Human Graphic sempena Hari Kemerdekaan ke 50


Hana dan berapa ratus pelajar IPG dari seluruh Malaysia terlibat dalam persembahan di bawah pimpinan Pak Ngah iaitu komposer dan penulis lirik terkenal Cindai, Balqis, Hati Kama. Latihan seminggu sebelum tiba Hari Merdeka ke 50. Sehari suntuk dibawah cahaya matahari dan malam pula di bawah cahaya bulan :) Tidur 1 jam bermula 1 pagi kemudian bangun pukul 3 pagi. Persembahan kami bermula awal pagi (Dataran Merdeka) dan sebelum ambang merdeka/malam (Stadium Merdeka), Nak tahu Hana terlibat dengan persembahan apa? tengok video ni.

Wajib tengok sampai habis. Semangat Hana nak tunjuk kat korang di mana Hana berada.


Inilah persembahan Hana, Human Graphic (atas stage tingkat-tingkat).  Masa buat Human Graphic, kalau seorang buat silap habis rosak perkataan tu. Contohnya, kalau perkataan tu ada "lubang-lubang", Huruf "T" terputus maknanya ada orang silap angkat bendera. Kiranya tak boleh tengok orang sebelah sebab ada part orang sebelah warna lain. Human Graphic ni buat ikut petunjuk, tak hirau dah jadi perkataan apa sebab masa tengah buat perkataan tu, Hana kena prepair warna lain untuk perkataan seterusnya. bunyi wisel tukar cepat-cepat tukar step. 

Video bawah ni cantik

 
Bila tengok video baru nampak perkataan dari Human Graphic tu cantik, nampak clear perkataan "PERPADUAN" .  Masa ni 6 minit kena angkat bendera "PERPADUAN" kibarkan dan statik. Belum masuk perkataan lain lagi. Tertunggu-tunggu juga bila nak tukar perkataan sebab tak larat nak angkat bendera. Kalau tukar perkataan sempat la jatuh kan tangan dan rehat sekejap 3 saat.

Rasanya hampir seratus perkataan kami kena buat+kibar angkat jatuh bendera+tukar warna bendera+guna pom+kibar reben. Persembahan kami sentiasa bergerak dari mula majlis sampai habis majlis baik sesi pagi dan malam. Penat, lenguh tangan dan pinggang tapi best sebab kami sentiasa ada di atas stage dan tengok persembahan di tengah-tengah padang,bertentangan dengan kerabat-kerabat. hehe time angkat bendera jeling-jeling tengok persembahan asalkan perkataan tak ada yang rosak

Bestnya dapat libatkan diri dalam hari bersejarah Hari Kemerdekaan ke 50/2007


31 orang dah komen :

cim said...

semoga menjadi composer terhebat hana. :D

maria firdz said...

Mesti pnat kan.. Tapi tu knangan kan..

Cik Yaya said...

salam hana =)

wahh beshye dpt melibtkan diri dlm smbutn kmerdekaan =)

✿AINAA ROSEBERRY✿ said...

bestnyaaaaa.. seriusss.. mesti susahkan?? mesti kne byk buat byk latihan an an.. teringin nak mnceburi tapi entah xde pun anjuran.. huuuuuu

Mieya Atiera said...

Wah.. pengalaman yang berharga kan. Boleh dijadikan sebagai kenang kenangan,

Nana Liena said...

hehe.bestnya dapat join sana..hehe..mmg kena banyak praktis kan nak bg sama..huhu..kalau tak sumbang

tenku butang said...

1244

done follow/singgah sini.. jom follow/singgah blog teman.. heee.. http://tengkubutang.blogspot.com/

klu minat kucen leh follow blog ni jugak.. =)
http://kucenkucenbelog.blogspot.com/

tenku butang said...

heee.. nk tanya.. camne nak buat tekan sini untuk komen tu?

Tinta Lana said...

Salam.

Ohh..human graphic ea namanya..

Mesti best kan hana. Penat2 pun, bila dah ramai macam tu, seronok.

Dapat apa2 tak hana? sijil ke?hehehe

Si Matatajam said...

Human Graphic rupanya nama benda alah tu..akak mmg suka tengok tapi xtau org panggil apa..mmg Salute la kat org2 yg terlibat wat benda alah tu..

Nory Zoulkefle said...

wahhh...kagum tengokkk...

waddah jannah said...

nk tgk tapi x berkesempatan,, line x ok,

Nurrul said...

Memang susah kalau ada yang salah.. Fuhh.. menguji kesabaran nie.. tapi bila hari yg dinnati smart aje..
tak thu latihan dia penat yakk amat.. -,-

my notes said...

assalamualaikum ... ada gak pengalaman dan kenangan ... berapa hari la agaknya byr hutang tidor nih ... heheheee

Diari Si Froggie said...

Bestnya pengalaman tu.. Nie kira berkhidmat untuk negara jugak nie :) memang lawa Human Graphic tu.. susah jugak eh kena berlatih banyak nie kang tersilap habis semua.

hana hadi said...

@my notes lepas habis merdeka. tido dalam bas dari kl sampai lah kelantan :)

hana hadi said...

@Tinta Lana dapat sijil.. pastu barang2,makanan, baju, topi, payung di sponser :)

hana hadi said...

@tenku butang
cuba try tutorial ni
http://www.faqihahhusni.com/2011/12/tutorial-freebies-tekan-untuk-komen.html

boni kacak said...

patutlah nampak macam kenal je.. rupanya hana.. hehehe

Nick Nashram said...

yg ni tahun2 lepas punye kan..batch saya sume kena pegi sana..dengar cite diorang kena bgn pagi2 p rehearsal..teruk jugak..huhu

Pokok Manggis Depan Rumah said...

mesti best dapat libatkan diri dengan acara besar macam ni.

hana hadi said...

@Nick Nashram apartmen tempat tido tingkat 20. bila ramai, lif jem. jadi naik tangga.sampai bilik kul 1 pagi.sebelum kul3pagi kena bgun untuk trun tangga, makan, kalau lambat bas tinggal. kat kl jem. penat2

Sarah Mohd Saleh said...

uishhhh penuh tabah er hana blatih. tp klu buat dpt hasil yg cantek mmg puas hati,mmg xsia2 kene bgn smpai pukul 3 pagi. ;D

Ayie Abas said...

assalamualaikum hana :)

ayie rasa...ada tgok siaran langsung tu dulu...:)

hana memang rajin masuk acara beramai2 mcm tu kan...teringat pd hana nyanyi lagu dealova...

Kak Tie said...

laaa...jgn guna gugel chrome...try yg lain..mesti leh komen kat blog akak

nik ros said...

wow...memang menarik la. bukan senang nak buat macam tu. kreatif btol idea gini kan.

baby comel said...

dekat seratus perkataan? huhu, penat tu.. hebat2 :)

latifah zainal said...

tak dapat tgk smpi abz line tenet semput..huhu..ape pun mmg best dapat join kan,penat tapi itulah kenangan terindah

izan mama mia said...

penat yg suwet..kenangan tuu kan hana

Maria Menado~ said...

huwaaa..... bestnya la. hehe. da hujung remaja. xde can da. sobs.

Remy hazza said...

hu3..kalau remy mau patah tangan.... tak tahan nak pegang lama lama......he3

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...