PEDAS !!! Kebaikan makan pedas


Siapa suka makan pedas? Ramai orang kata makan pedas tak elok untuk perut. Erm.. mungkin. 

 http://www.thetimes.co.uk/tto/multimedia/archive/00127/chilli_83626914_127434c.jpg

Dulu-dulu masa hana darjah 2, hana pi mengaji dalam pukul 8 dengan kawan-kawan. Menjadi kebiasaan hana untuk beli nasi lemak. Ada seorang kawan hana ni mintak letakkan sambal banyak-banyak dalam nasi dia.

"Minah kenapa makan sambal banyak-banyak, pedas nanti"

"Kalau makan pedas.. nanti cepat besar"

"Erm...."

Yeke? start daripada peristiwa tu hana dah mula makan pedas. Lama-kelamaan pedas tu dah sebati dalam diri hana sampai la sekarang. Takda efek apa pun.. Kecik comel + cute macam ni gak. Itu kecik-kecik punya celita maa.. gua mudah dipengaluh..

Hana senaraikan beberapa kebaikan memakan makanan pedas iaitu -
Menurunkan berat badan
mampu meningkatkan metabolisme tubuh. Kajian menunjukkan bahawa unsur utama dalam cili iaitu kapsaisin, memiliki kesan termogenik yang mampu menyebabkan tubuh membakar kalori ketika mengunyah selama 20 minit.
Menyihatkan jantung
budaya makan makanan pedas menyebabkan insiden serangan jantung dan stroke menjadi lebih rendah. Alasannya, cili merah boleh mengurangkan kesan dari kolesterol yang berat, sedangkan kapsaisin pula boleh melawan peradangan. Keduanya merupakan faktor risiko untuk masalah jantung.
Mencegah Kanser
Menurut American Association for Cancer Research, kapsaisin juga memiliki kemampuan untuk membunuh beberapa sel kanser dan leukimia. Sedangkan kunyit, yang dijadikan bahan dalam kari dan mustard, boleh memperlambatkan proses penyebaran kanser dan pertumbuhan tumor. Untuk memberikan hasil semaksima mungkin, campurkan dengan lada hitam untuk menyerap kunyit 2.000 peratus lebih banyak.
Menurunkan Tekanan Darah
Vitamin A dan C mampu menguatkan dinding otot jantung, sementara panas dari lada meningkatkan aliran darah ke seluruh tubuh. Kombinasi ini boleh menghasilkan sistem kardiovaskular yang lebih kuat.
Mengurangkan Stress
Mengurangkan stress. Makanan pedas boleh meningkatkan produksi hormon yang memberi rasa ketenangan, seperti serotonin. Hasilnya, makanan ini mampu membantu mengurangkan depresi dan stress

P/s : Korang panggil cili yang kecik-kecik pedas tu apa ek? cabai melaka, cili api atau cili padi ?


55 orang dah komen :

dEdEQ dE wIshEs said...

DEQ SUKE MAKAN PEDAS .. HEHE .. BESHH KAN .. MEKASIH INFO NIH .. TP BETOL KAH ? KUIKUI

cikeyrah said...

qira suka jugak pedas, tapi kt rumah mmg family tak makan pedas, jadi terikut tekak x makan pedas .

Cik Eyra said...

makan pedas xpa.jgn makan biji cili sudah.hehe..org utara pangil cili tu cabai..cabai merah,cabai melaka..nghee~

HafRizah@Dátiles.Dulces said...

makan pedas memang boleh kurus taw..hehe.. cili kecik tu kite panggil cili api :D

Kesuma Angsana said...

ada baik & buruknye.. tpi kalu ada sembelit & buasir xleh mkn pedas2 sgt tau

Kesuma Angsana said...

ada baik & buruknye.. tpi kalu ada sembelit & buasir xleh mkn pedas2 sgt tau

محمد رازيق said...

sebenarnya banyak juga benefit makan pedas. baru tahu ini. pas ni kena lah aku makan pedas. tq sharing info cik hana.

Leeza dayasari [santai leeza] said...

ohh boleh cegah kanser.

mia izzati said...

akak memang suka makan pedas...kalau buat sambal tumis tu semestinya pedas berapi kekekeke..nasib leerr sapa makan...

sabry oppa said...

nice entry n blog yg sgt chumel mcm empunye blog..
hahahahahaha

Mia Liana said...

makan pedas skit2 je bolehla... ;)

boni kacak said...

tapi jangan terlalu pedas tau..nanti kena sembelit dengam buasir..hahaha

fifie said...

Fie pun suka makan pedas. Kalau tak pedas memang tak selera lah. haha.

Shasha Yacob said...

eh eh, bertuah lah I nih, sebab suka makan pedos.

Nick Nashram said...

pernah makan kat umah kwn di negeri sembilan..memang pedas..berasap mulut..masa duduk sp pun masakan org kat sana pedas jugak eh..

Yuezha Andrean said...

Selamat sore gan, saya ingin mengajak anda untuk bekerja sama dengan saya..

Ohh iya, agan FOLLOW blog saya, nanti di FOLLBACK deh oleh saya. Berikut link'nya =>> [ YUEZHA SOFTWARE ]

Arra Ahmad said...

ada kebaikan..ada juga keburukannya..penyakit pn banyak datang.kalau bukan dalam masa singkat...nanti lama2,akan ada juga.so,hati2 dengan pedas

Ejawantah Wisata said...

