Buah-buahan Favroute


Erm...tiba2 nak ceta pasal buah maklumlah lepas makan buah betik tadi.. Buah betik memang sedap kan kalu da orang yang tolong kupas n potongkan buah tu..hehehe. Kali nie ku nak ceta 5 buah-buahan yang menjadi favroute ku dari dulu sampai skrang.. 5 pun dah cukup nak wat 10 xlarat nak mengarang.hehe

( Segala gambar di bawah di copy dari dari google)
.......................
.......................
.......................

Buah-buahan favroute di tempat ke 5 di hati ku ialah

Buah Epal Fuji
(Ada plak Fuji kat belakang epal.hehe )

Buah epal nie senang dimakan.sebab tuu ku suka. Senang la.. dah basuh buah 2 and then makan. Epal fuji nie xmacam epal lain.Epal nie rapuh. Time gigit, kunyah bunyi. hehe Besar2 ja buahnya..xda kecik. Lagi satu epal nie xda jual yang warna hijau.. Semuanya warna merah. Merahnya cm pudar2 skit cm pic kat atas tuu. Kat shopping complex ada jual..Kat pasar malam ka pasar siang ka xda jual. Kalau xtau Epal Fuji nie mcm mna, korang bleh p Shopping Complex dan tengok kat label da tulis Epal Fuji.hehehe. Mahal gak harga epal nie dah besar kan.. Sebiji untuk 2 orang pun boleh mmg besar buah epal nie.

Tempat ke-4

Buah Tembikai
(Tembikai susu, tembikai kuning, tembikai merah, tembikai tanpa biji segala mak nenek tembikai ku suka)



Kena kupas la plak buah nie.. Dah la besar nak pegang pun payah. lagi2 nak potong.. Kalu tembikai yang jenis berair skit lagi payah nak kupas. Tapi kn klu nak best, makan dengan sudu. Xyah susah2 nak buang kulit. tol x? Time panas2 sedap klu mkan buah tembikai.. sejuk jerk. Yang tembikai susu plak da mcm2 jenis da isi kuning lah oren la putih la sumanya ku suka..

Tempat ke-3

Buah Plum
( Yang keras skit yang lembik ku xsuka)

Korang tau x buah nie? eleh le le cm xtau je.. Xfames pun buah nie.jarang di jual.. Tp ikut gak shoping kompleks 2. Kekadang da ja 2 hari skali da..memandai ja ku nie.. Murah ja buah nie..Ku beli ri2 4 biji rm3lebih. Ok la 2 kan..Buah nie xpayah kupas kulit makan cm2 ja.. Sebelum mkn kena basuh dlu tau. Kalu nak kupas pun xpa ikut suka korang le nak kupas ke x. Kalu nak beli kena pandai pilih tau.. Kalau ku beli buah plum nie ku pilih yang warna purple gelap dan keras sikit (x lembik sangat). Korang jangan tekan kuat2 buah nie..nnt cepat buruk n xsedap.. pas2 korang xmau mkan,membazir ja nnt.

Tempat ke-2 dimenangi oleh

Buah Salak
( salak biasa )


Xpernah tengok ek..hehe nie la buah salak. Rasanya terkenal kat Kelantan dan Terengganu ja kowt coz kat Kedah xpenah jumpa buah nie.. Da 2 jenis buah salak, Salak biasa dan Salak madu. Salak madu masam manis..Ku penah rasa skali ja..kureng sedap berbanding buah salak biasa. Yang dalam pic atas tuu buah salak biasa. Klu buah salak madu lebih kecil dan warna merah2 skit. Buah salak biasa nie da yang rapuh, kalau gigit n kunyah da bunyi.hehehe Da gak jenis yang lembut. Ku suka dua2 skali tapi klu nak banding yang mna sedap, Ku akan jawap yang rapuh.:) Kulit Buah salak cm tenggilingkan.hehe Try la sedap.. xrugi klu beli. Harga sekilo RM6 (Kelantan)

Pemenang Pertama buah favroute ialah

Buah Manggis


Waah mmg terliur tengok isi manggis nie.. Rasa masam masam manis. Tapi sayang buah nie ikut musim.. huhu bukan senang nak cari manggis. Mahal oo...Nak kupas buah nie kena behati-hati takut getah kulit manggis nnt terkena baju.susah nak tanggal. Nak makan buah nie mesti da tisu. Tp ku dah pro xyah tisu.hehe Kulit maggis banyak vitamin berbanding isinya tau..Buah manggis nie da biji. Biji2 kecil ku telan ja..biji besar ja ku buang. Lagi satu, kat bawah buah manggis nie da bentuk bulat n da corak2 Corak2 tu la yang menentukan berapa isi mangis da dalam tuu. Kebanyaka buah manggis da 6 isi.. Musim buah manggis dekat2 ngan musim durian. durian yang ori ek bukan yang baja.

Yeeaah dah selesai.. So apa plak buah-buahan favroute korang???

4 orang dah komen :

syrupmasin said...

lapar buah pulak tengok buah2 nih..adoii

temoxskema said...

buahh salak n manggis tuh sedappppp :))

Nur Liyana said...

yana suka buah tembikai...hehe

tapi sejak makan buah salak, sedap pulak...hehe ..

Onitsuka_hana said...

skali nak makan buah salak.mmg hari2 nak makan.. sedap xjemu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...