Rabun tanpa cermin mata


Anak murid kesayangan cikgu
Tulisan kat papan hitam jadi kurang jelas (Kedudukan Meja hana di belakang) Terpaksa lah Hana angkat kerusi dan duduk kat meja kawan yang di depan. Tiba-tiba cikgu kata 'duduklah kat meja cikgu tu'. Bukan setakat meja je. sekali dengan kerusi cikgu Hana duduk. Pergh... Cuba bayangkan masa sekolah rendah  (zaman dulu) cikgu suruh duduk kat kerusi cikgu. Satu kelas pakat tengok Hana. Hana pun terkejut jugak. Selalu jugak duduk kat meja cikgu sampaikan kawan hana kata Hana murid kesayangan cikgu.

Dilabel sombong
Terasa sekeliling penuh dengan bayang-bayang manusia yang Hana tak kenal siapakan manusia itu. Datang dekat baru perasan, Eh, Siti rupanya (baru nak senyum) Kalau tak memang sepanjang kat sekolah masa tu tak senyum langsung sebab tak perasan kan orang tu siapa. Bagi orang yang tak kenal Hana, diorang kata Hana sombong.

Pinjam mata
Masa sekolah menegah Hana mula pakai cermin mata. Disebabkn Hana ni kanak-kanak rebena,cermin mata Hana selalu pecah. Sementara tengah proses buat cermin mata baru. Hana free eye je lah..
Kenapa mata Hana tak sepet? 
sepet? kenapa nak sepet pula
Kebanyakan orang pakai cermin mata, mata dia akan sepet dari kebiasaan. 
Yeke? 
Bagi aku pinjam mata jap? mata Hana bulat elok original colour lagi.
Ambik lah.. Hana pun tak nak rabun :P
Gara-gara Hana free eye, 3 4 orang booking nak pinjam mata Hana.

Cermin mata hilang
Ini memang selalu jadi. Cermin mata elok je letak kat atas meja. Disebabkan kerabunan memang tak nampak langsung cermin mata tu. Pernah terjadi, bila mak suruh Hana cari cermin mata dia. Pada masa yang sama jugak, Hana tengah cari cermin mata Hana. Erk, macam mana nak cari kalau dah tak nampak. Riuh satu rumah. hahaha Nasib ada Syifa, dia la yang tolong cari. Tapi sekarang dah boleh hafal tempat mana yang selalu Hana tinggalkan cermin mata.hehe

Dan

Orang yang rabun tanpa cermin mata akan nampak gambar ni adalah Marilyn Monroe 


kalau dia pakai cermin mata/tidak rabun akan nampak Albert Einstein

P/s : Tiada idea nak update entri, Seminggu dua ni rasa nak blogwalking ja.

37 orang dah komen :

Dkna Abza said...

haa..betul..kalo kat sekolah mesti duduk kat depan sebab cikgu suruh kan :)

ANNA MARIANA said...

hihihi, kenapa anna nampak muka aaron aziz pulak ni???

:: Mrs.Eady :: said...

so far tak rabun lagi..

HanNis SaNia said...

hye hana tq visit my blog. Hehe Vitamin Dian memang ada Vitamin C dan E skali. sO good package. klw nk order bole sms 014 5079421. Done follow ur blog. Follow me back ok .tq

Sheila Salim said...

Assalamualaikum Hana. ehh samalah kita. selalu dilabel sombong dek kerana tak pakai spek. hohoho :)

nuyui a.k.a miss YUI said...

maka pakailah crmin mata..hihi

Murni Ibrahim said...

waaaa betul ke kalao rabun akan nampak pic tu pic marilyn monroe ? luar biasa . . jauh bebenor beza nya ha . hahahaha . .

Murni Ibrahim said...

waaaa betul ke kalao rabun akan nampak pic tu pic marilyn monroe ? luar biasa . . jauh bebenor beza nya ha . hahahaha . .

cweet pinky said...

CP rabun tapi rabun jauh so kalaw dari dekat nampak macam albert einstein la , hehehe ,
wah , lama ugak hana rabun ek ..

CP start rabun mase f2 ...

waddah jannah said...

mcm teruk ja rabun akak tu,,hurmm,,

Anonymous said...

nasib baik hana x de pngalaman trsalah masuk tandas kan...

