Laman Chatting Popular


Ingat lagi tak?


Berlatar belakang hitam dan kita boleh pilih nak chat dalam Room mana. Room tersebut dilabel dengan Kampung, Sekolah, Kedah (ikut negeri masing-masing) dan lain-lain lagi. Dengan siapa kita chatting pun tak tahu sebabnya profile diri tiada.hahaha kadang-kadang menyamar jadi lelaki/perempuan. Masa ni memang terkenal dengan nama Chatting sebab satu-satunya tempat untuk cari kenalan. Sebut Chatting, owh.. benda tu.


Rasanya tak ramai yang tahu. Hana tahu pun dari abang angkat Hana. Kiranya friend masa tu abang angkat hana je lah. Background Meebo ni warna putih dan strukturnya yang sangat ringkas. Hanya ada list friend dan ruang untuk chat. Sekejap ja populariti Meebo ni sebab lepas tu populariti diambil oleh YM
Yahoo Messenger atau YM. YM ni kalau sesiapa yang ingat kita boleh pilih background yang disediakan. Hana suka background yang ada lukisan. Sebab dengan background lukisan tu, Hana bukan saja dapat chat tapi boleh lukis dan buat doodle lagi. Lepas tu kawan yang kita chat tu pun boleh lukis sambung yang kita lukis. Kira 2 dalam 1 berkongsi kertas lukisan yang sama. Kalau yang upgrade YM, kita boleh tengok apa yang friend kita tu buat kat skrin laptop dia. macam tengah taip ke? tengok video ke? kita pun boleh tumpang sekali :) TAPI benda tu perlu di accept oleh friend kita dulu. Rasanya YM ni boleh buat video call kan?  Banyak icon-icon best dalam YM ni.

 

Hana tak pernah guna SKYPE. Tak berminat. Serabut je hana tengok. hehe. Yang ni kebanyakan orang video call.


Facebook atau FB. Kat sini macam-macam ada. Segala benda yang hana terangkan di atas semua ada dalam FB. Siap ada group lagi. Invite kenduri pun pakai FB. Siapa yang invite kenduri kahwin pakai FB tidak dilayan ok. FB lain kad kenduri lain. Siapa sokong? hahaha.  Kelemahan FB ni tak boleh buat video call.
 

48 orang dah komen :

Anum said...

mirc sangat terkenal masa mula2

Hanna Nabiella said...

mIRC tu tempat first hanna chatting..haha, tapi xelok sgt la, otak kuning yg bnyk nye . heee

aTieYusof Family said...

Paling banyak guna buat masa ini FB lah.. dulu2 YM..hehe.. skype pernah g guna...tapi amat jarang...:)

zafirah nazri said...

eh . fb boleh buat video call la :)

Remy hazza said...

mirc tu dulu adalah yg paling best!!!!! remy sampai addict to love kat cc sampai ke pagi..... bertahun rasanya......

Ayie Abas said...

betul hana...skrg chatting FB paling popular...wlu masih ada mcm2 pilihan google + laa....octove dll...

tetap FB jugak yg mudah klu nak berchatting :)

p/s : nak chatting dgn hana bole? waaaahhhh....hahaha

Nisah Idham said...

Alahai teringat kat mIrc tu.. akak berkenalan dgn en hubby kat situlah hehe

C.M.A @ CikMoonAdnan said...

masa zaman sekolah dulu...suka g cc sbb nak chat MIRC...

hehehe

Aishah Jahirah said...

mula2 sekali akak belajar chat guna mirc...sekarang mcm xglame dah...huhuu

Che Rosliza Che Mat said...

Akak tahu FB jer hihihi

Nurul Faiz said...

pernah guna mirc, yahoo dan FB je. huhuhu.

Tihara said...

video call tu kalau line bagus ok je kan..chat2 tu penah layan dedulu masa masih mentah giteww :)

Mrs Velentine said...

hanya guna YM & FB

weschairs said...

mirc tu ingat sesangat la

imah said...

tak penah dengar mirc..hihi...dlu2 plg suka skype n ym...tp skrg dua2 dh xgna...fb je...actlly sy bru brkcimpung dlm dunia blog...moh ler ke blog sy y serba kekurangan

Ejawantah Wisata said...

Biasa menggunakan FB dan sekrang mulai melirik G+

Sukses selalu
Salam Wisata

zila manaf said...

wah wahh mirc i mish u...hihi

Izzie said...

oh teringt lg time internet kat msia masih belum popular. slow yang amat Ya Rabbi. tp gigih buka mric sbb nak chat. hahaha

Khairun Solehah said...

haha,tak lah akak.. sekarang fb pun blh buat vid call.. kene download je app dia

Nick Nashram said...

yay, first time chatting dulu guna mirc..kat ipg dulu ym takleh masuk..diorang block..so,beljar guna skype..syok jugak..huhu

LiLy @ MaMaQiStInA said...

