SPM, pandai-pandailah kawal perasaan untuk berWeChat, Tapi perasaan remaja suka memberontak, akhirnya tak terkawal juga. Apa yang Hana perasaan, orang ambik masa sekurang-kurangnya 2 hingga 3 jam untuk ber'WeChat'. 3 jam tu dah boleh hafal 1 tajuk dah. Banyak lagi kekurangan ber'WeChat' sebenarnya cuma kita tak nampak. Hana malas nak sebut. diam-diam sudah :)

  • Kelebihan WeChat
Haruslah mengeratkan silaturahim. Itu yang utama. Benda free haruslah guna dengan sebaik-baiknya kan.. Seronok ber'Wechat' ni, macam-macam ada. Tukar suara, icon comel-comel. Erk, banyak lagi tapi itu je yang Hana tahu buat masa ni. hehe

P/s : Isilah masa diantara Maghrib dengan Isyak dengan berselawat dan membaca Al-Quran bukan dengan berFb atau WeChat


35 orang dah komen :

Nana Liena said...

hehe..untung adik dapat hadiiah kan..hehe.. teknologi ada yg berguna ada yg menyusahkan..huhu

Faridzuan said...

Saya tak ada wechat. Tadi kawan FB saya mesej saya tanya, "awak ada wechat tak?" Mungkin dia tak tahu yang saya ni tak guna smartphone atau tablet. Hehehe.

cweet pinky said...

macam bes jer tapi rasenye same macam hana jugak kalaw CP install , jadik hiasa je la

gpown , enset tiut miut CP tuh bukan canggih mane pown nak pasang wechat kowt

Sheila Salim said...

Assalamualaikum hana. hee. kalau sekadar nak eratkan silaturrahim. takda masalah. hehe. betullah cakap awak, lebih baik kita habiskan masa dengan ilmu agama :)

izan mama mia said...

heeheh,..remaja masa sekarang....

Murni Ibrahim said...

Muni ada wechat ni tapi tak active pon ! kalao ramai kawan mungkin best la kot . tapi kadang2 benda2 macam ni memang boleh melalaikan sikit . hehe .

LiLy @ MaMaQiStInA said...

Macam best jer..tak pernah lagi main wechat ni..

Kesuma Angsana said...

setuju dgn nota kaki tu !

Ayie Abas said...

salam hana :)

ayie pernah dengar wechat nih...tapi ayie sama seperti hana...x minat sgt chat2 mcm tu...klu nak chat pun kat fb jer...kadang2 kat Google+...:)

luqman zakaria said...

xde wechat pon kt phone..huhu~

Remy hazza said...

wechat ler paling best sekarang....... lepas nie jadi fenomena ler.....iklan pun dah kuar kat tv kan....

my notes said...

assalamualaikum ... ada celcom offer tapi tak apply pun . ber fb kat hp pun x sempat , yg ada masa cuma blog . itu pun curi2 masa lah ... huhuhuuu

deno said...

deno pakai wahtssapp je... huhu

Mar Haini Abdul Rahim said...

cool lah hana ni ! fb sekadar hiasan, twitter xdok, blog hijau tetap jd pojaan ! hehe :D

# psst mar pn xtau ape kebende tu smua, sma la cm hana, fon pn tah kt mna mklm laa bkn smatfon :P

puteri kasih said...

memang ramai yang dah mula berwechat...tapi puteri malas nak install..hehe

ANISRAHIM said...

We chat ni mcm leceh skit kan? dia kene add ikut nama :)

ANNA MARIANA said...

hihihih, anna pon perasan jugak sal benda ni tapi malas la nak install. buat menyemak hp je.. hihihi

boni kacak said...

blog ni lebih best daripada segala benda tu kan??hehehe

Myra Jay said...

MJ pun xdak WeChat, so tak tau kemenda :)

Qu azniza ;) said...

wechat.. hahaha baqu je nak install

dya bunga said...

untung adik hana/..hihi..dpt enset bru..dya dh lme unistall wechat..skrg ni bru nk instll blik.hihi

jaakechik said...

jaa x gheti bab ni sbb jaa guna henpon nokia bodo jer... hehehehe

afzalsukasuki said...

we chat ni free ke hana?tau pon sebab tgk iklan.free tapi wifi la kan?kira macam watsup la kan?kan? :)

hana hadi said...

@afzalsukasuki
free cuma kena ada wifi ja.. cal, msg semuanya free :)

Kumbang Jingga said...

Wechat takde..wasap pun takde..pendek kata semua takde lah hehehe..sy katak bawah tempurung hehe..dunia dh maju kan

Nick Nashram said...

nak guna wechat,whatssp pun saya takde..hahah..jakun betol.

tirahzairi said...

kite pakai 3310 je...xleh nk wechat...hihi

hana hadi said...

@Nick Nashram
sama ja kita.. tunggu wishlist ek..:)

Hazmin Hamudin said...

Lepas whatsapp, wechat lak sekarang ni. Makin melalaikan la budak-budak sekarang ni.

hany rahman said...

Selamat siang.. terimakasi infonya

caliph shuriken said...

kwn sy suka sgt main wechat ni.. kdg2 dok walkie-talkie via wechat, huh...

Sop said...

sop pun pakai wechat utk mesej2
tp lebih suka guna whatapps :) utk mesej

baby comel said...

kita pun macam hana. cukup lah blog je. lain2 mmg xjalan. nk ber wechat? ahha, yg watsap tu pun ada tp xberguna. sms pun kdg2 je. hehehehe

Diari Si Froggie said...

Wechat.. wechot.. apa pun aida tak ada. sedih.. sobs. haha.. hp pun campak merata sekarang nie.. :P

Nurrul said...

erm,, nurrul tak berapa gemar guna applikasi nie semua.. takut kena telan duit.. lagilah bila tak ada income masyuk nie.. lagi nak berjimat.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...