Cemburu buat orang tension


Hana nak bincangkan cemburu yang bersifat sosial bukan cemburu tentang pekerjaan atau kejayaan.

  • Cemburu dengan kawan rapat bila kawan rapat kita tu  rapat dengan orang lain
  • Cemburu dengan girlfriend, bila girlfriend kita cerita pasal orang lain
  • Cemburu dengan boyfriend, bila boyfriend asyik bersama dengan kawan-kawan dia je

Kalau Si A ni cerita ke'cemburu'an dia pasal perkara-perkara di atas tu kepada kawan dia, rasanya dalam hati kawan dia tu pun akan kata "itu pun nak cemburu". Ada juga kawan yang di luar nampak ok. tapi dalam dia tension . Asyik-asyik cerita ke'cemburu'an korang. benda yang sama pula tu

Kadang-kadang kalau cemburu tu sampai boyfriend/girlfriend jadi polis tak bertauliah. Soal siasat dari pagi sampai malam. 2 soalan tu ok lagi. tapi ini dah macam buat servey 10 soalan 1 muka surat.


Tak ke tension boyfriend/girlfriend dia. Nak jawap exam pun tak tension macam ni tau.

Itu baru boyfriend/girlfriend belum ada apa-apa ikatan lagi pun. Dah kena soal selidik. Lepas kahwin macam mana pula kan,  Apa-apa je lah. Kalau pasangan dia tak kisah, teruskanlah dengan soal selidik tu. Kalau boleh tambah 2 3 muka surat survey tersebut.hehe

Cemburu tanda sayang betul? kenapa nak cemburu kalau dah tahu dia tu sayang dan setia betul tak? Dia pun ada hak untuk keluar enjoy, berkongsi cerita, bergambar dengan kawan-kawan dia baik lelaki mahupun perempuan. Tiada alasan untuk cemburu di situ..

P/s: Entri pendapat semata-mata dengar khabar-khabar orang sekeliling. Hana cuma menghangatkan lagi isu ni. hehe


56 orang dah komen :

aQu Mad said...

cemburu ngan orang kaya sebab dia leh bersedekah banyak2..

combi said...

morning..tq for advice :)

NANG NOR AZIMAH LONG NADZRI said...

kalau dia betul-betul faham and dia percaya sepenuhnya , tak kan la nak jealous membabi buta...or maybe dia takut bf/gf dia d kebas orang , sbb tu kuat jealous...tapi , kalau pasangan tu tak ada langsung perasaan jealous , racam cm x da feeling dlm hubungan tu..chewahh :P

Tihara said...

orang kata, cemburu berpada2 lah kan :)

nik ros said...

cemburu pun berpada2 la. kalau dah melampau2 susah jugak.ada kwn tu, dapat bf yg kuat cemburu.sampai kuar ngan pompuan pun dia larang.

Sarah Mohd Saleh said...

Betul2, belum de ikatan dah control kte mcm kte ni hok die kan. Grrr. Cemburu pn kkdg baik jugak at least kte tau die ni bprasaan,kalau x mcm tunggul kayu jek.hewhew

Azie Namico said...

memang lah cemburu tanda nya syg nya dok !tapi kalau dah bole memusnahkan satu2 hubungan yg terjalin...bole tension jugak...apa pun masing2 kene matang !yang lain2 kene berbincang...ahaks

Yumida Huda said...

wah..jgn cemburu tahap melampau..nnti org rimas..kannn
tp cemburu sikit2 syok jgk..ade org yg concern n prihatin

hp tu sy beli x pakai rebat
coz hp tu x terkategori dlm senarai rebat
mula2 nk beli hp yg de rebat nyer
selidik punye selidik..dh berkenan kat hp nokia 303 tu..hehe

latifah zainal said...

cemburu tu perlu tapi janganlah cemburu yg keterlaluan & tak berasas.tu yang boleh jadi tension..hehe...

Kakzakie said...

