Hukum Meletakkan Status di Laman Sosial



Hana tak pandai sangat bab-bab agama ni. Tapi Hana ada kesedaran sikit bila baca artikel 


dan


Rumusan daripada kedua-dua artikel tersebut

Baru Hana tahu, jika seseorang menipu status seseorang dalam laman sosial seperti 'In A Relationship With' atau sebagainya adalah haram kerana ia dikira menipu. Tetapi jika keadaan mendesak (darurat) mengancam nyawa, akal, maruah dan agama boleh diharuskan.

Pernah juga Hana letakkan status 'In A Relationship' supaya mengelakkan orang ber'kenalan' dengan Hana, tapi itu bukan kategori mengancam nyawa. Perkara meletakkan status menipu tersebut sedikit sebanyak menghilangkan sifat malu dan segan dalam diri sebagai seorang muslimah. Di mana hilangnya maruah seorang muslimah? Lepas tu baru Hana tersedar, betul juga kan.

Jika kita menjaga diri dengan baik. Insya-Allah perkara-perkara seperti ber'kenalan' tersebut susah untuk berlaku. Hal ini mudah berlaku jika sewenang-wenangnya melayan lelaki tanpa ada batas.

P/s : Kekadang perkara itu berlaku di persekitaran kita tanpa kita sedar ia merupakan satu kesilapan


28 orang dah komen :

Nana Liena said...

nak senang kita invisiblekan pasal status relationship kita..hehe.. nice sharing..moga bermanfaat utk kita2 di kemudian hari.. ;)

Cik Kay Jue said...

betul tu.. ckj pun kadang2 kelliru juga ttg ni..

yang baik Ishak said...

alhamdulillah... elok juga cepat sedar

sHaRiNa eLyaNa said...

eh yaka? lau saja2 xbole ka? emm

the malay male said...

status kat FB ni tak penting pun

Tinta Lana said...

Salam.

Betul hana, sebenarnya, bila kita letak status dgn niat nak elakkan org 'kacau' kita, ia seolah2 kita meletak harapan pada status tu..sdgkn segala pergantungan ptutnya pada Yang Esa.

Jaga batas pergaulan, itulah sebaik2nya.

Ann Ishak said...

sekarang ni banyak sangat pun status yang tidak dikenal pasti dalam FB

hana hadi said...

@sHaRiNa eLyaNa hana pun sama juga saja2 letak. tapi saja2 letak tu mesti ada niat kan untuk apa.. tu yang tak boleh.baik jgn letak jadi xda niat

Nurzakiah Hanum said...

great

Kakzakie said...

Sayangnya masih ramai yg tak sedar akan kesilapan yg boleh membawa keburukan Hana..

reenapple said...

Ooooo.. nasib baik tak pernah letak. Hiks. :D

#nice info.

Amanina Mads said...

lebih baik xtnjukkan relay kita kt sesiapa

istiqomah said...

pernah terbaca satu artikel ni,,dia cakap,dosa2 kecil boleh menjadi dosan besar sekiranya kita dengan bangga mempamerkan dosa yang dilakukan,,kalau tujuan inrelationship with tett bin tutttt just untuk banggakan diri,mungkin dikira haram,, wallahualam!

* tak tahu jugak,, artikel tu yang cakap,,hehe

latifah zainal said...

tak boleh ek..huhu..baru tahu..tq sharing

deno said...

deno pun sama.. kdg2 bukan niat apa pun sbb taknak diganggu oleh org yg dikenali

p/s: blockquote tak berfungsi? cuba hana cek balik.. tak pun hana delete je la yg dulu, letak blockquote yang baru..

hana, hari tu masa deno nak buat block quote guna templete baru kan.. mmg tak jummpa bila search code ".post blockquote {".. byk kali cari pun tak detect.. pastu deno main2 try and error.. geram sgt tak dapat kan... deno cuba letak "blockquote" sahaja... baru la dapat detect.

so, hana kalau nak cuba yg baru, try search dulu, letak code ".post blockquote {" kalau tak detect jugak, taip "blockquote" sahaja.. pastu boleh la edit.. deno buat mcm tu, templete baru ni kena fikir out of the box sikit.. hihi^^

Remy hazza said...

ramai sangat yg menyamar dlm laman sosial nie kan.....

ANNA MARIANA said...

macam2 kan.. anna pon pelik knapa org suka menipu..

cik didiey said...

owh...xpernah dgr pulak pasal ni..anyway thanx ats info ni..will make a research nnt :)

Kumbang Jingga said...

Dulu KJ letak status single pun takde pun og ngorat hehehe

Kesuma Angsana said...

very gd sharing ni dear !

MaYa MustWany said...

xsilap fb mas mas prvte xsilap part rltionshp. sbb kat fb leh kawal sikap kawan2..yg bahaya kat phone..call n physco kita..takut..

C.M.A @ CikMoonAdnan said...

dulu wat camtu gak..sbb xnak org add/mesej2 yg sibuk nak berkenalan... mmg xsuka...

sekarang..suka invisible...xletak pape...

Aan Shared said...

makasih infonya,
saya malah baru tau..hehe

Maria Menado~ said...

enggaged boleh kan letak? haha.. jarang online fb ni...

hana hadi said...

@Maria Menado~
boleh kalau betul bertunang. :)

maria firdz said...

Nice sharing...

Mimie Najib said...

dulu letak juga status relationship camtu.. but complicated.. bersebab.. rmai sngt onrg nak kenal.. bukan la kata syok sndiri..tp sebab rimas.. hehe.. tp bila dah tunang, just tukar engaged je..

nik ros said...

status kat fb sis mmg btol..hehe
tak blh nak ubah dah.harap kekal sampai bila2..hehehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...