SEDIH vs GEMBIRA

Kalau boleh dalam blog ni tak nak cerita yang melibatkan perasaan.. tapi apakan daya, siapa dan di mana lagi hana nak luahkan perasaan... 

Kalau lah di beri peluang untuk hana buat permintaan. Hana nak ada perasaan GEMBIRA ja. Sakit, kecil hati semuanya akan dihadapi dengan perasaan GEMBIRA. Tapi kalau kita seorang saja yang GEMBIRA tak best juga kan. Ada siapa-siapa nak join hana tak.. Siapa yang sanggup nak ada satu perasaan?

Manusia dilahirkan dengan pelbagai perasaan. Tapi hana...

GEMBIRA datang sekejap sangat. Sehari ja..lepas tu sunyi. Kalau dah sunyi pelbagai perasaan yang muncul. Tak suka betul. Masa tu tiada lagi excited dan keGEMBIRAan hana

Banyak entry-entry hana tak publish, tersimpan rapi di draft. Terfikir juga nak publish ke tak. disebab baca entry pengalaman blogger-blogger lain yang ada sedikit bersangkut paut dengan entry hana, hana terpaksa simpan entry-entry yang hana buat, Terasa entry tersebut entah apa-apa.

Erm... macam gambar hana yang hana edit dalam entry sebelum-sebelum ni. 2 3 hari juga hana fikir nak publish ke tak..huhu dan akhirnya hana terpublish juga. Kenapa kena fikir 2 3 kali

1. Terasa rendah diri sebab baru pandai edit gambar itu pun pakai photoscape
2. Nanti dikatakan SS


Mungkin perasaan hana ja kot. Perasaan lagi.. kan hana dah cakap hana nak 1 perasaan iaitu perasaan GEMBIRA.

Hana rasa GEMBIRA sangat setiap kali entry di publish. Yelaa nak berkongsi perasaan GEMBIRA. Nak tengok feedback korang.. Dan kebanyakan entry yang hana rasakan pelik, tak sesuai, melibatkan perasaan dan banyak lagi setelah di publishkan hana akan buat entry baru untuk 'tutup' entry dirasakan pelik tersebut.. Dan secara automatik perasaan GEMBIRA pada awal tadinya akan hilang kerana entry hana di 'tutup' dengan entry yang belum sampai waktu untuk di publish.

Hana ni macam memahami perasaan blogger-blogger di luar sana kan. Entry yang tak sesuai terpaksa di 'tutup',  Entry yang melibatkan perasaan terpaksa hana tangguh untuk dipublishkan. Ahh..... ini semua mainan perasaan hana ja. Tu hana minta nak ada satu perasaa

 Hana harap entry-entry hana membuatkan korang GEMBIRA :). Kalau korang GEMBIRA, hana pun GEMBIRA

Kalau boleh hana nak kekalkan perasaan GEMBIRA tu. Hana nak cari balik keGEMBIRAan hana yang hilang..

P/s : Sedih la pula masa buat entry ni..dan 2 3 kali fikir untuk dipublishkan dan akhirnya...

40 orang dah komen :

luqman zakaria said...

kalau ade perasaan gembira jer senang la..hehehe...neway..sy nih pon x reti nk edit2 gambar guna bende yang canggih2! sekadar photoscape tuh tahu la..hhehhe

aku HaniAsyira said...

apa salah berkongsi kesedihan kan.. tp samalah nak publish entry sedih pikir banyak kali

nik ros said...

sis luah gak perasaan lain selain gembira kat blog. sebab luah blh buat sis lega.lagi2 dpt respon yg positif.

terfikir gak tak nak siar benda yg sedih2 tapi kdg2 terpublish gak tapi still cuba tak nak over sensitif.

HannaNana Swift said...

sabar oke..suatu hari nanti, evrything's gonna be oke.. :)

CikMai said...

kita kan manusia,mana boleh lari dari perasaan sedih,kadang2 kita perlukan seseorang utk mendengar dan bg pendapat untuk kita :)

puteri kasih said...

kehidupan ibarat semangkuk sup..kalau hanya letak garam + air sahaja..mesti tak sedap kan. Kena ada macam-macam bahan lain untuk menjadikan sup tu sedap.

Begitu juga hidup kita..ada pelbagai perasaan untuk menjadikan kehidupan kita unik dan menarik :)

Remy hazza said...

sedih dan gembira...... dua rasa dua jiwa...kadang2 kita terpaksa luahkan kesedihan agar terasa kelegaan di jiwa....... manakala kegembiraan kita kongsi utk mengembirakan org lain berduka....

potia casadelarossa said...

tragis sungguh cerita ni... byk Gembira kat atas... congrat sbb terpublished entry ni ekekek

Cik.blogger said...

sesekali kena luahkan apa yang terbuku dihati tu hana. ^^ sekurang-kurangnya lega sikit. sy pun main godek2 gak photoscape...huhuhu... sy pun SS gak dlm edit gambo...huhhuhu

Hanif Idrus said...

Manusia ini dalam kehidupan adakala gembira atau sedih. That life.
Kalau rasa ingin berkongsi..kami pendengar yg cekap...

jaakechik said...

tulis aja apa nak ditulis dalam blog kita. org suka ke x tu lain kira. x nak masuk, sudah? x gitu? asalkan jgn caci maki org tak tentu pasal sudahh..hihi...

Ku Azhar said...

hehehe post je ikut perasaan sndri..kadang2 blogging nie blh jgak bantu hilangkan stress :)

dya bunga said...

samalh..kalau nk buat entry sedih pk 10x..haha..kalau happy xpyh pk2 terus publish.

