Lipas yang lawak


Antara banyak-banyak lipas dalam dunia ni, Hana paling suka lipas di bawah ni

http://media.comicvine.com/uploads/12/127852/2815197-oggyandthecockroaches.jpg

Pernah tengok tak kartun ni? lawak tak?hahaha kartun favroute kot sebelum Spongebob Squarepant.
Itu je lah hana nak cerita sebenarnya. Tiada idea sudah tapi hana nak cerita jugak pengalaman hana berdepan dengan lipas.. Amboi, macam nak berperang pula

Hana dan abang Hana nak spray ridset kat lipas di dapur. Masing-masing takut dan pas ridset untuk spray lipas tu "abang la spray", "adik la spray". Dalam pas-pas tu. Kami nampak lipas tu dah terbang. Kami diam kaku, baget lipas tu anggap kami perabut. Entah macam mana lipas tu terbang kejar kami dari dapur sampai ke ruang tamu. Menjerit kami berdua. Kami terus masuk bilik terus selimut satu badan takut lipas tu cari kami.

Start dari peristiwa tu terus Hana jadi trauma dengan lipas

Disebabkan ke'trauma'an tersebut, hidung Hana ni sensitif dengan bau lipas. Kawan-kawan hana pelik sebab diorang tak bau apa-apa pun. "Yee.. Hana bau lipas, lipas ada kat sini". dalam berberapa minit lepas tu nampak lipas merayau-rayau kat situ. "Haa.. kan lipas tu" terus hana masuk bilik. Tunggu sampai lipas tu tiada baru hana duduk situ balik. hehe

Dalam bilik air pula, sebelum mandi Hana pastikan tiada bau lipas dan hana mesti tengok keliling bilik air tu sebelum Hana mandi. Kalau ada lipas, Hana bagi peluang kawan hana mandi dulu.hehe kawan Hana semua tak takut lipas. nasib diorang penyelamat. Kalau ada spray, hana akan spray ridset dulu kat dalam bilik air sebelum hana masuk. Biar bau ridset jangan bau lipas (macam peribahasa di situ)

Lipas dalam bilik tidur? of course hana akan tidur kat ruang tamu. Masa hana tidur pun, hidung hana akan alert dengan bau lipas.  Malas-malas Hana pun Hana akan tetap akan tidur kat ruang tamu biarlah pukul berapa pun  Hana tak berani bunuh lipas kadang-kadang Hana kesian kat lipas tu. Hana lebih suka spray lipas berbanding dengan pukul lipas. Walaupun spray tu menyeksa lipas tapi sekurang-kurangnya dia ada peluang nak gerak-gerakan badan dan fizikal lipas tersebut akan berada dalam keadaan sempurna.

Hana menjerit sorang-sorang, kawan hana confirm dapat tau hana menjerit sebab apa? sebab lipas. Kadang-kadang diorang gelak sebab hana halau lipas bunyi syuh..syuh.. macam halau kucing. padahal tiada efek pun kat lipas tu..kadang-kadang hana hentak kaki kat lantai, bagi lipas tu lari. dan hana akan sembur perfume bagi tak bau lipas.

    P/s:  Dalam tiada idea awal tadi, sekarang habis keluar pasal lipas.hahaha


44 orang dah komen :

nabila biela said...

haha..suke tgok citer ni..ciyes...hihi..awk..jomm join sgmen sy..http://comey-comeyblog.blogspot.com/2013/01/segmen-jom-blogwalking.html

Cendol said...

haha lipass oh lipass kenapa kau kacau hana??hempok je lipas tu.haha
btw,cendol pun sukeee lipas dlm cite ogy n coackroach tu.

nurulakmal said...

ahaks... suka2 Oggy and the cockroaches

shyful hyree said...

uncle suka tengok katun oggy tu..lawak abis....

Sheila Salim said...

Assalamualaikum hana, hehe. sheila ikut dan je. kalau dah penyapu kat tangan, terpaksa libas lipas tu. hehehe. sheila takut kucing/anjing/rimau je. yang lain okey2. hehe

cweet pinky said...

sental je la hana , hahaha ! biasa nye memg macam tuh , mase nak mula tulis , satu idea pown takde , bile dah start , tataw nak benti lak , hahaha ~

jujur CP cakap kan , CP pown boleh baw lipas nih , orang macam hana nih mesti takleyh bawak keta mak CP sebab dalam keta mak CP ade banyak lipas , serious , kalaw tgh drive tuh , biasa la kalaw lipas tuh naek kaki , CP pown seriau tapi biasa2 je la , masa tengah , tekan minyak , tiba2 lipas naek , hahaha , biasala tuh , kalaw pakai kaen , lipas naek kaki ...

hik3 ....

serious , CP seriau tapi skg dah biasa , lagipun CP nih jenis malas nak pikir sangat , hahaha , makhluk tuhan kan ... *sedapkan hati sendiri


panjang tak komen CP , dah macam buat entry kan , hahahah , naseb takde had perkataan :D

Remy hazza said...

he3...lama tak tgk cerita nie...... ada lagi ker????

Ayie Abas said...

salam hana hadi :)

ayie pun dulu suka jugak tgok animasi tu..wlu lama2 mula rasa boring..hehe

mungkin sbb makin byk kartun animasi lain...yg pd ayie lagi menarik :)

nur emilya said...

Huhu, emi tak geli dengan lipas sangat.
Tapi geli dengan katak ayoo huhu.

puteri kasih said...

jarang tengok kartun ni..

wah idung hana memang alert eh. senang nak cari lipas cam ni :P hehe

ChEnTA LiEYza said...

hehehe...seyes suka sgt layan kartun nie... heheh..sampai naik pening pk.. nape lah lipas2 ttu x mati2 kn... hahhaa....