✿AINAA ROSEBERRY✿ said...

teruk juga ye rabun sis... kalau ena tak pakai spek, just dilabel sombong je sebab ena susah nak cam org... yg lain xde la lg.. akan dtg kot

Mar Haini Abdul Rahim said...

hahaha btul sgt2.. hana tmbh satu lg kalo xkai spek, org ckp pn mcm xberapa jelas je.. hihi hadoii ni lah padah kan.. tp siyes, rabun nmpk marilyn monroe lah ! :D

Ayie Abas said...

salam hana :)

mata ayie pedih jer skrg nih dan kabur...sbb lama mengadap chya skrin komputer...takut jugak bila tua nanti ada efek..hurmmm

sib baik bila tgok gambar tu..mula2 lagi ayie dah nampak Einstein...:)

Hana Radzi said...

same to me..tapi start rabun time skola menengah. now kalau ke mana-mana wajib berkaca mata. huhu.. kalau tidak, memang kembang je nampak sekeliling.if u see me without spect. tu mean pakai c.lens la.huhu

Mieya Atiera said...

statement nombor satu dan dua tu memang biasa lah terjadi pada Mieya.

caliph shuriken said...

btul jgak kn bila dh rabun ni.. dh dekat bru perasan org tu siapa, huh...

Kesuma Angsana said...

hehehe sian juga aye kalau rabun2 ni , KA waktu di sek men ada masalah ni.. bila x nampak jd pening specially bila masuk lab , terus tempah spek lepas tu sampai lah skng ni, tpi power taklah tinggi mana pun ! so faham sgt masalah org rabun ni

suri said...

suri masa zmn sekolah ok lagi.tpi sejak jadi student koleh pakai tu tak serius,tpi sejak kawin ni baru pakai betul2 heeee.
terima ksh sb sudi ke blog suri cinta

izan mama mia said...

heheh...akak dh masuk 30an baru kenal cermin mata tu pun malas nak pakai..cam xlawa jer..hihi

puteri kasih said...

puteri rabun jauh..jadi memang nampak tu gambar einstein..hehe

luqman zakaria said...

tp kt sekolah...kalau x nmpk buat2 nmpk sbb xnk duk depan..lol

Kumbang Jingga said...

budak pakai spek slalu mesti pandai klau kt sekolah hehe

jaakechik said...

ku juga rabun, ku faham perasaan mu... muahahaha.... sume peritiwa kat atas mmg pernah terjadi kat jaa... heheh... nak lagi part yg kalau nak cari spek tu, mmg ensuami kena tlg jaa laa, risau kot terpijak..hehehehe...

p/s : jaa sekarang kalau x pakai spek makin x boleh nak baca langsung dah. power makin naik ke 350 huhu... rabun silau jaa tinggi!

baby comel said...

hana, kita pun rabun jugak. sedih, rabun tp xmau pakai cermin mata. leceh,

Remy hazza said...

alhamdulillah...
setakat nie silau lampu kereta jer.....

tirahzairi said...

eh...aah la...tirah try tgk dr jauh dan dekat...hihi...nice

iAmCekbolat said...

alhamdulillah setakat ni mata bolat masih terang benderang .

eh gambar last tu betul2 lah !

deno said...

deno pun rabun.. dari sekolah rendah pakai spek sbb SLE.. semua kejadian kat atas tu pernah berlaku kat deno.. mmg penting spek nih^^

p/s: AL-FATIHAH buat rakan SLE... arwah adik Farah Najwa...

Nurrul said...

wahh !!! SETUJU DGN SEMUA ini... give me five sikit.. samalaj kita.. :)

Iffah Afeefah said...

nmpak marlyn ngn enstein cmne ni???

sy rabun LOL

tp msh ley jalan xde spek pon

#terbalik, rjin update tp mls bw ermm

Tihara said...

ahah lucu gambo tu..
tapi memang orang specky kalau bukak spek jadi sepet kan :)

Diari Si Froggie said...

rabun hana teruk jugak eh? tang duduk kat meja cikgu tu jeles jugak. haha.. aida pun rabun tapi tak teruk sangat lah.. kalau juling memang nampak marilyn monroe. haha.

Sigaret Perisa Kafein said...

Duduk di meja guru tu, aku pernah kena dulu. bukan kerna kesayangan, tetapi mahu menghukum. *gelak*

-AsaSiaga-

Nana Liena said...

betul2..kita start pakai spek masa form4 mcm tu..sblm ni mmg dah tahu rabun tapi bole tahan lg..huhu..bila fikir2 kesian pulak kat kawan2 n dirisendiri..so buatla satu spek..hehe

Kesuma Angsana said...

done hi shop yer

MaYa MustWany said...

bahaya.pakai cermin mata.tak elok mata xclear tapi tak pakai.

doc bgthu mata sebelah mas dah lemah, n mata sebelah support..so wat dua2 mata makin lemah..mas malas nak pakai.dulu masa kecik nak sangat pakai cermin mata,bila dah kene,tak nak pulak.hihihi..bila terasa sakit,kelam kabut cari nak pakai.hihih

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...