Aishah Jahirah said...

akak pun sama hana,banyak entry yg tersadai kat draft,nk publish berkali2 fikir.ada yg terpublish gak setelah berkali2 dok telek,ada yg masih jadi pekasam.kdg2 perasaan kita je,org lain mungkin xfikir mcm kita sangkakan.akak enjoy baca entry hana.biasa la kalau ada kisah sedih,geram,moody,kitakan manusia yg berperasaan...:)

Mat Som said...

Hijau
Dlm bloglah kita berkongsi sedih
dan gembira,

Salam Maal hijrah 1434 Hijriah

محمد رازيق said...

kami semua gembira, nice entri, menggembirakan. bila mereka gembira, hati juga akan gembira. salam kenal.

ieda said...

kalau akk , akak memang x letak yg sensitif2 nie risau kan .. bukan semua org suke baca ,bila kita cuba luahkan perihal lebih peribadi jadi macam suatu yg akan membuatkan org x suke . ishhh serba x kena lahh
hurmm sikit2 ok kooot kalau lebih2 x lah koot huhu
janji hati gembira ;)

Aien Alien said...

gembira selalu...buat2 gembira walaupun bersedih boleh juga. :D

Azian Elias said...

jangan kita terlalu mengikut rasa hati. luah kan je. cari org yg boleh kita kongsi. jangan hidup dgn apa org kata atau rasa... be positive n b happy..

KorN said...

sbnr nye kan, jika blog ni menjadi medan untuk kamu meng ekspressikan diri kamu, jadi tak salah kamu nak publish cerita sedih, gembira ke ape2 perasaan pun... ini kan blog personal... jika kamu edit gmbr pun, tak sape boleh argue, sebab hasil sepenuh nya kan dari idea kamu.. yg menjadi salah apabila kamu meniru hasil karya org lain.. tu jer..

Azhafizah Md Nor said...

dun worry be happy hana..put smile on your face ya ^___^

CaDLyNN said...

nape hana...biasala tak sepanjang masa kite happy... salam maal hijrah :)

cweet pinky said...

entry nih bagus la hana , serius , takde ape la , papehal b confident keyh , kitorang support punye la ... chill keyh :D jangan pikir sangat apa orang kate , yang penting diri kite tapi jangan sampai jadik selfish lak , hegehehehe !

♥ sitifarhana ♥ said...

kita mmg berharap nk bergembira stiap masa..tapi dah lumrah kehidupan ni ada suka dan duka..enjoyy! hee

zila manaf said...

tulah kdg2 bila taip msti pk, adakah entry aku ni sesuai utk semua blogger baca...hummm kg2 kt blog jelah tmpt mengadunye pon hukk

Wen said...

dah lumrah kan manusia memang berperasaan. kalau tak da perasaan means dia adalah manusia yang berperikemanusiaan. ehehehhehe...

Leeza dayasari [santai leeza] said...

suka duka tu kan mcm garam dan gula ketika kita memasak. perlu seiring baru dpt hasilkan masakan yang lazat. Begitu jugalah kehidupan.

2. Ya, leeza setuju. kalau kita happy.. tp diri kita sahaja. utk apa. kegembiraan lbh bermakna kalau dpt dikongsi bersama, dicerita bersama dan dirasai bersama. itu lbh bermakna.

♥ Cik Nur Elyana ♥ said...

me juga nak happy.. :'(

PORUMAN said...

berusaha utk gmbira stp hari..

Aku Mad said...

toksah fikir banyak kali , publish jer entri tuh ,, ini blog awak ,, blog personal ..

awak tulis kitaorang baca ,, dan komen ,, sekurang2nya terasa lega sket bila awak luahkan perasaan awak kat blog awak neh ..

cerita best said...

Salam Ma'al Hijrah,dari pakjoe sori lambt ucap :)

Arina Shamsul said...

normal la tu dik...gembira,sedih,kosong,menangis semua tu warna2 kehidupan :)


kalau satu colour je mana best kan?nak gak colourfull..hehehe.

done follow :)

Syaifuddin Alias said...

saya selalu happy ..huahua

Mieya Atiera said...

Tak salah kalau kita nak berkongsi rasa. Asalkan biarlah berpadapada :)

SaddLone said...

hijau betol sini.. hehe

congrats sbb publishkn jg ! kau publish je ap2 post hana, jngn fikirkn perasaan org sngt sbb perasaan kita paling utama,

umm agk kejm pulk.

Maria Menado~ said...

publish je hana. hehe.. saya suka bace. tambah2 entry bunga2. haha. :P

wpun saya pon tak post/belum lagi post entry macam tu tapi saya suke bace.

caliph shuriken said...

kdg2 rasa cmtu bgus jgak tapi kdg2 rasa cmtu bole jejas rancangan awal kita.. skrg awk pilih yg sesuai & rasa hepi, trus publish ^^

Shasha Yacob said...

nak join jadi orang terpaling gembira di dunia ini lah. hii ada sesiapa yang rela hati nak join tak ? kahkahka

Jna marcello said...

HANA BUAT JE APE YG HANA RASA BOLE BUAT HANA HPY N SENANG..XYH FIKIR ORG LAIN..OK ;)
HPY ALWYS ;)

sal ya said...

biasa guna bahasa kiasan je. tak menerangkan secara langsung. cukup utk eluahkan sikit drpd apa yang akak rasa. kalau sedih la. time happy tu tak hingat.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...