Salam kenal pada kunjungan pertama. Artikel yang informatif dan bermanfaat. Kebetulan saya suka makan pedas, tapi tidak pedas sekali.

Sukses selalu
Salam Wisata

✿A I N A A✿ said...

betul tu, ena pun ada dengar sedemikian... dan bila ena belajar perubatan ni, baru tahu hakikat kebaikkan makan pedas ni banyak.. ena ni dari kecil memang tak makan pedas tapi paksa juga diri.. hehehe

krole said...

wuahh byk rupenye kebaikkn mam pedas ni yew~thanks for sharing

relevan Sokmo said...

Haa ..nanti nak kena makan pedas pedas ni..

Gps said...

Wow..
Terus buat artikel yang sebagus ini ya sob tapi kalau bisa lebih bagus lagi..
Nice post lakh..:)
blogwalking

hnahdy said...

@dEdEQ dE wIshEs macam betul.hehe

hnahdy said...

@Nick Nashram a'a mejoriti masakan sp pedas

Hidayah said...

eh..eh...

cantiknye blog...

:)

k.dyh tgk mood klu bab mkn pedas nih..

kebaikan keburukan tak ambik kisah sgt..hekhek...

#tahu makan je..

Wak Gelas™ said...

wak pon sukak makan pedas.. ehhHHe

C'Jai said...

gud info hana... tak sangka pulak blh turunkan berat badan..hehee

haz said...

haz pn suke gilaaa makan pedasss!!!
org nogori la katekn. hihihi. cili api. my feveret allthetime! ^^

caliph shuriken said...

sy x selesa makan pedas, erkk...

Ayie Abas said...

ayie pun dari kecik lagi suka mkn yg pedas2 hana....sama laa kita..leh jadi kwan kamcing klu mcm nih...hehe

cili padi..kecik tapi berapi...

izan mama mia said...

mmg sk makan pedas gak...akak pnggil lada kecik

ahsfantasy24 said...

huhu..
kita lak paling tak tahan pedas.
kalau makan tu smpi nangis2 then
lepas tu mst sakit perut.. adei~

ANNA MARIANA said...

wow, bestnya... anna suka sangat makan pedas... kalo x pedas x best.. info yg baik..

C.M.A @ CikMoonAdnan said...

moon panggil cili api...

dalam hidup moon..x sah kalo xde masakan pedas.. kalo xpedas.. moon akan tambah cili api.. buat ulam gitu..

dan nasi goreng cili api yg moon masak.. tetap menjadi igauan housemate masa study dulu..wlpun dah 4 tahun berpisah.. muahahaha

Myideakini [dot] com said...

Assalamualaikum...

Wahhh...tips bagus untuk dikongsikan...ingatkan 'Siapa yang makan cili dia terasa pedas'..ahaks

Anyway MYideakini singgah baca tips, komen & follow blog sini...

Dijemput untuk join segmen MYideakini....

Aku Terjah! Aku Follow! Apakah itu?

Terima kasih...

misz_eyza said...

hihi lawak la hanna.. ada ker pedas blh cepat besar ekk?

eyza pun dulu2 suka makan pedas siap bila makan nasi mesti letak banyak2 smp dah jadi mcm kuah sup...

ayut said...

setiap pkara mesti ada baik yer..tp klu lebih2x tu yg msalahnya.. :) kecik2x tu panggil cili kecik..hihi

Shiyda Aqma said...

shiyda pn suka makan pedas ! kalau tak pedas , rasa macam tak kenyang je makan tau ! hehe :D

dya bunga said...

dya pun suka mkn pedas..rasa lai macam bila xpedas.haha

PinkUmmi said...

memg byk kebaikan mkn pedas nih tp kalau mkn dgn kuantiti byk pun xleh...takut mengundang penyakit lain pulak

cerita best said...


jom kita join segmen pakjoe senang je bkn susah pun ....kita blh tambah kenalan baru seperti aaron aziz,farid kamil hahaha http://pakjoe-pakjoe.blogspot.com/2012/11/segmen-jom-tukar-dan-kenal-rakan-blogger.html

Hazmin Hamudin said...

ada jugak kebaikan makan pedas ni ye. Tapi rasanya keburukan pun banyak jugak kalau makan pedas ni. Sekali sekala ok la kan.

Remy hazza said...

kalau tak pedas mana ada kick!!!!!
lagi pedas lagi best woooooo....
berasap telinga.....

4feet8 said...

makan pedas kurang stress..? boleh cuba ni..

Qu azniza ;) said...

kite law x pedas makanan tu rasa pelik la pulak!

Qu azniza ;) said...

kite law x pedas makanan tu rasa pelik la pulak!

ct kektus said...

kite suka makan pedas ! nyum2. :)

Iffah Afeefah said...

patutla aku stress manjang haha

Si Matatajam said...

Kalau x pedas x best la makan..

nik ros said...

sis suka makan pedas tapi tak ade la suka makan cili sebiji .kagum la tgk org blh mkn cili mcm tu jea.

Miss Zahirah said...

suka jgk makan pedas.. tp kdng2 pedih perut.. huu

siti fatimah said...

Akak panggil cabai melaka. akak pun suka makan pedas jugak.sedappppppppp

Mohd Shafwan said...

kena makan pedas lah

Jna marcello said...

Rugi laa org yg tak makan PEDAS mcm naaaaa ;c

Maria Menado~ said...

panggil Lada Kecik je.. hehe.. yeay.. saya sukakan kepedasann... nyum nyum...~

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...