Masa study dulu selalu guna YM..yg lain² tu tak pernah guna kecuali skrg ni FB.. :)

LaLa mhdnor said...

haaa mirc, dulu selalu guna, haha :P

fb boleh buat video call la sayang hehe ;)

✿A I N A A✿ said...

tak tahu dah berapa juta akaun skype ena ade.. balik2 lupa pass.. hahahaha... dulu ena giat dengan YM, tpi skrg dah malas... sembang chat kt fb je.. huuuuuuuu

nik ros said...

semua sis pernah guna kecuali meebo.

asha k said...

saya pun pernah addicted dgn mirc.. Ada chatroom sendiri utk budak sekelas.. haha.. kelakar pun ada... time tu menaip pun lembab

-meeSUPERGIRL- said...

alamak . mee tahu ym, skype, fb je . haha

jaakechik said...

yg lain jaa jarang guna..fb jer laa...hihi.. tp fb boleh buat video call laa hana... sape kata x boleh? boleh laa.... ~jaa pun x suka org invite kenduri kawin guna fb, mmg x dilayan laa... melainkan dia inbox/pm kita... hihi.

nabila said...

first time dengaq pasal mirc. hehe. nabila sokong pasal kad kenduri tu. Better bagi sendiri. Tapi kalau tulis dalam fb pun tak salah untuk kaum kerabat,kawan-kawan yang dok jauh. :D

Hanif said...

Dah lama tak berchatting..hehehhe

hnahdy said...

@Ayie Abas nak chatting? hana xaktif fb le :)

dwaty said...

Sebab akk guna gmail... So akk suka chat guna gtalk... Tp kena add dulu... Fb... Yg terkini... Tpi... Tu pun cm dah bosan tengok... Hehehe... N now goglenplus plak... Coming soon tak tau apa plak lagi...

Fendy said...

lama dah xdengar...sejak ada fb ni..

boni kacak said...

meebo tu saya tak pernah tau pun.. dasyat jugak hana kan?? hehehehe. kita nak chatting kat mana pulak?

luqman zakaria said...

Mirc? xpernah tau..yg len tahu la..

:::aZiE::: said...

hahaha,,dulu sysembg kat kampung chatroom..lawak betol..

CekbOlat-bOlat said...

bolat dulu mula mula main kampung chat mase sekolah dulu . lepas tu makin banyak chat sex kat situ terus tak masuk dah . dulu chat room tu sucii . haha

syiela said...

mirc tu sangat popularkan dulu :)

eyriqazz said...

Hihi..teringat zaman chatting di mirc masa sekolah2 dulu....

izwan said...

pernah guna skype, fb and ym...

Bdkutara said...

penah guna 2 je fb dgn ym..yang lain tak amik tahu..bayk2 buat sakit kepala je...hehhehe

Dianaa said...

chatting yg first tu FD pernah guna. masa online kat cc je lah. hehe :D tapi memang best chat kat situ. semuanya sempoi2. takde yg sombong.

Anonymous said...

kurang info ni Hana mari saya cerahkan..

meboo - ni multi browse based platform untuk Ym! MSN, AIM,. ICQ, Myspace etc. so leh chat dengan kawan pakai browser - IE, Firefox, Chrome..

YM, ni yahoo mseneger selepas msn perkenalkan yahoo pon ikut untuk penguna yahoo

Skype antara instant msssenging ni kekuatan ialah dia ni encrypted orang takleh la sniff packet korang berbeza dengan lelain instant messaging servis.. Sekype telah dibeli Microsoft dan diintegrasikan dalam MSN

Facebook media sosial sama seperti friendter, myspace etc. atas permintaan massaging telah diperkenalakan membolehkan penguna facebook berkomunikasi secara terus so muncul la facebook chat juga videocall juga diperkenalkan.


Kalau baca sejarahnya MIRC merupakan client / server chating pertama diperkenalkan selepas BBS.. google untuk buletin board system.. Dulu MIRC ni best sebab tak banyak sampah bot dan pelbagai jenis manusia.. selepas berkembangnya internet banyak bots juga chater yang memenuhi dunia mirc.

apapon anda guna dalam dunia social internet hati2 dengan para penipu scammer etc. gunakan kebijaksanaan anda jangan mudah percaya sesuatu.

Good lucks.

Niesa said...

dulu masa skolah mmg sll jgak la chatting kt mirc ni..hahaha..sekarang ni mmg xpernah langsung dah..

cweet pinky said...

CP pernah gune YM , ngn SKYPE

FB pown bole la vid kol skg nih , tak caye ek ??

tapi kalaw YM dlu , mase skolah2 agk seriau la , otak tak berapa nak berkembg lagik , bile orang invite cam , maen bukak je , pastuh nampak bebukan , hish , pastuh tak pernah dah sesuka hati bukak , tah pape , CP memg suke masuk chat room , bes kalaw org tuh baek , ckp benda baek yang tak bes kalaw yang ckp benda tak baek la

MaYa MustWany said...

mas semua pernah n masih guna kecuali meebo tuh..

tapi ym pun dah tak best coz dah tak de room chat.

skype lak tempat lepas rindu ngan anak buah

ct kektus said...

Pernah guna ym! Teringat zaman tu. P cc bagai. Haha zaman kanak2.

Sekarang, fb semua ada. :D

♥ sitifarhana ♥ said...

sy jarang chat2 ni. yang paling aktif sosial netwrking, blog jela.hehe

Si Matatajam said...

mirc tu mmg popular time akak sekolah dulu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...