Cik Ain said...

muahahhahaa..sama2 ain suka tgk gak karton tu dulu xpenah mis wooo...bapak kelakar time lipas kejar hana n abg hak3...wahh bole bau lipas ,,hebatttt...ain takot ulat bulu ,ain cepat nmpk tau walaupun kecik haha..

GaRy™ said...

hahahaha.. sampai boleh hidu bau lipas? teruk sangat trauma ni.. huhu..

Nick Nashram said...

hana,nati msj kt fb gtau guna maxis or celcom.
nak bg hadiah top up ni :)

Leeza dayasari [santai leeza] said...

isyh leeza pun fobia lipas gak ler...

the malay male said...

waaaaaa...hidung ada sensor khas menghidu bau lipas nampaknya.

CTK said...

ct sng bau semut....pantang ada semut,trus mood ilang...adeh...
lau pasl lipas, ct pling xske lipas terbang...haishh, ase nk karate je..

CaDLyNN said...

geli gak dgn lipas...walaupon lipas tu dah kaku..lagi2 kalau lipas terbang..mcm nk terbang same utk lari..huaaaaaaa

محمد رازيق said...

hehe. kadg payah gak nak halau lipas kan. kita yang laki ni pun kekadang terlompat2. hehe

effortlab said...

senang je nak atasi takutkan lipas..bila nampak je, fikir lipas tu ke diri kita yang lagi besar. mesti tak takut dah

*salam blogwalking

hana hadi said...

@cweet pinky
eee.. xgelika? merayap kat kaki. kalau terbang cmna.ee..

Donny Ien said...

tidak berapa ingat kartun lipas ni.. tapi nampak best je hehe

Nisah Idham said...

hehehe lipas punye pasal. habis satu entri hana settleken.. esok luse .. akak tak guna ridset utk bunuh lipas. sebab akak ada anak-anak bulus yg ramai. lipas kalau nampk dek mereka.. hahha jadi gelanggang bola sepak lah ruang tamu umah akak tu. selagi lipas tu bernyawa selagi tu lah mereka takkan berenti main. kijam ke ?? hehehe

cweet pinky said...

serious , kadang2 tuh terbang la jugak tapi nak buat cmne , nak kena drive jugak , CP pown tataw bile start ade lipas lam keta tuh ..

Mat Som said...

Wah tempalete semakin indah,kehijauan yg memukau setiap yg berkunjung ke sini.

Lipas,? Pada saat ada org geli sangat dengan lipas spt Hana, di sebuah negara lain lipas jadi perencah jemput-jemput yang lazat, dan ada yg mengunyahnya bagai bilis goreng.

MaMa Rey said...

hehe..kartun ni anak-anak suka sangat..
lipas tu suka akacu oggy tu..kesian..tapi ada masa lipas tu pandai baik juga dgn si oggy hehe

tajam betul penghiduan Hana ..

Miss Volvo said...

lipas? hmmm geli je kot hehehe

izan mama mia said...

akak tak suke kartun nie..bt akak geram jer...muhahaaa

Kesuma Angsana said...

feveret anak bongsu KA Ni hehehe

Dianaa said...

Hahaa, okay serious lawak. Sampai boleh detect bau lipas ek? power lah Hana! hahaa xD
Betul2 trauma habis kan. takpe. lepas ni cuba berani sikit :p

gdsbnga said...

sekarang cite ogy and the cockroaches dahh tkde dahhh . dulu jeeee T.T teror-nyaaaa hana boleh bau lipasss :O

Nick Irfan said...

sama la sy pun benci lipas... serangga lain xpe tp klu LIPAS!!!! mmg geli hrp2 la lips cepat pupus dimuka bumi ni... amin...

Mieya Atiera said...

haha.. cerita ogy nie memang feveret kartun kesukaan Mieya. Sampai sekarang, Mieya masih tengok cerita ni. Aksi-aksi yang sungguh mencuit hati.

O CIKTEDDY said...

cik pon takot lipas ohh..kalo nampak terus lari sejauh mungkin.haha

O CIKTEDDY said...

cik pon takot lipas ohh..kalo nampak terus lari sejauh mungkin.haha

Jonathan Delarama said...

Hi just followed your GFC.

http://pakitong.blogspot.com

Fiza Rahman said...

Suka tgk katun lipas ni, memang lawak. Tapi akk geli/takut dgn lipas, especially lipas terbang tu.

Shiyda Aqma said...

haha . shiyda tak takut lipas tp geli , meremang bulu roma :P

ayut said...

hihihi..abg tu pon...adehhh..tngl spray je kot :D ank sdara ayut pon takut lipas..

Mar Haini Abdul Rahim said...

ehhh ni cte peberet mar neh !! oggy :D
*ekk tersenyum sorg2 bca cerita hana & lipas, cm leh wt cerpen kanak2 lahh :P

Mimi Azirah said...

kdg2 geram tgk lipas nih kan

nik ros said...

sampai mcm tu sekali.hebat la. boleh tahu mcm mana bau lipas

Nurrul said...

HIHIHI... Nurrul pun suka tengok cerita lipas niee... Zww zawzaw...zaw.zaww zzz hehee

8Teringat pulak reaksi boyfie kita bila nampak lipas.. kihkih..

Aju Mohit said...

heheheh mmg glemer lipas ni, boleh jadi topik entry kita hehhe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...