Mak saya ada magic


Cuba teka iklan apa?
Teeeeett masa tamat.
Iklan Maggi le. Itu pun tak tahu. hehehe


Orang macam Hana (tak suka masak) patut beli Maggi Magic Meal. Nak masak ayam masak kicap guna plastik je. Eh sekejap, plastik yang mengandungi ayam tu harus dimasukkan ke dalam rice cooker bersama-sama beras yang kita nak masak tu. Pergh... sangat mudah, semudah a b c.

  

Cara Penyediaan
1. Potong 500g ayam tanpa kulit (kepingan kecil) dan 50g gegelung bawang
2. Masukkan ayam, gegelung bawang, 1/5 cawan air ke dalam beg masakan maggi dan campurkan perencah maggi
3. Gaul bahan-bahan tadi  agar sebati dan ikat beg masakan dengan tali yang disediakan
4. Letakkan beg masakan secara rata di atas beras dan hidupkan suis periuk nasi. Setelah masak, kekalkan butang 'warm' untuk 25 minit lagi. Pastikan tempoh masakan dan pemanasan selama 45minit
5. Keluarkan beg masakan dari periuk nasi dan potong beg tersebut. Terus dihidangkan

Hana nak bagi cadangan dengan pihak Maggi suruh diorang buat ikan sikap tiga rasa,  sambal sotong, daging masak merah dan sebagainya.. hahaha. Kalau yang duduk asrama tu boleh bawa rice cooker ja. Tak payah bawa periuk, kuali semua kan. Erk, asrama boleh bawa rice cooker ke? hehe

P/s : Korang dah cuba ke masakan majic ni? sedap tak?


35 orang dah komen :

Nana Liena said...

wah.lepas ni yang malas nak masak mcm sya ni senang la..ahaha..petik jari aja..puffffffffffff

♥ ʜᴜᴅᴀ ʜᴀssᴀɴ ♥ said...

mula nak gadoh mcm dalam iklan tuh! haha :D

Kumbang Jingga said...

senangnya..beli kt ne

hana hadi said...

@Kumbang Jingga
kat pasaraya ada kot.

Nurrul said...

wow !! mcm2 sekarang.. senang nye... Maggi ohh maggie sya tabik sama maggie ! :)

deno said...

belum pernah lagi cuba.. huhu^^

deno said...

belum pernah lagi cuba.. huhu^^

BUNDA a.k.a KN said...

pernah tengok iklan , belum pernah beli..lps ni bolih lah belikn utk anak2 yg dok bujang tu..

Miss Zahirah said...

nmpk sedap..
senang plk nk buat... hihihi

Kakzakie said...

Nampak iklan di tv tapi belum pernah membelinya lagi...

~didiey~ said...

tengok iklan ni pown tak pernah..hehe

Kesuma Angsana said...

bagus jugalah style 2 in 1 ni

Lady said...

Haaa memang senang sangat niii..

izan mama mia said...

hahaha..selamat memasak yer

puteri kasih said...

lom pernah try lagi setakat ni :)

✿AINAA ROSEBERRY✿ said...

senangnyaaa.. first time tahu ni.. lepas ni boleh la try buat.... tak yah bazir duit beli makanan... dah la mahal kot.. huaaaaaaaa

BUI JUNAIDI said...

WOW,TERBAIK..BGS BAGI IBU2 YG SIBUK DAN TAKDER MS NK MASAK :)

suri said...

haa ikut suka dia jer anakd ara sorg ni hee sah2 mmg rajin sgt

suri said...

belum pernh mencua pek2 gitu klu meegi sllu sgt hee...

untung nis apa dapat gadis pecinta ijau ;)

Fiza Rahman said...

Belum cuba lagi.

Remy hazza said...

hari tu dah nampak kat pasaraya...mcm nak tru jer....he3

ANNA MARIANA said...

hihihi, senang sangat.. x yah pening2 dah..

Ayie Abas said...

senang betul skrg ni nk mkn ayam masak kicap kn hana...tapi...

takut jugak klu ada bahan2 sampingan yg berbahaya pd kesihatan..?

aswadz said...

sesuai utk org mcm aku gak. hehehe...

Amanina said...

salam jumaat :)
wahh... lama jugak xmasak megi nie.. heee

TJ JAY said...

mcm best ... tapi kalu plastik bocor ... jadi bubur lambuk ayam kicap lerrrrrr.

4feet8 said...

eh? maggi? biar betul. tak perasan kat supermarket pun..
hehe, skng maggi ada lagu baru..

Miss Volvo said...

orang kata plastik tak elokkkkkkk sebab plastik ada kandungan bahan kimiaaa la hanaaa :/

hana hadi said...

@Miss Volvo
hana pun ingat macam tu gak. tapi plastik tu dah diiktiraf.. tapi was2 gak la.. apa2 pun kena try gak skali.. hehe

cweet pinky said...

CP baru nak tanya cik hana , dah cube ker ? sedap ker ?? alih2 , dye pown tanya , hahaha !!

CP ade nampak kat kedai runcit tp tak cuube lagik , hm , sebab macam konfirm tak sedap je .. hehehe ~~

baby comel said...

amboi ikan nak siakap. tiga rasa pulak tu :) kekeke

Sarah Mohd Saleh said...

jgn amalkan makan meggi selalu,xbgus utk kesihatan ;)

Hanih Borhan said...

wow serious ke ada produk macamni???

Senangnya kerja!

nuyui a.k.a miss YUI said...

tak cuba..huhu

Nurul Hidayah said...

nanti nak cariiiii^^

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...