Cemburu bukan tak boleh tapi biarlah bertempat kalau takat boyfriend/girlfirend kena ingat itu bukan milik kita lagi..

Tapi cemburu org boleh berjaya kita kena berusaha itulah cemburu yg positif (contohlah ni..)

nabilah_2908 said...

itu la penyakitnya..sbb tu kena sentiasa positif..

cemburu sikit2 dah la kan..? ;)

hana hadi said...

@aQu Mad
itu cemburu yang bagus.

aswadz said...

cemburu lebih sgt pun ssh gak kadang2.

puteri kasih said...

apa yang pasti cemburu itu perlu ada dan pasti ada. Bohong kalau ada yang mengatakan dia tak pernah cemburu.

Sya Chot .. said...

ni la yg selalu trjadi..konflik ngn kawn ngn bf/gf apa bgai..bnda2 kecik pun kdng mendalam2 dia pk..bnda xxde apa,lbh baik pk bnda yg pntg dri cemburu tah pape ni:) lbh baik cemburu pada kejayaan ker,sikp baik mereka ke..huhu

bakal jenazah said...

tak habis-habis nak jealous. haha. kalau orang berjaya,kita jarang pula nak jealous. haha. ;) tapi yang part kawan tu,biasa la. saya pernah juga,tapi tu dulu. sekarang,dah boleh terima. cewah.

Noor Mala Shahar said...

jangan cemburu buta sudahlah....

Noor Mala Shahar said...

jangan cemburu buta sudahlah....

Remy hazza said...

cemburu biar bertempat.......

red jambu said...

cemburu tak salah, tapi jangan lebih-lebih.. kan,kan.. :D

reenapple said...

Aku pernah cemburu sebab kawan aku rapat dengan irg lain dan aku rasa terabai. Maka sebab itu aku nak jauhkan diri. Mungkin bawa diri sekali. hahaha.

Setiap dari kita ada rasa cemburu. Nama lagi manusia. Lebih2 lagi cemburu pada orang yg kita rapat. Kadang3 cemburu yg terlampau merimaskan. jadi, let it go...

Kesuma Angsana said...

cemburu sebagai peransang utuk lebih berjaya xpelah kan !

Tinta Lana said...

Salam hana.

Urmm, lana pernah cemburu yg 1st tu,hehe. Bestfren kita rapat dgn org lain. Mula2 cam stress je,miehehe. Tapi last2, kami bertiga jadi kwn baik :D

urm,lana cemburu bila tgk org yg ilmunya jauh lebih tinggi dri lana..rsa nak kejar dia je,heheh

Lynn Munir said...

Cemburu ? Inilah perkara yang paling sukar untuk dikawal. Hanya mereka yang berkeperibadian kuat saja yang berjaya mengatasi masaalah cemburu ini.

Terima kasih kerana add saya di Google +. Salam kenal dari saya.

hana hadi said...

@puteri kasih
betul, mesti ada gak cemburu.hehe kkdang kita tersa bodoh bila cemburu. entah apa2. itu pun nak cemburu. bila fikir balik. buat apa nak cemburu

Nana Liena said...

cmburu boleh..tapi jangan berpada2..hehe..kalau tak binasa badan..

luqman zakaria said...

cemburu boleh tp biar bertempatlah...huu

Nurulhuda Abu Hassan said...

hda cemburu sikit2 jek. tp tak teruk. masih boleh control lagi :)

Si Matatajam said...

Cemburu tu biar berpada-pada.. Kl dah ter over sgt bahaya tu..hi hi

deno said...

cemburu kalau berlebihan mmg tension kan...

waddah jannah said...

SAIA SERING Cemburu dengan kawan rapat bila kawan rapat kita tu rapat dengan orang lain

Nadratul Syazwana said...

Tak suka bila bf Nad kuat sgt jealous, tp Nad pun sama. Camne eh? :p

ANNA MARIANA said...

cemburu ada baik buruk.. pada anna jangan telalu berlebih2 pula kang susah nanti..

nuyui a.k.a miss YUI said...

cmburu tak kena gaya..huhu

are_lin@yu said...

cemburu blh tp tak blh melebih..hihi

hana hadi said...

