Tutorial buat kotak Google+ Follower

    Google+ Follower tuu...
    Baru nak berjinak-jinak dengan google+ follower


 hana hadi = hnahdy
Siapa tak tahu hnahdy tu nak sebut macam mana. Haa.. ini la ejaan betulnya hana+hadi. Ok murid-murid sebut sekali lagi.hehe

Amboi.. siap berkotak lagi
Daripada putih melepak je kan. Lebih baik buat kotak cute miut macam ............. ( hana / hana / hana )
Bulat jawapan yang betul

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

Cara buat kotak Google+ Followers

Edit html > tick Expand Widget

cari code ( ctrl + f )
Google+ Followers

Scroll sikit sampai jumpa code
  <b:if cond='data:profileUrl != &quot;&quot;'>

Kalau dah jumpa, copy code di bawah ni ( ctrl + c )
<div style='background: #ffffff repeat; repeat; padding: 5px; border:2px dashed #000000><center/>
atau
<div style='background: #ffffff repeat; repeat; padding: 5px; border:2px dashed #000000; border-top-left-radius: 20px 20px; border-top-right-radius: 20px 20px; border-bottom-left-radius: 20px 20px; border-bottom-right-radius: 20px 20px;><center/>

paste di bawah code <b:if cond='data:profileUrl != &quot;&quot;'> tadi

lepas tu, scroll sikit ada jumpa code
   </script>

Kat bawah code </script> tadi, letak code ni
 </div>

dah siap semua, tukarlah yang berwarna tadi tu

merah (warna background) = Code warna
                                                      biru   (jenis garisan)   =   solid , dotted, dashed
                                                      ungu   (warna garisan)   =   Code warna
                       

Rujuk Lampiran

klik untuk tumbesaran
*petak tu code yang perlu ditambah

P/s : Serabut tak? boleh faham kan.hehe Senang je, rujuk lampiran..


36 orang dah komen :

boni kacak said...

wah..pandainya dia.. saya pun tak reti.. biasa terus ambik daripada widget je.. terbaiklah si comel ni..hehehehe

aQu Mad said...

haaa , tutorial ni lah yang mad cari. terima kasih yer sbb buat tutorial ni. :)

luqman zakaria said...

ade tuto..nnti kalau nk letak ..luqman google sini ler..

Ayie Abas said...

salam hana :)

baru ayie tau sebutan yg betul nama hnahdy tu...hadi tu nama sapa?

tutorial yg ramai org tgh cari skrg ni hana...terima kasih kongsikan :)

Leeza dayasari [santai leeza] said...

dunia blog semakin luas kini.

Remy hazza said...

he3...remy blur...tgk jer google plus remy....takde pic....he3

cweet pinky said...

new thing ek , CP pown takde niat lagik nak pasang google follower nih ..

nik ros said...

tak letak lagi widget Google+ Follower ni kat blog
thanks :)

jaakechik said...

wah makin maju ke hadapan dlm blogging, dah pandai tutorial ya...bagus2...teruskan lagi...


p/s : jaa dulu mmg x reti nk sebut HANAHADI TU, jaa sebut HANADI...hihi... lepas jumpa hana hari tu baru tau...kikiki...

Hans said...

thanks :-)

yana yani said...

patutlah pelik jer kalau sebut nama awak..hehehe..terkehel lidah nak menyebutnya

mecha_praline said...

aku panggil onit boleh? haha

LiLy @ MaMaQiStInA said...

owh..patutlah..tengok nama profile dah tukar..

Thanx for sharing ya..^^

el said...

bab tutorial ni mmg failed...hahaha hana buatknlah tuk k.el bley hehe

Hanif Idrus said...

Google + dah menjadi penting sekarang ni...
Tutorial yg baik..

CikMunBlogger said...

haha , hana hadi rupa nya . ingat kan apa lah . tapi unik ouhh . hehehe . nice tuto beb ! :)

Etuza Ezawarna said...

segar nampakn ya hijau ni...

Shalee Abdul said...

hana hadi tu sapa? ehem ehem

Syaifuddin Alias said...

bagus ni awak ... :)

Tihara said...

akak duk guna gadget lama tu laa..hihiks :)

Cikgu Ma said...

dah add G+..hehe

MaYa MustWany said...

menarik..nk try la nnti

Etuza Ezawarna said...

cantik nanti nak cuba juga, so tahniah menjadi blog list Pesona lah blog awak yang cute hijau ni...

Etuza Ezawarna said...

ada masa panjang dan sesuai nak cuba..kalau jadi akan awak nampak...kalau tak jadi..alamak mohon ajarkan aku ya sifu...)

Miss A said...

hebat lah tutorial ni, tapi saya prefer yang macam button follow style tumblr tu. hehe :)

BW here!

Myra Jay said...

Ok nanti nak try..

TQ

4feet8 said...

wah. mana dpt code ni?

faiq said...

hehe..mule2 aku igt ko laki..rupenye hana hadi..so perempuan la.. :)

hana hadi said...

@mecha_praline mana2 pun boleh. tapi lebih sedap panggil hana.hahaha

hana hadi said...

@el boleh je.. meh nak buat

hana hadi said...

@4feet8 try2 ja.. lepas tu jadi. apa lagi terus buat tutorial laa :)

Kakzakie said...

Kakak tak guna lagi google+ malas lagi nak mengubah.

sal ya said...

ada tuto ye... nice!!!

Fiza Rahman said...

Mcm mana nak adjust kotak google+ yer. Akk nyer terkeluar lah.

Mimie said...

nice tutor

Shiyda Aqma said...

adehh , tak buat lagi google+ ni . :P

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...