7 makanan untuk jantung sihat


EPAL

Makan epal sebiji sehari. Pengambilan epal lima biji seminggu dapat menyihatkan paru-paru. Epal tidak mengandungi lemak sebaliknya mengandungi nutrien dan serat termasuk antioksida yang meningkatkan prestasi badan dan kulit. Ia juga dapat mengurangkan risiko sakit jantung dakn kanser, sekaligus mengurangkan kolestrol darah

SAYURAN HIJAU

 Sayuran hijau mengandungi sulforaphane yang boleh membantu menyelamatkan jantung dengan cara melindungi pembuluh darah daripada tersumbat, yang boleh menyababkan serangan jantung.

IKAN SALMON

 Kaya dengan lemak tidak tepu omega 3 yang dapat mengurangkan partikal penyebab radang dalam tubuh yang boleh merosakkan kulit. Ia juga dapat mengurangkan risiko pembekuan darah dan kadar kolestrol dalam tubuh.

ANGGUR MERAH

 Melancarkan aliran darah dalam tubuh dan mengurangkan pembentukan plak di dalam pembuluh darah

TOMATO

 
Kandungan likopen boleh mengurangkan risiko sakit jantung, risiko terkena kenser seperti kanser prostat, tengkorak dan usus besar

GANDUM

 Kandungan glutin dalam gandum dapat membantu mengurangkan kadar kolestrol dalam tubuh dan membantu pencernaan

BERI BIRU

 Kandungan Vitamin C, kalsium, magnesium dan anthocyanidins yang tinggi menjadi menjadi pilihan tepat sebagai makanan untuk jantung yang sihat. Kandungan serat yang tinggi membantu menurunkan kolestrol


30 orang dah komen :

hananhadila said...

thanks for sharing , hanan nak amalkan banyak makan epal lah lepas nii ;)

cweet pinky said...

tq 4 the info :D

CP ade bwt blog review , jemputla singgah :D

http://dariilhamkehati.blogspot.com/2012/11/blog-review-conteng2kreatif.html

KY said...

kita rakyat malaysia ini memang kena jaga pemakanan...banyak yg berlemakkan?

BlueiceButterfly said...

nice sharing..saya suka makan anggur..hehe :)

Mohd Shafwan said...

nak add follow..problem ..so add comment je la..:p

Suara Hati said...

nice info..thnaks for sharing :)

baby comel said...

Penyakit skg ni byk dtg dari pemakanan.. Byk org muda skg ni yg mati sbb jantung jadi jagalah jantug kita..
Thanks hana. Good info

tirahzairi said...

blueberry....teringat cte the hunger game...hihi

Hanif Idrus said...

Tomato tak minat.....kikiki

Aku Mad said...

buah buahan ada racun serangga , sayur pun sama ada racun serangga .. pastu lak kita makan sayur dan buah2han tu , camna nak sihat kalau makan buah dan sayur ada racun serangga

ct kektus said...

suka epal, tomato dan salmon tuu. tapi ikan salmon ni harganya, mahal sikit. time poket lebih je baru beli. hehee

Remy hazza said...

mkn buah utk kesihatan....itu lebih eloh dari snack food ! thanks for sharing.....

Leeza dayasari [santai leeza] said...

buah boleh terima, sayur.. nope...
heeeeeeeeeeeee

Syaifuddin Alias said...

info bernas dan musabah .. teruskan, dan ia mampu memberi sesuatu manfaat kepada pembaca sekalian

CikMai said...

semua mai suke..oat pun sama kan benefit dia...

MAY said...

i like green apple!

aiNa yaZiD said...

yeah~! makan buah-buahan utk kesihatan bdn n kecantikkan kulit.. ;) :) suka mkn anggur merah n tomato.

izwan said...

yang lain senang je nak dapat kecuali beri biru dan salmon...mahal oooooo....

CikMunBlogger said...

nice info . kite makan semua nie . senang cite , semua benda kite makan asalkan halal . hehe XD

Kesuma Angsana said...

gd sharing ni!

Pokok Manggis Depan Rumah said...

Bagus ni.. Terima kasih perkongsian ini..

aku HaniAsyira said...

mmg suka makan semua..

Mrs Velentine said...

tq share

hnahdy said...

@KY yup.yang urus pun ada masalah kolestrol..

hnahdy said...

@BlueiceButterfly kalau anggur hana kureng sikit

hnahdy said...

@Aku Mad racun ada had2nya.. pandai2lah petani tu nak letak racun yang sesuai dengan tanaman.

hnahdy said...

@CikMaioat untuk kurangkan kolestrol :)

Qu azniza ;) said...

suka sangat makan epal ijau,.,,,hihi

Sanji Ngatmi said...

teringat pulak blueberry tu hape ... ingatkan macam blackberry ...

jaakechik said...

yg lain sume jaa suka mkan. tp ikan salmon tu xpenah makan laa...tgk xterliur..hihi.,..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...