@Nadratul Syazwana
adeh.. kalau xmau cemburu kena sentiasa bersamalah..:P dia tengok perempuan lain cubit skali.hehe bila dah selalu kena cubit n lebam baru dia xberani. hehe

Nick Nashram said...

cemburu mula2 kapel ok lg..
tapi kalo selalu tanda2 x lama dah tu..huhu

Aishah Jahirah said...

cemburu perlu berpada...xcemburu pn xboleh n terlebih cemburu pun susah gak....so sedang2 sudah... dah perasaan cemburu tu satu perasaan yang normal bagi manusia normal...ahaks pandai2 je...

Qu azniza ;) said...

pernahh mengalaminyee heeeee

afzalsukasuki said...

betul tu cemburu tanda sayang, tapi macamana plak kalau cemburu tanda tanya?tak pun cemburu tanda tangan atau tanda soal? uhuk2

cemburu ala kadar tu xpe, abis kalau dah tahap mengongkong aii ada yang makan kaki ni :P

Nurul Hidayah said...

Urmm... biasenye cemburu lebih2 skit ni masa boipren-gefren dan awal2 perkahwinan, bila dah semakin lama bersama meniti mahligai... cewahhh.. haha.. jeles tu akan brkurangan, sebab kita dah semakin mengenali sayang kite tu^^.. melainkan ade perkara yg sebaliknye berlaku.. yg tu, sendiri mau ingat la ye^^

~ Cik LuLu ~ said...

hihi..sy cmburu dkt tunang sbb asyik sibuk dgn xtvt politik :P

Hanih Borhan said...

Haha...

P'dapat saya pulak, cemburu tu perlu tapi jgn b'lebihan...

Kadang2 kalau tak cemburu langsung susah nak tafsir jugak, nampak mcm tak concern...

Kalau lbey2, pun tak elok, tension, rasa tak dipercayai & sbg.nya...

wallahualam... ;)

onie said...

Cemburu dengan kawan rapat bila kawan rapat kita tu rapat dengan orang lain kadang ada gak jadik kat onie,hik

Nurul Farahizzati said...

betol!! malas betul nk dengar.. benda yg sama je digaduhkan.. aptb..

вʋввℓɛ ρσρƨ said...

hahaha. cemburu memang sakit hati. buat kita tak tidur malam taw ;) bek makan ice cream stu bekas.

Alia Laila said...

Saya kuat cemburu u_u

KY said...

dalam setiap perhubungan kepercayaan itu penting, tak perlulah letak 100%,

sbb kalau tak ada kepercayaan hubungan takkan rasa bahagia, ada je cari kesalahan..baik tak yah bercinta mcm tu..

BlueiceButterfly said...

cemburu?topik yang hangat..hehe kadang2 benda kecik pon kita boleh cemburu..yang penting jangan sampai cemburu tue makan diri kita sudah la :)

BlueiceButterfly said...

cemburu?topik yang hangat..hehe kadang2 benda kecik pon kita boleh cemburu..yang penting jangan sampai cemburu tue makan diri kita sudah la :)

Nurrul said...

cEMBURU ada hadnya... pandai2 lah kawal.. hehe
adik cemburu dgn budak2 pandai.. bila lah dapat beat mereka.. :0

baby comel said...

kalau tak cemburu maknanya kita tak sayang eh??

cim said...

cemburu mampu membunuh

Isabel Diaz said...

Tapi saya selalu cemburu (^_^)

Maria Menado~ said...

mungkin tahap tu semburu takut kehilangan la kan.. ada sesetgh org bila dah kawen depa dah tak macam tu.. hehe.. sebab dah tau si dia miliknya... ewah. *gelipulop* haha.

CikMai said...

alamak! kite mmg kuat cemburu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...