Gambar apa tu ?


Ce teka gambar di bawah nie haiwan apa???
musang?
kucing?
tikus?

Entah la.. yang pastinya ini adalah simbol untuk sofware GIMP? apa itu GIMP?

GIMP (The GNU Image Manipulation Program) ialah sebuah perisian penyunting grafik raster yang digunakan untuk memproses grafik digital dan foto. Kegunaan biasa merangkumi untuk mewujudkan grafik dan logo, gambar resizing dan mengeluarkan hasil, mengubah warna, megabungkan lukisan-lukisan pelbagai, melepaskan imej tidak dikehendaki ciri-ciri, dan penukaran antara imej lain format. gimp boleh juga diguna pakai membentuk asas format lukisan-lukisan hidup dalam Format GIF. Ia sering digunakan sebagai perisian bebas photoshop penggantian untuk adob, paling banyak industri editor bitmap telah digunakan dalam tulisan huruf demi huruf dan grafik; walau bagaimanapun, ia bukanlah dibentuk untuk menjadi klon Photoshop. Maskot projek ini diberi nama wilber.

Projek ini telah dimulakan pada tahun 1995 oleh Spencer Kimball dan Peter Mattis dan diselenggara oleh keseluruhannya sukarelawan di bawah auspices projek GNU. versi dan kali terakhir GIMP, v. 2.4.6, dilepaskan pada 30 Mei 2008. GIMP merupakan perisian bebas dan disediakan dengan Lesen Awam Am GNU.

From : wikipedia 
Sejak2 kenal dengan GIMP nie macam2 ku renovate blog nie.. 


Contohnya:

  - Wat header
- Button Follow and dashboard ( freebies percuma )
- Floating Button

Tengok le dalam blog ku nie..Cantik Ok x? hehe simple ja..baru belajar guna GIMP. 
Terima kasih gak kepada blogger-blogger yang membuat tutorial blog..hehe tanpa korang blog nie tah apa2 xjadi macam skrang.

Terima kasih juga kepada Cik Shida yang banyak membantu dalam menukar template blog. Apa lah tukar tamplate pun xtau.Sumpah mmg ku xtau pun. Da gak tutorial pasal tukar template tapi dah try banyak kali tetap xboleh. Last skali mintak tolong kat Shida. Cepat je dia cari code utk tukar tamplate jenis tamplate blog ku nie..TQ sangat-sangat

13 orang dah komen :

OnE_nIeZuKa said...

hye...selamat berkenalan..
nama blog kite nk sma laa...

meh la terjah blog saya...
http://oneniezuka.blogspot.com/2011/12/nama-blog-dia-nak-dkat-sma-ngan-titew.html

Aishah Jahirah(cik aisha) said...

saya pun GIMP edit header...tp gabungan la dgn photoscape...:)

diana said...

ada download gimp tapi tak reti guna..:)

Onitsuka_hana said...

@OnE_nIeZuKa hehe yela.. nak sama :)

Onitsuka_hana said...

@Aishah Jahirah(cik aisha) a'a gabung ngan photoscape

Onitsuka_hana said...

@diana xpa2 belajar nnt pandai guna :)

ZORA said...

smart jugak..nak try jugak la...

MaYa MustWany said...

mas pernah download dulu..tapi terkial2,terus buang.pakai yang lama balik.hihih

Onitsuka_hana said...

@MaYa MustWanyyg lama tu mcm mna?

Shuhaida Subri said...

cantik!!!

Onitsuka_hana said...

@Shuhaida Subri tq.hehe

shida'R said...

blog dh cantik dah mcm tuan dia hehee ^_^

Onitsuka_hana said...

@shida'Rhehe tq.. sebab tunjuk ajar dari shida jgak

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...